Jump to content

Internet prodaja u inozemstvu


Valsorim

Preporučene objave

Pozdrav svima.

 

Podosta rasprava je otvoreno na temu internet prodaje ali nisam uspio naći odgovore na neka moja pitanja.

 

Ukoliko otvorim obrt "47.91.-Trgovina na malo preko pošte ili interneta" dozvoljava li meni zakon legalno poslovanje na stranom tržištu pošto sada po novome je moguće otvoriti račun u stranoj zemlji? Da li je moguće otvoriti račun u drugoj državi da on bude vezan za obrt za trgovinu putem interneta?

 

Sljedeće što me zanima, ako otvaram trgovinu u tranzitu, pošto proizvođač proizvoda skladišti robu, dal je moguće da preko internet trgovine fizičke osobe kupuju proizvod koji ja nudim putem internet prodaje na stranom tržištu?

 

U uredu za gospodarstvo me zaposlenica uvjeravala da ako preko interneta namjeravam vršiti prodaju krajnjem kupcu a ne veleprodaju, moram imati skladište? Dal je moguće da meni proizvođač proizvoda potpiše suglasnost da se koristi njegovo skladište?

Također, moj brat ima otvoren obrt i prijavljenu trgovinu u tranzitu te sasvim legalno posluje sa fizičkim osobama tako da nakon što dobije naruđbu od kupca vrši kupovinu i prosljeđuje proizvod bez skladištenja.

 

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Da, ukoliko otvorite 47.91, možete poslovati i s inozemstvom.

Zakon o trgovini definira djelatnost trgovine (pa tako i web trgovine) kao gospodarsku djelatnost kupnje i prodaje robe i/ili pružanja usluga u trgovini, na domaćem ili inozemnom tržištu, te usluge posredovanja u trgovini s inozemstvom.

Ne možete otvoriti inozemni račun vezan za obrt, budući da je obrt obavljanje gospodarske djelatnosti u zemlji u kojoj je sjedište.U inozemstvu možete otvoriti samo "građanski" račun, osim ako ne želite otvoriti poslovnu jedinicu u inozemstvu.

Ukoliko otvarate internet trgovinu za prodaju robe na malo obavezno morate imati MTU.

Ukoliko namjeravate obavljati djelatnost posredovanja na način "drop ship narudžbe", pri kojoj distributer direktno šalje robu kupcima, bez klasične prodaje na malo, tada MTU ne treba.

Za trgovinu na veliko u tranzitu, nije potreban MTU.

(Članak 7. Zakona o trgovini).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovanje

Molim Vas možete li mi reci ako ja imam obrt,po sistemu da radim samo kao postrdnik između kupca i prodavača i naplačujem samo proviziju a kupac plača stvarnu cijenu robe i moju proviziju,ali sav novac ide preko mojeg računa,ostaje samo provizija.da li ja izdajem racun samo za proviziju i prosljeđujem račun robe od dobavljača do kupca.Te koje knjige bi trebala voditi.

Mogu li koristiti paypal u tu svrhu.

 

Unaprijed veliko hvala,najbolji ste forum.

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisno o ugovoru između Vas i kupca,definirate račun.

 

Ukoliko ste Vi naručilac i plaćate dobavljaču,tada fakturirate (izdajete račun kupcu) na kojemu je jasno razrađena cijena robe i cijena Vaše provizije.

 

Ukoliko ste ugovorili samo posredništvo,tada fakturirate usluge posredovanja a kupac plaća dobavljača.

 

Ovisno o tome kakav porezni status ima Vaš obrt,ovisi i koje poslovne knjige vodite.

 

Ukoliko ste paušalac (paušalno oporezivanje dohotka), tada vodite samo Knjigu prometa.

 

Ukoliko porez na dohodak obračunavate temeljem poslovnih knjiga tada Vam treba: Knjiga ulaznih računa,Knjiga izlaznih računa i Knjiga primitaka i izdataka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija