Jump to content

Redoslijed naplate potraživanja


jojo13

Preporučene objave

Poštovani/e,

 

 

 

molim da mi pojasnite, kada kupac-dužnik za komunalnu naknadu neredovito uplaćuje svoje račune za navedenu naknadu, tj. nije platio za 2009. godinu i tek sad počne plaćati redovne obveze – IRE, a istovremeno je dužan za kamatu 2008.g., 2009.g. i glavnicu za 2009.g..

 

Da li se prvo zatvara kamata pa glavnica ili ako je imao ovrhu kamata, trošak pa glavnica kako je i navedeno u Zakonu o obveznim odnosima članku 172., bez obzira što je stavio poziv na broj neke IRE.

 

Točnije pitanje, kod knjiženja koji se zakon primjenjuje, kao što je nedvosmisleno navedeno u ZOO članak 172, ili neki drugi.

 

 

 

 

 

Zahvalna, s poštovanjem,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Prvo se zatvaraju troškovi postupka pa kamata pa zadnja glavnica.Bitno je da na uplatnicama napišete što sa uplatom zatvarate,npr.ako želite platiti određeni iznos na osnovu kamata, to navedite u opis plaćanja jer bi u protivnom se to moglo knjižiti na troškove postupka.

Jedna bitna stavka: dospjele tražbine zastarjevaju zastarjevaju za 1.godinu,pa ako je prošlo toliko vremena morate staviti prigovor zastare i niste dužni ništa platiti.

Eto nadam se da sam pomogla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija