Jump to content

Otvaranje d.o.o. i stavljanje u hladni pogon


fiorano

Preporučene objave

Poštovani.

 

Prelistao sam forum i negdje našao djelomične odgovore pa ovom prilikom molim detaljniji odgovor.

Nakon što otvorim d.O.o., koje su moje obaveze? Konkretno, moram li se odmah zaposliti kao direktor u svojoj tvrtki, plaćati doprinose, članarine, odmah imati kjigovođu i sve ono što je obavezno kod d.O.o., ili je tvrtka u tzv. "hladnom pogonu" dok ne počnem obavljati djelatnost (ispostavim prvi račun).

Ovo pitam jer ne mogu unaprijed znati hoću li nešto zaraditi već prvi dan, ili će zarada krenuti nakon par mjeseci. Negdje sam pročitao da poslovanje firme počinje izdavanjem prvog računa, ali ne znam je li to još uvijek tako. Tim više što vidim da u Hitro.hr govore da nije, ali vi kažete da ipak jest i da se u HGK treba dostaviti obavijest da tvrtka trenutno ne posluje. Na koji način se to radi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otvorili ste poduzeće (dobili Rješenje o upisu u trgovački sud), nakon toga Državnom zavodu za statistiku podnijeli obrazac RPS-1 (upis osnovne djelatnosti kako bi ste bili razvrstani po NKD).

Kada ste dobili ova rješenja potrebno je izraditi pečat tvrtke.

S rješenjima i pečatom otvarate transakcijski (žiro račun) poduzeća.

Ukoliko ne želite početi s poslovanjem (aktivirati tvrtku) ne radite više ništa.Apsolutno ništa. Ne prebacujete temeljni kapital s prijelaznog na žiro,ne prijavljujete se poreznoj, ne zapošljavate se.

Niste u obvezi uplaćivati članarinu HGK.HGK se obavještava o "mirovanju" tj neaktivnosti jedino ukoliko je poduzeće ranije poslovalo a zatim prestalo s poslovanjem.

 

Onog momenta kada prebacite osnivački polog na žiro i koristite ga za poslovanje ili izdate prvu fakturu riječ je o nastalim poslovnim promjenama i tada ste aktivni!

 

U mjesecu u kojemu se ovi poslovni događaji aktiviraju obavezni ste prijaviti Poreznoj upravi početak poslovanja, na način da im dostavite gore navedenu dokumentaciju (Rješenje trgovačkog suda,NKD,žiro račun) i ukoliko želite ući u sustav PDV-a, obrazac P-PDV 1.

Porezna Vas zadužuje za članarinu HGK (55,00 kn/mjesečno) i godišnji porez na tvrtku (500,00 kn/mjesečno-mali poduzetnici bez IPJ).

Tada ste i obavezni prijaviti se na obvezna osiguranja (temeljem Ugovora o radu ili poduzetničke plaće). Prijaviti se na HZMO/HZZO.

Budući da sa navedenim poslovnim promjenama kreću i obveze sastavljanja izvještaja obvezni ste imati knjigovođu (osim ako znate sami raditi knjigovodstvo).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija