Jump to content

Putni troskovi, dnevnice, svakodnevno?


jacob

Preporučene objave

Novi sam sto se obrta tice, pa imam par pitanja. Konkretno, sto ako je sjediste obrta na jednoj adresi (selo), a obrt ima u najmu ured u gradu 40km dalje i vlasnik radi tamo 10-12h/dan (u tom gradu, ne samo u uredu)? Da li u tom slucaju vrijedi racunica:

 

putni troskovi: 2x40= 80x2 HRK = 160/dan

dnevnica: 170/2 (za do 12h) = 85/dan

 

Tj. ukupno 245 HRK/dan na sve to? Da li je to moguce tako 22-25 dana tjedno i pravdati na taj nacin? Na to ne bi trebalo biti poreza na dohodak? Da li to ide u trosak obrta (zajedno s najmom ureda, naravno)?

 

Puno hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za korištenje privatnog osobnog automobila u službene svrhe za prijevoz u mjestu/naselju (do 30 km) može se voditi evidencija za obračun naknade za korištenje automobila (loko-vožnja) s pravom na obračun 2 kn/km.

 

Ukoliko imate osobni automobil koji je evidentiran u popisu dugotrajne imovine, tada po računima za gorivo možete koristiti 70% pdv-a, dok 30% pdv-a ne možete odbijati kao pretporez tj. troškovi u svezi automobila su 70% priznati a 30% ne.

 

Budući da se vaše putovanje od kuće do radnog mjesta ne može smatrati službenim putovanjem (niste upućeni da s radnog mjesta idete u drugo mjesto radi obavljanja neke službene dužnosti) tako u navedenu svrhu ne možete izdavati putne naloge s obračunavanjem troška puta 2 kn/km niti za isto možete obračunavati dnevnicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala. Tako nesto sam i pretpostavio sto se tice ureda u drugom gradu. No, s obzirom da bi taj ured eventualno postojao samo radi toga jer se u tom drugom gradu 'servisira' vecinu klijenata, da reformuliram onda pitanje:

 

sto ako postoji (gotovo) svakodnevna potreba za radom u 40ak km udaljenom gradu od sjedista (i ureda) obrta, te se na lokaciji klijenta provodi (gotovo) cijeli dan. Da li u je u tom slucaju moguce gore navedeno (putni troskovi + djelomicna dnevnica)?

 

Hvala.

 

P.S. Zar nije da se moze obracun 2kn/km voditi i za udaljenosti vece od 30km za privatni auto? (nije u popisu imovine)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija