Jump to content

porez na dobit neprofitne


mikaela

Preporučene objave

Poštovanje

Molim da mi netko odgovori da li je neprofitna organizacija registrirana kao ustanova socijalne skrbi( inače radi se o privatnom domu za starije i nemoćne osobe)za obavljanje usluge smještaja obavezna predati prijavu poreza na dobit.Porezna uprava me je izvijestila da to moram učiniti iako ja smatram da ne ostvarujemo dobit već imamo prihode koje dalje koristimo za poboljšanje kvalitete same organizacije i poslovanja.Zakon sam proučila tako da mi ga ne morate posebno citirati i kao uostalom svi naši zakoni je pun rupa tako da se ponekad nađem kao da moram a u većini slučajeva mislim da nemam tu obavezu.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

krester je napisao:

Nažalost, privatne ustanove obveznici su poreza na dobit. (čl. 2. st. 1. Zakona o porezu na dobit)

 

Javne ustanove, čiji su osnivači RH, županije, gradovi i općine nisu obveznici poreza na dobit. (čl. 2. st.6. Zakona o porezu na dobit.)

 

 

Hvala na odgovoru,ali ja se još uvijek u potpunosti nisam pronašla ,budući da u pravilniku o porezu na dobit piše :

Porezni obveznik u smislu članka 2. stavak 1. Zakona jest trgovačko društvo i druga pravna osoba. Za prosudbu o tome je li druga pravna osoba koja nije navedena u članku 2. stavak 6. Zakona porezni obveznik, bitno je obavlja li djelatnost radi stjecanja dobiti, bez obzira na vrstu djelatnosti i njezin pravni status. Obavlja li takva osoba djelatnost radi stjecanja dobiti, treba utvrditi na temelju akata o osnivanju i poslovanju te na temelju podataka o djelatnosti koju stvarno obavlja, rezultatu poslovanja i postupanju s ostvarenim rezultatom.

Dakle ja sam ta druga pravna osoba i nisam od porezne uprave dobila nikakvo riješenje kojim postajem obveznik poreza na dobit nego su samo telefonski rekli da ispunim prijavu.Da li to može samo tako?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ustanova čiji osnivači nisu država, županija, grad ili općina po "sili" zakona je obveznik poreza na dobit. Porezni obveznik sukladno odredbama članka 62. OPZ-a i posebnog propisa (u ovom slučaju Zakona o porezu na dobit) dužan je sam voditi brigu o obračunu poreza i dostave obračuna (porezne prijave). Dakle, u ovom slučaju PU nije dužna izdati rješenje kojim se nalaže da ste dužni dostaviti prijavu. Iznimno, PU rješenjem utvrđuje obvezu plaćanja poreza na dobit. (čl. 2. st. 7. Zakona)

 

Nažalost, ne mogu s složiti s vama jer za potrebe oporezivanja jedino su bitni porezni propisi, a ne akt o osnivanju pravne osobe. To što je aktom određeno da će se dobit koristi isključivo za daljnji razvoj djelatnosti, ne znači da ne treba platiti porez.

 

Da bi se pravna osoba bavila djelatnošću socijalne skrbi, posebni propisom je određeno da se može biti samo ustanova. Hipotetski razmatrajući, da tako ne stoji, onda bi i d.O.o. mogao obavljati tu djelatnost. Koja je razlika između d.O.o.-a i ustanove, ako se bave istom djelatnošću, u smislu oporezivanja dobiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav!

 

Ako u Rješenju trgovačkog suda za jednu ustanovu točnije počko otvoreno učilište piše ovako :

Članovi/osnivači : Savez ... udruga..., Naziv registra: Registar udruga, Nadležno tijelo: Republika Hrvatska

1- jedini osnivač d.O.o.

 

Pravni oblik: ustanova

 

U Statutu učilišta piše da iz vlastitih sredstava pokriva sve troškove nastale obavljanjem redovne djelatnosti, dok će se iz proračuna osnivača sufinancirati samo one programske aktivnosti koje su od interesa za djelatnost Saveza, te da možebitna dobit Učilišta će se korstiti isključivo za obavljanje i razvoj djelatnosti.

 

Zanima me da li tada podliježu oporezivanju poreza na dobit i da li se u računovodstvu tada primjenjuju propisi o trgovačkim društvima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija