Jump to content

kako dat-uručit otkaz djelatniku


linolada

Preporučene objave

linolada je napisao:

kako na najbrži način otkazat ugovor o radu na neodređeno vrijeme

@linolda ,

na brzinu se samo muhe love. Otkazi se uručuju najbrže poštom preporučeno sa popratnicom i povratnicom ili još brže mailom (al to ni sigurno mže nestat struje). :-D

Htel sam zapravo reć,da bi trebali znat zakaj se taj ugovor na neodređeno otkazuje? Pa bumo onda znali reć kak to,ak ste mislili,najbezbolnije provest. Ali ništ ni bezbolno,bar ne za onu drugu stranu koja bi se mogla i ne složit sa otkazom. Ne?

@Mistral,sporazumom se ugovor ne otkazuje nego se dogovara njegov prestanak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

linolada je napisao:

već dugo sam razmišljao kako da otkažem tu djelatnicu- kad ono prije par dana saznam da je trudna!

i šta sad???????

:-o

 

linolada,

slijedom doljnjih propisa zakona o radu:

Članak 67.

 

(1) Poslodavac ne smije odbiti zaposliti ženu niti joj otkazati ugovor o radu zbog njezine trudnoće, niti joj smije ponuditi sklapanje izmijenjenog ugovora o radu, osim pod uvjetima iz članka 68. stavka 1. ovoga Zakona.

 

i

 

 

Članak 71.

 

(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, odnosno u roku od petnaest dana od prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati ugovor o radu trudnici i osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.

 

(2) Otkaz je ništetan ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka, ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugog ovlaštenog tijela.

 

(3) Okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ne sprječavaju prestanak ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme, istekom vremena za koje je sklopljen taj ugovor.

 

Dakle linolada ,ak je tvoja radnica bila "zločesta" ti si nekaj propustil. Za sada ništ od otkaza a nakon korištenja prava slijedi ti:

 

Članak 73.

 

(1) Nakon proteka rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, dopusta radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju te mirovanja radnog odnosa do treće godine života djeteta sukladno posebnom propisu, radnik koji je koristio neko od tih prava ima pravo povratka na poslove na kojima je radio prije korištenja toga prava, a ako je prestala potreba za obavljanjem tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova, čiji uvjeti rada ne smiju biti nepovoljniji od uvjeta rada poslova koje je obavljao prije korištenja toga prava.

 

dakle moral buš se dobro potruditi da opravdaš razloge zbog koji joj otkazuješ. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Čitala sam po forumu i da ne otvaram novu temu, postavit ću svoje pitanje ovdje.

 

Dakle, dobila sam (neugodan) zadatak od direktora da se raspitam kako dati otkaz jednoj djelatnici.

 

Radi se o maloj firmi u privatnom stranom vlasništvu koja nema baš nikakvog iskustva s davanjem otkaza(ugovor na neodređeno).

 

Djelatnica o kojoj je riječ se vratila s porodiljnog prije par mjeseci i direktor jednostavno nije zadovoljan njenim radom (radi se o njegovoj tajnici). Ne može se reći da ona ne radi, ne krši neka pravila, ništa takvoga, ali je velika razlika između nje i žene koja ju je mijenjala. Ova druga je bila brža, efikasnija, ništa joj nije bilo teško (pa ako je frka ni ostati do ponoći u uredu), dok je ova kolegica nefleksibilna, neće se baš ponuditi da napravi nešto, osim ako joj izričito daš zadatak... ona je bila takva i prije porodiljnog, no sad kada je direktor vidio da može biti bolje i jednostavnije, on bi to mijenjao. Opcija da vrati i zamjenu pa ima dvije tajnice ne postoji jer smo premali. Dodijeljivanje drugog radnog mjesta također ne.

 

To je okvirno to.

 

Spominjale su se nekakve opomene - koliko ih treba biti i vremena treba proći između njih i otkaza?

Jel' postoji mogućnost da se s njom dogovori sporazumni otkaz uz otpremninu? Nakon toga ona ne bi imala mogućnost povlačenja po sudu ili nešto slično?

 

Možda se nekome ovo čini kao super jednostavna situacija, no, meni, koja nemam pojma o pravu i zakonima, je grozna (uz to što mi je samo razmišljanje o otkazima grozno).

 

Puno hvala!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za Vas i za djelatnicu (ukoliko je nastavak suradnje teško ostvariv) najbolje riješenje bi bilo sporazumni raskid Ugovora.

 

Teško da će na to pristati ukoliko joj ne ponudite neku jako dobru stimulaciju (npr visoku otpremninu) jer po Zakonu nema pravo na otpremninu (osim ako to ugovorite u sporazumu) te nema pravo na naknadu s burze. Ovaj način raskida Ugovora nemože osporavati na sudu.

 

Moguće su slijedeće vrste otkaza Ugovora u ovome slučaju:

-poslovno uvjetovani:djelatnica ima pravo na otpremninu,naknadu s burze.....Vi nesmijete nikoga zaposliti na njezino radno mjesto slijedećih 6 mjeseci

-sporazumni:nije u interesu djelatnice jer nema pravo na otpremninu (osim ako sami tako ugovorite),nema pravo na naknadu s burze...Vi možete odmah nekog drugog zaposliti na njeno radno mjesto

-izvanredni od Vaše strane:djelatnica nema pravo na otpremninu,nema pravo na naknadu s burze (ali morate dokazati opravdanost istog)...Vi možete odmah zaposliti drugu osobu na njezino radno mjesto

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija