Jump to content

molim pomoc!!


dzodza

Preporučene objave

moj poslodavac trazi od nas djelatnika da se odreknemo materijalnih prava. godinama nam nisu placali nocni rad, rad nedjeljom i blagdanom, naknadu za prijevoz, imamo manji koeficijent za obracun place nego sto bi treabo biti za to radno mijesto, ..

inace radim kod privatnika i imam ugovor na neodredjeno.

sto da radim? da li da to potpisujem ili ne? ja bas i ne bi. da li mi moze dati otkaz zbog toga i ako se to desi, kakve su mi sanse da onda ta potrazivanja dobijem sudskim putem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje mišljenje je ako nepotpišeš naći će naćin da sprovede što želi, ako dobiješ otkaz možeš se žaliti i sebe obilježiti i tako nedobiti više nigdje posao. To je realnost, ako ti neodgovara poslu i stvari koje ti nameće tvoj poslodavac nađi si drugi posao u miru. A SAD oni koji se bolje razumiju u ovu tematiku neka te posavjetuju ovo sam iznjela samo svoje osobno mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@dzodza,

koliko sam shvatio poslodavac ti želi smanjiti prava u udnosu na tvoj dosadašnji ugovor o radu. vjerojatno to želi anexom (dodatkom ugovoru). Takav anex ti nemoraš potpisati i nitko te na to nemože prisiliti. Posljedica bi mogla biti da dobese odluku o redovitom otkazu ugovora o radu iz poslovo uvjetovanih razloga. No pri otkazivanju mora poštivati određenu proceduru (mora voditi računa o tvom stažu kod njega,o broju članova koje uzdržavaš o starsti). Ako je potpisnik kol.ugovora mora seprethodno savjetobati sa radničkim vijećem.U protivnom bi otkaz bio ništav.

Dakle otkazivanje od strane poslodavca nije jednoistavno,pogotovo stoga što otkaz koji sam spomenuo mora podkrijepiti oravdanim razlozima ne samo općenitim formulacijama...kriza ,smanjenje poslovanja,recesija...nego mora pokazati zašto je baš tvoje radno mjesto suvišno. Na sve ovo ti imaš pravo Zahtjeva za zaštitu prava u kojem ćeš zahtjevu osporiti njegove opravdane razloge. U tom zahtjevu možeš tražiti i isplate prekovremenih za koje te je zakidao "godinama" ako o tome postoji evidencija....i možeš navesti pumo drugih sv+tvsri za koje snmatraš da su bile nepravilne od strane poslodavca.

Po otakazu koji sam pomenuo imaš pravo na otpremninu i pravo na naknadu sa Zavoda.

Dakle ja nebih potpisivao taj novi ugovor jer kad to potpišeš onda se više nemožeš žaliti. Umjesto toga poslodavac bi ti trebao ponuditi Otkaz ugovora o radu sa ponudom novog ugovora sa izmjenjenoim uvjetima na koji i ako ga prihvatiš imaš pravo Zaštite.

 

@Ela nebih ja baš rekao da je tako kako kažeš. Zakon o radu je dobar tza radnike i poslodavci teško rješavaju konfliktne situacije sa radnicima sami je uvijet da radnici ZNAJU svoje obveze i prava. To često neznaju ni poslodavci.

I kako to misliš da ako se bude žalila da će se "obilježiti". Kada bi tako svi razmišljali nikada radnik nebi dobio spor a ja znam masu ljudi koji su sporove sa poslodavcima dobili a da nisu bili na sudu. Treba hrabrosti, znanja i moramo biti ISPRAVNI, pa je onda sve lakše.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stjepato je napisao:

kako i gdje da pokrenem postupak za naplatu otpremnine,nije velika al ne dam...ne dam !!!!

imam sporazum potpisan od strane poslodavca s iznosom i vremenskim rokom isplate ,uredno potpisan al neispoštovan.

Pismo upozorenja sam poslao. kako dalje i gdje?????? :kavica:

 

Rekel si da si poslal "pismo upozorenja kaj bi reklo Zahtjev za zaštitu prava. Neznam jesi li u tom pismu tražio obračun otpremnine ako ti ga nije u prilici kad ste potpisali sprazum.Dakle ukoliko ti ne odgovori(jer nemora) ili odgovori negativno, u roku od 15 dana na tvoj zahtjev tj.pismo u kom si tražio isplatu i ako nisi dobio OBRAČUN otpremnine otići ćeš na Inspektotat za radne odnose i prijeviti poslodavca(bilo bi dobro da si ga na to upozorio u pismu). U sljefdećem roku od 15 dana češ dga tužiti sudu i tražiti svoju otpreninu. Za podnesak tužbe bit će ti potreban odvjetnik.

Kaj se Obračuna tiće n je obveza poslodavca i ovršmna isprava kojom se možeš naplatiti pa ukoliko ti ga nije izdao sljedi ga kazna od 61.000 do 100.000 kn.po tvojoj prijavi inspektoratu i ovoga prekršajnom sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam dobro razumio

1.Poslati još jedno pismo-upozorenja-tražiti obračun otpremnine,nakon toga pričekati 15 dana!

 

2.Ako isto ne dobijem prijaviti ga inspektoratu rada!

 

3.Prijaviti ga Prekršajnom sudu!

 

 

pitanje glasi

potpisani sporazum o visini i datumu isplate otpremnine ne može zamjeniti ili može zamjeniti obračun otpremnine koji mi nije isporučio????? :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija