Jump to content

kako se upisati kao posjednik


jazz2411

Preporučene objave

Hvala na odgovoru.

jer problem kako zaštiti svoj posjed javilo se sada,kad susjedi namjeravaju graditi tj,več su iskolčili za buduču gradnju ,a nisu poštivali udaljenost od međe 5 metara koja mislim da još važi po zakonu o prostornom uređenju i građ.

A mi im nikakav pristanak nismo dali po logici nemožemo niti dati jer nismo upisani niti kao posjednici.

Molim da me netko uputi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jazz2411 je napisao:

 

A mi im nikakav pristanak nismo dali po logici nemožemo niti dati jer nismo upisani niti kao posjednici.

Molim da me netko uputi?

 

U postupku izdavanja dozvole za gradnju pozivaju se vlasnici susjednih parcela da izraze svoj stav o namjeravanoj gradnji. To se pogrešno zove 'suglasnost' jer gradnja ne ovisi o tom stavu. Ovisi prvenstveno o prostornom planu i propisanim uvjetima.

Vi niste vlasnik, pa niste pozvani (pozvan je vlasnik upisan u z.k. Ako se vlasnik ne odazove, smatra se da se ne protivi gradnji.

 

Minimalna udaljenost nove samostojeće građevine općenito je 3 m od međe. Može biti i manje (1 m), ili čak na međi u visokourbanitiranim područjima. Tek u novije vrijeme prostorni planovi u niskourbaniziranim područjima određuju 5 m od međe.Da je to slučaj, vaš susjed ne bi dobio dozvolu da gradi bliže.

 

Bespotrebno se kvačite sa susjedom, a ne možete ništa postići.Možda će taj isti susjed vama ili nekom drugom biti svjedok kada budete rješavali vlasništvo svoje čestice, dođe li do spora.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slažem se sa felixom,ako vam baš nije nužno netreba se svađat sa susjedom jer taj isti će vam bit od velike koristi ako budete tražili utvrđenje prava vlasništva nad česticom koju je vaš otac koristio i posjedovao,a ako vam je nužno,upišite se kao pojednik tako nastavljate neprekinuto držanje posjeda od predaka pa do vas.sve ovisi dali je to zemljište bilo društvno vl.,tko je uknjižen kao formalni vlasnik,u svakom slučaju morate dokazati pošten i kvalificirani posjed sporne nekretnine od vaših predaka pa do sebe,dugotrajan i mukotrpan

posao :majstor:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

točno je da se vlasništvo ne upisuje posjedovnim listom,ali kako je gospodinov tata posjedovao izvjesnu nekretninu ,nakon njegove smrti sin nastavlja posjedovati istu.a protekom određenog vremena kvalitetnog i poštenog posjeda svih predaka

20 godina ili 40 godina(društveno vlasništvo)istome se priznaje vlasništvo(dosilost)pa se isti ima pravo upisati u zemjišne knjige kao vlasnik,naravno ako mu to formalni vlasnik dozvoli ako ne onda sin mora dignuti tužbu radi utvrđenja prava vlasništva gdje će dokzivati svoj a i svojih predaka pošteni posjed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija