Jump to content

ukidanje služnost prolaza autom na putu


mrblues

Preporučene objave

Na mom putu ( zasebna gr.č. 425/1 put od 57 m2 = 19 met x 3 met. koji vodi iz mojeg dvora na javni put) uknjižen je teret služnosti prolaza automobilom u korist susjedne grč.426 .

Susjedna grč. 426 ima međutim neposredni kontakt sa javnim putom od cca 20 met. i mogućnost otvaranja vlastitog kolnog ulaza ( koji je nekad i postojao) , te je ta služnost prolaza autom od početka besmislena i nepotrebna .

Služnost je nastala ugovorno kao rezultat prodaje te parcele od strane moje pokojne majke svome bratu prije 40 god. i vjerojatno tadašnjih rodbinskih okolnosti.

 

Znam zakonske odredbe o tome , ali me ipak zanima mišljenje , ( obzirom da je ta služnost prolaza autom objektivno besmislena i nepotrebna ) , postoji li mogućnost zakonskog ukidanja iste ( sadašnji vlasnik slovenac se vjerojatno neće dragovoljno odreći tog prava), i ako postoji, koja je zakonska procedura za ukidanje te služnosti ?

 

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Služnost se uspostavlja kada nema druge mogućnosti prilaza uz naknadu , međutim kada prestanu razlozi koji su ranije postojali tj. ako je prilaz moguć s javnog puta tada se podnosi uzahtjev za ukidanje služnosti . Zahtjev Vam treba napisati dobar odvjetnik .

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pošto je došlo do promjene vlasništva

na parceli za koju je uspostavljena služnost

tužbom tražite ukidanje služnosti.

 

služnost je dozvolila sestra bratu.

 

Istek roka i ispunjenje raskidnoga uvjeta (Zakon o vlasništvu NN 91/96)

 

Članak 240.

 

(1) Služnost prestaje istekom vremena na koje je bila osnovana ili na koje je bilo osnovano pravo vlasništva iz kojega je izvedena, a isto je i kad se ispuni raskidni uvjet pod kojim je bila osnovana ona ili pravo vlasništva iz kojega je izvedena.

 

(2) Ako je služnost osnovana za vrijeme dok treća osoba navrši određene godine, prestat će tek u to vrijeme, premda je treći umro prije tih godina.

 

(3) Ako je služnost upisana u zemljišnoj knjizi, ona će prestati tek brisanjem.

 

Ukinuće

 

Članak 242.

 

(1) Izgubi li pravo služnosti razumnu svrhu, vlasnik poslužne stvari može zahtijevati da se ono ukine; ako nije što posebno određeno, odluku o ukinuću donijet će sud na zahtjev vlasnika poslužne stvari, bez obzira na pravni temelj na kojem je ta služnost bila osnovana.

 

(2) Sud će na zahtjev vlasnika poslužne nekretnine svojom odlukom ukinuti nužni prolaz, a i drugu služnost puta, bez obzira na to na kojem je temelju osnovana, ako utvrdi da postoji drugi prikladniji prolaz, ili drugi jednako prikladan prolaz, koji vlasniku poslužnoga zemljišta čini manje štete, ili pak jednako prikladan javni prolaz.

 

TERETI U KORIST OSOBE

 

Tereti osobne naravi

 

Članak 259.

 

(1) Stvarni teret u korist neke osobe daje joj ograničeno stvarno pravo na opterećenoj nekretnini koje je ovlašćuje da joj se ponavljano daju stvari ili čine činjenja koja su sadržaj toga stvarnoga tereta, a da joj za to odgovara svagdašnji vlasnik opterećene nekretnine njezinom vrijednošću.

 

(2) Pravo iz stvarnoga tereta osnovanoga u korist neke osobe ne može se prenositi s ovlaštenika na drugu osobu, ako nije drukčije određeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija