Jump to content

oslobođenje od poreza na kupnju kuće


Leticam

Preporučene objave

Evo o čemu se radi: suprug i ja kupujemo kuću koja nam je prva nekretnina. U Kupoprodajnom ugovoru naveli smo se kao zajednički vlasnici - kuća još nije upisana u Katastru jer je sve još u postupku zbog isplate kredita. Prije nego predamo prijavu poreza za kuću, odnosno zahtjev za oslobođenje plaćanja poreza prilikom kupnje prve nekretnine - zanima me sljedeće:

 

Razumijem da ja kao hrvatska državljanka imam pravo na oslobođenje od poreza na nekretninu kod kupnje prve nekretnine i to ovisno o članovima obitelji - određeni broj kvadrata. Razumijem i to da ukoliko su mi suprug i/ili djeca strani državljani, a ja sam vlasnik nekretnine - svejedno sam oslobođena plaćanja poreza za određenu kvadraturu.

Razumijem i to da suprug (iako tu ima stalni borvavak i prebivalište, stalni posao, JMBG i OIB), budući nema hrvatsku domovnicu- ona kao vlasnik ne može biti oslobođen plaćanja poreza.

 

Ali, što ako je vlasništvo zajedničko? Znam da je to još jedan pravni pojam, i zanima me riskiramo li time da će on morati platiti porez za polovinu veličine kuće? Da li da napravimo anex ugovora i napišemo da sam samo ja vlasnica nektretnine, ili imamo pravo na oslobođenje plaćanja poreza na temelju toga što smo u braku i ja sam hrvatska državljanka? Odnosno da li je svejedno je li vlasništvo zajedničko ili samo na meni? Ili je to područje "sklizavo" i može se svakako tumačiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vi osobno možete prijaviti oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina po osnovi kvadrata za sebe, supruga i djecu.

 

u vašem slučaju, za oslobođenje od plaćanja poreza nebitno je li vaš suprug suvlasnik. Prema odrebama čl. 11. stavak 9.5. i 9.6. Zakona bitno je da vaš suprug nema drugu nekretninu koja zadovoljava vaše stambene potrebe, odnosno stan, kuću za odmor i druge nekretnine znatnije vrijednosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija