Jump to content

'ubacivanje' auta u obrt


jacob

Preporučene objave

Imam auto, prilicno nov, na vlastito ime, imam racun na 30000 eura (kupljen u Hrvatskoj, naravno), pretpostavljam da procjena nije potrebna.

 

No, pitanje je: auto nisam kupio gotovinom nego putem zajma (za koji dobivam mjesecno racun i po tome ga placam). Da li postoji mogucnost da se taj auto ubaci u obrt (jer ga nije moguce bez gubitaka prodati i kupiti npr. isti takav na obrt, buduci je ovaj nov)?

 

Pitam iz razloga buduci auto vecinom koristim za posao da li ga je moguce ikako ugurati da i on bude trosak obrta, a ne da ga otplacujem iz place (na koju onda placam i porez na dohodak i sl)? Ili mozda postoji neki drugi nacin da si otplacujem mjesecne rate, a da to (ili barem neki dio?) ide u trosak obrta? Rate su cca 3500 mjesecno, nije malo, pa bi bio lijep godisnji trosak obrta?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Temeljem računa dobavljača i odluke o unosu automobila u popis dugotrajne imovine možete unijeti automobil u obrt. Ako je automobil kupljen u 2010. godini, a obveznik se PDV-a, možete odbiti 70% pretporeza iskazana na računu dobavljača u 2010. godini, kroz naredni PDV obrazac odnosno obrazac PDV-K.

 

U popis dugotrajne imovine (obrazac DI) početno priznajete trošak nabave u iznosu nabavne vrijednosti (cijena bez PDV-a) i eventualno i 30% neiskorištenoh pretporeza. To vam je osnovica za obračun amortizacije.

 

Možete si priznati u izdatke 70% iznosa računa, i odbiti 70% pretporeza iskazanog na računima dobavljača goriva, održavanja. (ako ste obveznik PDV-a)

 

Trebate voditi evidenciju da su svi prijeđeni kilometri prijeđeni u sl. svrhe.

 

izdaci cestarina, mostarina, tulenarina na sl. putu su 100% priznati izdaci uz uredne putne naloge.

 

Otplata zajma nema nikakvog učinka na primitke i izdatke, tj. dohodak. Ne možete si priznati kamatu kao izdatak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Auto je kupljen 2009., prije osnovanja obrta, tako da pretporez na iznos racuna novog vozila nije opcija?

 

Kamatu ne priznajem kao izdatak, OK. Ali, da li se makar glavnica moze racunati kao izdatak? Usput, svaki mjesecni racun za zajam dolazi s iskazanim PDV-om: ako je auto uvrsten u imovinu obrta, da li imam pravo na povrat tog mjesecnog PDV-a?

 

P.S. U tom slucaju auto mora biti 100% koristen za sluzbene svrhe? :-?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle, nema odbitka pretporeza kod nabave automobila. Nabavna vrijednost je ukupan iznos računa.

 

Priznajete trošak amortizacije kao izdatak na godišnjoj razini.

 

račun za mjesečni anuitet pozajmice (dio glavnice + kamata) nakon 01.01.2010. g. ne treba sadržavati PDV na kamatu jer se izmijenio Zakon o PDV-u.(čl. 11.a st. 1.b)Zakona)

 

 

članak 78. stavak 1. Pravilnika o PDV-u

 

Plaćanja poreza na dodanu vrijednost oslobođeno je odobravanje i ugovaranje kredita. Kreditima se u smislu članka 11.a stavka 1. točke b) Zakona smatraju i zajmovi, uključujući potrošačke kredite i zajmove, hipotekarne kredite i zajmove, zajmove osigurane pokretnom imovinom ili zalogom, zajmove dane kao element financiranja u vezi s isporukama dobara ili usluga pod uvjetom da element financiranja nije sastavni dio naknade. Oslobođenje se odnosi na upravljanje kreditom odnosno usluge u vezi s kreditom kao što su usluge vođenja kredita, vođenja evidencije, dogovaranje i praćenje otplate kredita ako to radi osoba koja odobrava kredit.

 

Da. automobil treba biti korišten 100% u službene svrhe. To se dokazuje evidencijom o prijeđenim kilometrima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija