Jump to content

Slobodno zanimanje prestanak djelatnosti


Saku

Preporučene objave

Covjek otisao u mirovinu jer djelatnost prestaje po sili zakona zbog 70 godina zivota.

Prije 10 godina unio je zapisnikom o ulaganju nekretninu u poslovna sredstva. Do tada ju je sebi kao slobodnom zanimanju iznajmljivao. Znaci nekretnina je bila kupljena od strane njega kao fizičke osobe dakle nije je kupio kao Slobodno zanimanje nego je unio zapisnikom o ulaganju i na nju je obracunavao amortizaciju u slijedecih 10 godina. Porezna dosla u nadzor nakon prestanka djelatnosti i kaze treba platiti porez na dobit na procijenjenu vrijednost nekretnine. Dakle tumače to kao izuzimanje. Procijenili je na vise nego li ju je on svojedobno unio zapisnikom.

Traze porez na dobit i pripadajuce kamate od dana dospjeca navodne obveze. Prema zakonu o porezu na dobit iz 1995 koji je bio na snazi u vrijeme kada je nekretninu unio zapisnikom bilo je propisano da je takvo ulaganje neoporezivo prilikom likvidacije. Poslije se zakon o porezu na dobit mijenjao i zanima me jel porezna sad može to tako retroaktivno tumacit. Evo par članaka zakona na koje se pozivamo u prigovoru

 

Članak 5. Zakona o porezu na dobit (NN 35/95) važećeg 1999 godine.

(1) Osnovica poreza na dobit uvećava se za isplate i izuzimanja, a umanjuje se za ulaganja

 

Članak 10. Pravilnika o porezu na dobit (NN 7/96) važećeg 1999 godine.

(1) Pod ulaganjem se, prema članku 5. Zakona, razumijeva sve što je porezni obveznik tijekom razdoblja oporezivanja unio u poduzeće, a ne potječe od obavljanja djelatnosti poduzeća.

(2) Ulaganja mogu biti u obliku novca, dobra, vrijednosnih papira ili prava.

(3) Ulaganja koja nisu u obliku novca, procjenjuju se po usporedivoj tržišnoj vrijednosti.

S obzirom da se radi o obvezniku poreza na dobit potrebno je sagledati i

Članak 12. Zakona o porezu na dobit važećeg 1999 godine

(1) Ako poduzetnik prestane s radom (likvidacija, otuđenje, promjena pravnog oblika i dioba), vlastiti kapital iz članka 3. ovoga Zakona utvrđuje se prema tržišnoj vrijednosti imovine.

(2) Ako imovinu poduzetnika iz stavka 1. ovoga članka preuzme poduzetnik na temelju udjela u kapitalu, razlika između vrijednosti preuzete imovine i knjigovodstvene vrijednosti udjela smatra se promjenom kapitala i ne oporezuje se.

 

 

 

Opći porezni zakon

Članak 5.

U postupku oporezivanja primjenjuju se propisi koji su bili na snazi u vrijeme nastanka činjenica na kojima se temelji oporezivanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ma nisam siguran da ste shvatili. Nije se on bavio djelatnosću iznajmljivanja. Slobodna zanimanja su odvjetnici, j. bilježnici itd.

Covjek je sebi kao fizicka osoba iznajmljivao prostor sebi kao pravnoj osobi obvezniku poreza na dobit do 1999. Te godine je taj prostor unio tzv. zapisnikom o ulaganju u svoju djelatnost i od tada je vrsio amortizaciju.

Ostatak je opisan u prvom postu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija