Jump to content

Lokalni vodič - slobodno zanimanje ili obrt uz stalno zaposlenje?


Geronimo27

Preporučene objave

Poštovani!

 

Već jedno vrijeme istražujem ovu temu i moram reći da svako malo nailazim na oprečne/nepotpune/krive informacije. Nisam tražio samo na internetu već i u HITRO, uredu za gospodarstvo, poreznoj upravi i sl. Uredno mi je svak rekao svoju verziju.

Jos cu pokusati ovdje, pa s kojom verzijom se poklopi - to je to :)

 

Dakle, zaposlen sam na neodređeno u državnoj firmi. Imam licencu za lokalnog vodiča. Bavim se time već jedno vrijeme ali želim imati mogućnost izdavanja računa (do sada su to bili ugovori ovakvi i onakvi).

 

Jedna od verzija na koju nailazim je da mogu "otvoriti/registrirati" slobodno zanimanje (koliko sam shvatio u vecini se poklapa s obrtom minus davanja obrtnickoj komori).

 

Ovdje se postavlja nekoliko pitanja.

 

1. Zdravstveno i mirovinsko. 15+20% se obračunava na sav novac koji uđe kroz slobodno zanimanje ili na razliku ulaza i izlaza. Evo prije pola sata sam bio u jednom knjigovodstvenom servisu i reče na sve što uđe. (znam da je to vec bilo razvlaceno po forumu ali moram biti siguran)

I još jedna nedoumica vezano za to je: plaća li se samo razlika od onog što mi je poslodavac već uplatio ili ide još na to koliko mi već obračunaju. Netko je već dobro primjetio da je to apsurd (plaćati 2 zdravstvena i 2 mirovinska) i još porez!!! :palacdolje:

 

 

2. Što mi se u slobodnom zanimanju lokalnog vodiča može priznati kao rashod?

Telefon na adreski kojoj živim?

Mobitel?

Troškovi osobnog automobila (benzin, osoguranje, servisi itd?)

Komunalije?

 

3. Mogu li ja sa slobodnim zanimanjem u slucaju da bude potrebno (ja se razbolim,imam dva vodjenja u isto vrijeme ili sl.) "unajmiti" drugog vodiča?

 

4. Ukoliko mi bude trebalo mogu li unajmiti kombi s vozačem (za izlete u županiju za koju sam također licenciran) i taj račun priložiti kao trošak?

 

5. Kako se pravno gleda na iduću situaciju. Imam 2 gosta i svoj auto. Žele razgledati Samobor. Mogu li ih ja prevesti do tamo gratis (kao prijatelje) i naplatiti samo vođenje?

 

 

6. Da li kao licencirani turistički vodič mogu posredovati u nalaženju smještaja i sl.? Znam da to nije direktan opis posla turističkog vodiča ali zašto ne bih mogao savjetovati ljude i naplatiti vođenje nešto više?

 

 

7. Bi li za neke od ovih situacija (rentanje kombija, posredovanje kod organizacije smještaja ili drugih tura i sl.) bilo bolje imati obrt koji se vjerujem može registrirati i za ove djelatnosti koje vjerojatno nisu vezane.

 

8. Ukoliko je slobodno zanimanje ok, kakva je situacija sa izdavanjem računa. Znam da moram imati naznačeno da nije u sustavu PDVa. Trebam li štambilj i na temelju čega ga izrađujem (upisnica u RPO?)?

 

 

Ispričavm se na poduljem postu, ali odgovorima na njega biti ću spašen. Barem ću znati na čemu sam.

Stvarno je žalosno ako se ispostavi da trebam davati duple doprinose i to još na sav novac koji uđe kroz drugo zanimanje. Plus naravno porez. Ispada polovica svog novca :place:

 

Unaprijed puuuuno hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U smislu Zakona o turističkoj djelatnosti, djelatnost turističkog vodiča možete obavljati putem trgovačkog društva (d.O.o.),zadruge,obrta,kao slobodno zanimanje ili građanin.

 

1. Pogledajte malo podforum "Obrti" gdje je detaljnije pisano o ovoj tematici.

Ukratko, ukoliko ste osigurani po drugoj osnovi (kao što je slučaj kod Vas-radite za drugog poslodavca koji Vam uplaćuje obvezna osiguranja:mirovinsko i zdravstveno), tada niste u obvezi plaćati mjesečne doprinose na osnovicu slobodnih zanimanja, ali na kraju poslovne godine, kada predate godišnju prijavu poreza na dohodak (razlika ukupnih primitaka i ukupnih izdataka je ostvareni dohodak), tada Vam porezna uprava izdaje rješenje o obračunatim doprinosima koje morate platiti.(ukoliko ostvarite gubitak,ne plaćate ništa).

Npr. ostvarite dohodak od slobodnog zanimanja (jednako je i za obrt) u godišnjem iznosu od 20.000 kn.To je istovremeno i osnovica za plaćanje doprinosa (35,5%)tj.platite 7.100 kn za cijelu godinu, za sve doprinose (20% mirovinsko,15% zdravstveno, 0,5% ozljede na radu).

Ostvareni dohodak je i osnovica za obračun poreza i prireza.

 

2. Izdaci poslovanja su svi troškovi koji služe stjecanju primitaka: troškovi informatičke opreme,uredskog materijala,telefona,struje,vode,sredstava za čišćenje, plaće i doprinosi radnika,amortizacija dugotrajne imovine i dr...

 

3. Ne možete "unajmiti" drugog vodiča, možete ga zaposliti ugovorom o radu na određeno vrijeme (ne ugovorom o djelu, jer se ugovorom o djelu ne mogu zapošljavati radnici koji bi obavljali djelatnost poslodavca).

 

4. Da, to možete.

 

5. Da, možete koristiti svoje prijevozno sredstvo i naplatiti vođenje.

 

6. Ne ako poslujete pod slobodnim zanimanjem. Da, ako otvorite d.O.o. ili obrt i upišete više djelatnosti.

 

7. Da, bolje je u tom slučaju otvoriti obrt.

 

8. Normalno izdajete račune, ako ne uđete svojevoljno u sustav PDV-a, na računima stavljate tu naznaku a pečat izrađujete temeljem izdanog Rješenja o obavljanju djelatnosti turističkog vodiča.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija