Jump to content

Dizanje auta ispred shopping centra


raymonde

Preporučene objave

Poštovani!

Ispred jednog našeg lijepog šoping centra u Zagrebu (Garden mall-a), u kojem sam od njegovog otvorenja do danas ostavio popriličnu sumu novaca, parkirao sam na mjesto za osobe sa invaliditetom. Budući da sam ratni vojni invalid, iako ne primam mirovinu već radim, plaćam poreze i prireze, na šajbi u autu imam zaljepljenu staru, nažalost nevažeću žutu naljepnicu RVI, kao jedan podsjetnik na doba kada su svi RVI (a ne samo oni sa visokim postotkom invaliditeta-pitanje diskriminacije invalida u odnosu na druge invalide je druga priča) još imali nekakva "stečena" prava (parkiranje, gradski prijevoz, invaliditet, dječji doplatak itd) dakle mislim na rane 90-te godine, nakon čega su sve tzv. "veeelike povlastice" za RVI malo po malo ukinute (a to je druga priča).

Dođem iz kupovine sa punim kolicima, auta nema. Prva pomisao - ukrali mi auto-od toga netko slabijeg srca može kapnuti na licu mjesta. Smirim se, nazovem Strojarsku i kažu mi da je auto kod njih. Da bar ostave kakvu poruku, postoji i razglas unutra u trgovačkom centru...zaštitari kažu: "Nemamo mi ništa s tim, nismo mi zvali pauka."

Odem po auto u Strojarsku, 500 kuna za odvoz paukom i 700 kuna za obavezni prekršajni nalog, uz odgodu plaćanja od 8 dana, jer sam parkirao na invalidskom mjestu bez važeće plave naljepnice. Zaustavlja se taxi, izlazi slijedeća ekipa sa vrećicama iz Interspara, isti scenarij.

Nedugo zatim odnijeli još jednom gospodinu auto, isti scenarij...subota popodne..puna kolica...mobitel...taxi do Strojarske...harač ZG-holdingu i MUP-u.

Nameću mi se slijedeće pitanja:

1. Da li je parkiralište Garden mall-a javna površina i da li pauk tamo smije ordinirati? Da li postoji uporabna dozvola za taj parking?

2. Zašto je pauk uopće digao i odnio auto ako nisam ugrozio sigurnost prometa? Zašto nisam, umjesto potencijalnog infarkta, zatekao pod brisačem kaznu za nepropisno parkiranje, kao što je to bilo prije i kao što je u civiliziranim zemljama gdje se legalno ne kradu auti? Znam, parkirao sam na invalidskom mjestu, MEA CULPA, a za zakon koji regulira parkiranje nisam invalid, iako zapravo jesam ali eto u ovom slučaju nemam "sreću" da nisam više (u postocima) nadrapao u ratu nego što jesam. Želim platiti kaznu za parkiranje, ali ne i da moram platiti za krađu svog auta.

4. Kako bi pauk odnio auto da je bio parkiran u garaži a ne ispred centra? Da li je garaža javna površina, u tlocrtu centra?

3. Zašto moje pravo da mi auto bude odnesen ili ne odnesen nije izjednačeno sa ostalim vlasnicima auta koji su istovremeno nepropisno bili parkirani na invalidskim mjestima (btw. ispred Garden malla su cijelom dužinom invalidska mjesta, zasigurno previše), odnosno zašto nije istovremeno došlo bar 20 pauka, koliko je u to doba bilo takvih nepropisno parkiranih auta? Ovo se veže i na prethodno pitanje-nepropisno parkiranje u garaži i nemogućnost odvožnje takvih auta, dakle opet pitanje nejednakosti sa ostalim prekršiocima zakona.

5. Što da sam zbilja dobio infarkt, ili da mi se pomračilo pred očima pa da sam nedajbože napravio nešto nekome ili sebi? Tko bi se brinuo o mojoj obitelji tada? Direktor ZG-parkinga, gradonačelnik Bandić ili tko? A i tko bi umjesto mene uplaćivao poreze i prirez, dok sam u hladnoj hrvatskoj zemlji ili u zatvoru? Ovo je malo filozofsko pitanje, ali nije nemoguće.

6. Što da su mi skršili nešto na autu, dok su ga dizali i spuštali? Što ako Pauk dok vozi moj nakratko ukradeni autom ima prometnu nesreću, pa moj predugo otplaćivani auto ode u staro željezo?

4. Što mi je činiti? Pokriti se ušima kao i većina Zagrepčana i platiti 500 kuna nekome tko mi je na dva sata ukrao auto pod blagoslovom nekog drugog tko mi za taj blagoslov traži 700 kuna, ili ići u borbu sa vjetrenjačama, dokazivanja, žalbe i ostalo? Stres, zdravlje?

Mislim da upravo na to računaju.

Molim nekog pametnog saborskog zastupnika, ako ovo pročita da se založi za promjenu zakona o pravima hrvatskih branitelja i RVI, odnosno da nam vrate prava stečena starim zakonima ili da nam vrate zdravlje i dijelove tijela koje smo izgubili na frontu (ovo prvo je izvodivo, ovo drugo nije. Također molim da se maknu pauci iz Zagreba i uvedu kazne. Odvoženje auta je krađa, (možeš ga jako zatrebati baš kad ga nemaš), i postaje samo sebi svrha.

Unaprijed hvala na konkretnim savjetima i odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo da se objasni da "stečena prava" ne postoje.

 

To je jedan političar izvalio prije nekih izbora.

 

Ustav zabranjuje retroaktivnu primjenu zakona bez objašnjenja, a to je nešto sasvim drugo.

 

1. Parkirališta trgovačkih centara jesu javna cesta. Uvjeti za gradnju su prilaz i parkirališta i bez tog nema dozvola. Za nejasnoće se potrebno javiti ministarstvu nadležnom za graditeljstvo.

 

2. Hrvatski sabor je donio zakon koji nalaže nadležnim službama da premještaju vozila koja su parkirana na mjestima namjenjenim osobama s invaliditetom, a nisu označena oznakom pristupačnosti. Nije nužno čekati osobu s invaliditetom koja nema gdje parkirati, dovoljno je zateči takvo vozilo na parkiralištu i postoje elementi prekršaja i razlog za premještanje vozila. Krađu vozila prijavite policiji, to se kazneno djelo pokreće po službenoj dužnosti, sasvim je izgledno da vas okrive za lažno prijavljivanje kaznenog djela.

 

3. Nikako. Pauk može ući u garažu, može izaći prazan iz nje, ali ne i pun. Dizalica se nalazi previsoko kad je vozilo na njemu. Toga ste se izvrsno dosjetili, eto prilike za zlobnike.

 

4. Obično se ide nekim redom. Vozila se obično raspodjele po svim djelovima grada, da se osobe s invaliditetom ne pobune da ih je tako desetak, a u njegovom kvartu nijedan. Još se nije rodio tko bi svijetu ugodio. Zabrinjava me taj taj podatak od čak 20 zlobnika.

 

5. Završili bi na hospitalizaciji. Ili bolničkom ili psihijatrijskom liječenju. Policija ima ovlast osobu s duševnim smetnjama smjesta odvesti na psihijatriju, ako je opasan po sebe ili ostale i to bez ikakve suglasnosti rodbine. Za počinjeno se prekršajno ili kazneno odgovara. O vašoj obitelji bi se pobrinuo socijalni radnik nadležnog cestra, ako ne prelaze imovinske cenzuse. Ta "skrb" bi se mjerila u par stotina kuna i pravo pristupa pučkoj kuhinji. Nakon svega vaša obitelj ne bi krivila državu već vas. Porez bi plaćali mi ostali koji plaćamo parkirališta i zbog kojih ne intervenira policija i hitna.

 

6. Paukove dizalice su osigurane dok se vozilo diže i spušta, a u osiguranju vozila je uključen teret.

 

7. Zdravlje je najvrjednije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru.

 

Razočaranje, gorčina...hrvatska realnost. Zakoni koji se stalno mijenjaju, nesigurnost. Zašto ne možemo donijeti trajne propise? Zar su oni europejci pametniji od nas kad imaju pravnu sigurnost, zagarantirana prava, iste zakone koji se ne potroše nakon jednog ili dva vladina mandata? Neki imaju zakone od srednjeg vijeka, pa sve štima.

Zašto su ratnim vojnim invalidima data određena prava, da bi im se jedno po jedno uzelo? Što je bilo loše u tome da nam država da te neke male radosti (npr. besplatan parking ili javni prijevoz, preko kojih smo osjetili nekakvu, pa makar i simboličnu zahvalnost od te iste države za njeno rađanje, koje smo mi omogućili, na štetu našeg zdravlja i dijelova tijela? Pa nismo dobili kuće ili aute nego obične naljepnice za parking, neš ti veelike povlastice... A sad se civilni i vojni invalidi koji nemaju 80 % invalidnosti na donje ekstremitete svrstavaju u ne-invalide. Uopće nije upitno da se olakša teškim invalidima pristup npr. trgovini ili bolnici, dapače, već da invalid, svejedno civilni ili vojni ne mora misliti o traženju ili plaćanju parkinga. To je bit "povlastice", a ne čista funkcionalnost-hodanje 5 metara ili 25 metara. Grad ima toliko neiskorištenih prostora, da bi moglo biti parkinga (po cijeni 10 m2 asfalta ili betona, malo žute boje) i za invalide u kolicima, ali i za ove "druge" koji eto, igrom slučaja nemaju ruku, oko, propucana im je jetra ili imaju pokoji gelerčić u glavi. Ali država kaže, Ne! Oni imaju zdrave noge. Neka razmišljaju gdje će parkirati, neka kruže i plaćaju kao i drugi, koji su stvarali državu sa sigurne udaljenosti. Da li je itko od tih pametnih i stručnih savjetnika u Ministarstvu branitelja ili Ministarstvu zdravstva izračunao koliko tih 5-6.000 ili koliko već HRVI uopće ima automobila, i koliko puta godišnje koriste invalidska mjesta? Obična jeftina anketa, telefonska ili pismena. Koliko je stotina ili tisuća kuna država uštedjela za parking tih invalida godišnje? Što je to prema razbacivanjima za službene aute, pokroviteljstva, nerealizirane projekte, stalne nabavke novih računala i ostalih nepotrebnosti u državnoj i javnoj upravi, a da o lokalnoj samoupravi i ne govorim (npr "male" komunalne akcije od nekoliko milijunčića kuna)??? Hvala vam gospodo zastupnici za pravnu nesigurnost i diskontinuitet, zbog koje svi moramo biti stalno na oprezu. Trebalo bi pokrenuti novi TV program Narodnih novina, da svi stalno budemo u toku sa izmjenama zakona, koji su, usput rečeno, ionako neprovedivi, nelogični a u ovom slučaju diskriminacije invalida po kriteriju donjih ekstremiteta (iliti nogu) i neustavni (načelo jednakosti???).

 

Kao što rekoh- gorčina, razočaranje. Plati i pomiri se sa sudbinom. Stalno su nas kroz povijest neki gazili, sad se sami međusobno gazimo i razdvajamo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

petpetica je napisao:

3. Nikako. Pauk može ući u garažu, može izaći prazan iz nje, ali ne i pun. Dizalica se nalazi previsoko kad je vozilo na njemu. Toga ste se izvrsno dosjetili, eto prilike za zlobnike.

stričeki pafkofci po novome imaju igračku zvanu digitalni fotić kojim te fino uslikaju i bez dizanja odrape kaznu.

tako tata stane da ja uđem u auto, ovaj dotrči iza auta, okine fotku i urla za nama da nam ne gine kazna, a nas dvoje paf, mislimo, gle bedaka, pa tata je sam stal da je uđem nutra, lepo s'e z žmigafcima, kad ono, stigne čestitka.

daklem, gospoda ne moraju više dizat aute i drmat kazne za "odvoženje", sad im je dosta okinut fotku, a tebi ko krif makar niš nisi napravil neg si imal peh da si stal na par sekundi baš kad je pauk ordiniral tam di si stal (i još) k tome imal radnika koji je f tak dobroj kondiciji da je pretrčal pol ceste da bi dojuril iza nas i uslikal nas.

ne znaš da l se plakat il smijat.

trebam li reći da je do tada auto bil na parkingu i da je parking uredno plaćen? tata je izašel van s parkinga (čekal me na autobusnom) da me pokupi usput da ne trošimo vrijeme. Sad znamo za drugi put, fino se svi pošlihtati f avteka i onda van z parkinga il nam ne gine kazna.

 

raymonde je napisao:

Stalno su nas kroz povijest neki gazili, sad se sami međusobno gazimo i razdvajamo.

nažalost, branitelji su svima bili dobri kad je trebalo braniti živote ostalih i ginuti za njih, sad kada opasnosti više nema, pokazalo se pravo lice. ):

ne'š ti para dati ljudima besplatno parkiranje i besplatan prijevoz... uz sve ono kaj si nabrojal, a toga ima masu više, na kaj trajbaju lovu poreznih obveznika, ovo se ne bi ni primijetilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

petpetica je napisao:

 

1. Parkirališta trgovačkih centara jesu javna cesta. Uvjeti za gradnju su prilaz i parkirališta i bez tog nema dozvola. Za nejasnoće se potrebno javiti ministarstvu nadležnom za graditeljstvo.

 

Već sam raspravljao s prijateljem o tom i mislim da to nije ipsravno. Zašto? Zato što ovo piše u zakonu...

 

 

Dijelovi javne ceste

Članak 3.

(1) Javnu cestu čine:

– cestovna građevina (posteljica, donji stroj kolnika, kol¬nička konstrukcija, most, vijadukt, podvožnjak, nadvožnjak, propust, tunel, galerija, potporni i obložni zid, nasip, pothodnik i nathodnik),

...

– cestovno zemljište u površini koju čine površina zemljišta na kojoj prema projektu treba izgraditi ili je izgrađena cestovna građevina, površina zemljišnog pojasa te površina zemljišta na kojima su prema projektu ceste izgrađene ili se trebaju izgraditi građevine za potrebe održavanja ceste i pružanja usluga vozačima i putnicima te naplatu cestarine predviđeni projektom ceste (objekti za održavanje cesta, upravljanje i nadzor prometa, naplatu cestarine, benzinske postaje, servisi, parkirališta, odmorišta itd.),

 

Ono što je meni sporno su ova parkirališta. Spominju ih samo kao dio ceste odnosno oni koji su predviđeni projektom ceste za potrebe pružanja usluga vozačima. Da li je odlazak u trgovački centar potreba vozača? Ja smatram da nije.

 

Članak 2.

Javne ceste su javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu Republike Hrvatske...

...ne mogu se otuđiti iz vlasništva Republike Hrvatske niti stjecati stvarna prava...

 

Ovaj dio je najzanimljiviji. Pregledao sam parcele svih tih trgovačkih centara po Zagrebu u ARKOD-u i provjerio parcele na kojima se nalaze parkirališta u gruntovnici koja je jedina vjerodostojna što se tiče vlasništva. Tamo sam našao da su sva parkirališta oko trgovačkih centara u privatnom vlasništvu i to tih trgovačkih centara. Kako su po gruntovnici u privatnom vlasništvu, onda po članku 2 parkirališta nisu dio javne ceste te shodno tome policija i pauci tamo nemaju šta tražiti.

Ili sam negdje pogriješio???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

petpetica je napisao:

 

3. Nikako. Pauk može ući u garažu, može izaći prazan iz nje, ali ne i pun. Dizalica se nalazi previsoko kad je vozilo na njemu. Toga ste se izvrsno dosjetili, eto prilike za zlobnike.

 

 

Naime u pauk službi također postoji jedna "naprava" koju ljudi od milja zovu "pesek" a radi na principu da se podvuće pod vozilo podignu kotači i slobodno rečeno auto odšlepa i odveze u Strojarsku!! :-D

 

ovo je primjer Američkog pauka: http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSk89k3BZEdKGrqAeWnZ8FgvcdgAzinZTBTMN6p5TA6M4CHqTs8

 

:smijeh::smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija