Jump to content

Porez i zarada iz inozemstva


nevenko

Preporučene objave

Zanima me ako mi netko može dati savjet. Odradio sam neki posao za firmu iz inozemstva te sam dobio ček, ček sam unovčio kao privatni, dakle preko deviznog računa i na njega nisam uplatio porez, naime kada sam otišao u poreznu upravu nisu mi znali objasniti u koju kategoriju spada posao koji sam odradio (internet..)pa sam ček unovčio preko privatnog računa. Budući sam nastavio dobivati čekove i budući sam razjasnio kako uplatiti porez i ostalo, odlučio sam čekove unovčavati preko žiro računa te to prijaviti poreznoj i platiti porez i ostalo.

 

Zanima me, ako mi netko može rezjasniti, mogu ili imati problema što neke prethodne uplate nisam radio preko žiro računa, već privatnog deviznog. Naime, moja volja za to je postojala, međutim u poreznoj mi 'nisu znali reći' kako platiti porez, mada je to naravno sada nevažno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod primitka izravno iz inozemstva nebitno je za oporezivanje je li odobren devizni ili žiro-račun. Ako ste odredili posao za inozemnog naručitelja, smatra se da se ostvarili oporezivi primitak s osnove naknade ugovora o djelu. Dužni ste u roku od osam dana primitka čeka, a ne naplate čeka (čl. 8. st. 9. Pravilnika o porezu na dohodak), sami obračunati i uplatiti u proračun predujam poreza na dohodak po osnovi drugog dohotka, možebitni prirez porezu na dohodak i doprinose iz primitka (MIO 1. i 2.). Doprinos na primitak, ZO, niste dužni obračunati i platiti. Dužni ste dostaviti PU obrazac IDD i R-Sm FINA-i. Porezna osnovica je kunska protuvrijednost na dan primitka čeka po srednjem tečaju HNB-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Zahvaljujem na odgovoru. No nikako mi nije jasno zašto sam dužan platiti porez u roku od 8 dana od primitka čeka, naime tko mi garantira da je ček uopće valjan,zato ga i šalju na provjeru, ako nije valjan hoće li mi porezna uprava vratiti novac, naravno da neće, a kako ću ja platiti porez na prihod koji nikad nisam vidio. Meni je rečeno da kada novac stigne moram ga uplatiti na žiro račun i odmah platiti porez te narednog mjeseca predati IDD obrazac.

 

Danas mi je rečeno na banki da nakon što ček prođe provjeru novac će mi biti uplaćen na moj devizni račun a da ga ja onda mogu uplatiti na svoj žiro račun. Što mi je isto malo nelogčno.

 

Moje pitanje je bilo isto tako pošto sam dosad novac (manji iznos) nekoliko puta primio na svoj devizni račun kao privatnu doznaku i da nisam uplatio porez da li porezna može provjeravati moje (privatne devizne račune, ne žiro račun) nakon što uplatim prvu uplatu za porez. Ili treba za to imati neki opravdani razlog, kao što je kupnja većih nekretnina.. i td. što kod mene nije slučaj.

 

Zahvalujem ako netko može razjasniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija