Jump to content

Zatezne kamate i B net


Mira1962

Preporučene objave

Unatrag par mjeseci primjecujem kako mi B net zaracunava zatezne kamate na racune.

Da ne ulazim u prijasnje mjesece, dajem primjer zadnjeg mjeseca. Dakle, valuta placanja racuna za 11 mjesec 2010 bila je 25.12.2010. Racun sam platila 24.12.2010. Na racunu za 12 mjesec obracunata mi je zatezna kamata 0,21 kn. Njihovo obrazlozenje je da imaju pravo na rok od 48 sati da proknjize uplatu.

Da li je to ok? Mogu li me teretiti za zat. kamate, ako sam racun platila dan prije valute?

Racunam koji iznos natuku mjesecno sa zateznim kamatama.

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naplaćivanje zateznih kamata općenito dolazi u obzir jedino ako ste kasnili s uplatom računa. Prije naznačenog roka dospijeća niste obvezni platiti račun (iako možete). Generalno gledano, B-net nema zakonsko pravo naplaćivati zatezne kamate ako ste na vrijeme platili račun.

 

No, i tu ima par iznimaka. Ono što je važno ovdje utvrditi jest stvarni trenutak u kojem vi zapravo podmirujete svoj račun, odnosno treba ustanoviti realni trenutak ispunjenja (postoje neke razlike)

 

Trenutak ispunjenja ovisi o tome kako su ugovoreni načini plaćanja između B- neta i njihovih klijenata (Ugovorom, Općim uvjetima itd.) Zakon propisuje:

 

1.Ako nije drugačije ugovoreno s B-netom, a račun plaćate putem banke (ili putem druge ustanove kod koje je otvoren račun B-neta), smatra se da je dug namiren u trenutku kad banci (ne B-netu!) stigne novčana doznaka u korist vjerovnika (a to je B-net!).

 

2. Ako je pak recimo ugovoreno plaćanje poštom, smatra se da su se stranke suglasile da je uplatom dugovanog iznosa pošti dužnik namirio svoju obvezu prema vjerovniku, a ako takav način plaćanja nije ugovoren, dug je namiren u trenutku kad vjerovnik primi novčanu doznaku.

 

- U ovom posljednjem slučaju, rok za plaćanje je 25-og u mjesecu, a vi ste, recimo, platili, 24. No, B-net je taj iznos primio tek 27. npr. (tada ste vi zapravo platili račun) i u tom slučaju ima vas pravo teretiti za zatezne kamate.

 

Evo, valjda sam malo objasnio :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na tako jasnom i iscrpnom odgovoru :)

Isla sam odmah pogledati gdje imaju otvoren racun.

 

Tvrtka ( Bnet) i sjedište pravnih osoba kod kojih se vode računi i brojevi tih računa:

 

Žiro račun (1): 2390001-1100337943

Banka: Hrvatska poštanska banka d.d., Jurišićeva 4, Zagreb

Žiro račun (2): 2484008-1100171593

Banka: Raiffeisenbank Austria d.d., Petrinjska 59, Zagreb

Žiro račun (3): 2503007-1100048244

Banka: Volksbank d.d., Varšavska 9, Zagreb

 

Uplatila sam 24. 12. u RBA, dakle, ako sam dobro shvatila nisu imali pravo zaracunati zateznu kamatu.

Hvala puno :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Molim dodatno objašnjenje.

 

Njihovo obrazlozenje je da imaju pravo na rok od 48 sati da proknjize uplatu.

 

Postoji li zaista kakva zakonska osnova po kojoj bi b.net (ili bilo tko drugi) imao pravo obračunati zateznu kamatu na period koji prođe od trenutka kada je novac sjeo na njihov račun do trenutka kada oni to proknjiže?

 

Plaćam račune online bankarstvom i smatram da su plaćeni taj isti dan ili najkasnije sljedeći radni dan odnosno u trenutku kad su sredstva prebačena međubankarskom transakcijom na račun primatelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

U ovom slučaju oni nemaju pravo naplaćivati zatezne kamate. Oni mogu proknjižavati račune i 10 dana kasnije ukoliko žele, ali se onoga dana kada platite smatra da ste im uplatili (u radno vrijeme banke i radno vrijeme platnog prometa - to je dan valute banke).

 

Ja im godinama plaćam račun sa 10 dana zakašnjenja i nikada nisam platila zateznu kamatu (nisu tražili i knjižili), ali sam se barem 10 puta sa njima dopisivala oko njihovih ludih računa i tražbina (npr nakon godinu i pol izmisle da im dugujem 250 kuna za nešto ali ne znaju kako su došli do tog iznosa ili na sljedećem računu napišu da im dugujem 70 kuna (iako sam platila sve)). Sa njima se samo treba dopisivati oko svega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija