Jump to content

mirovinski staž i staž osiguranja- razlika???


dane05

Preporučene objave

hvala na pokušaju, ali ovo što si napisao za mirovinski staž je ustvari staž osiguranja(tako piše u ZOMO), dakle nije točno, pa molim nekoga tko je upućeniji da mi odgovori. znači, razlika mirovinskog staža i staža osiguranja, prema zakonu o mirovinskom osiguranju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZOMO ne definira pojam mirovinskog staža (MS), ali se općenito koristi fraza da MS predstavlja razdoblje na temelju kojeg osiguranik ostvaruje prava iz mirovinskog osiguranja.

MS je širi pojam od staža osiguranja.

MS se sastoji od staža osiguranja (razdoblja provedena u obveznom osiguranju i produženom osiguranju) i posebnog staža (razdoblja provedenog izvan osiguranja, ali zakonom priznatog u MS koji se uzima u obzir za stjecanje prava iz mirovinskog osiguranja).

U dijelu u kojem se MS sastoji od staža osiguranja (razdoblja osiguranja i uplate doprinosa), isti pokazuje u kojoj je mjeri određeni osiguranik doprinosio u mirovinski sustav.

Izuzetak od toga pravila predstavljaju:

- pridodani staž osiguranja

- ženama dodani staž

- najkraći staž od 21 godinu koji se uzima u obzir pri određivanju obiteljske mirovine nakon smrti osiguranika

- pri određivanju osobnih bodova uzimaju se u obzir vrijednosni bodovi za mirovinski staž od 40 godina kod određivanja invalidske mirovine zbog invalidnosti uzrokovane ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću

- pri određivanju osobnih bodova uzimaju se u obzir vrijednosni bodovi za mirovinski staž od 40 godina kod određivanja obiteljske mirovine u slučaju kada je smrt osiguranika nastupila zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti.

U gore navedenim slučajevima mirovina se ostvaruje na temelju staža (osiguranja, odnosno mirovinskog staža) za koji nisu uplaćeni doprinosi, a kao rezultat solidarnosti među osiguranicima.

 

Nadam se da će pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija