Jump to content

pobijanje opomene pred otkaz


mmimmi

Preporučene objave

Obavezno pošaljite odgovor na navedenu opomenu ukoliko smatrate da je ista neopravdana.

 

Kako su Vam odgovorili, opomena se nemože sudski osporavati, međutim u slučaju da Vam poslodavac raskine Ugovor, a Vi ga tužite sudu, sud razmatra opravdanost otkaza te u slučaju da se poslodavac pozove na prethodnu opomenu sud će uzeti u obzir i Vašu obranu opomene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

burn je napisao:

Hmmm.. možete naravno odgovoriti na opomenu te navesti svoju obranu. A kako bi Vam glasio petit tužbe, za što biste tužili poslodavca?

 

eh, sad, ja bi osporavala navode iz opomene kao neutemeljene, bez dokaza (jer su doista temeljeni na principu rekla-kazala), s osnovnim ciljem da se opomena pobije i briše iz dosjea radnika kao takva. jer zna se što slijedi iza opomene pred otkaz... u dogledno vrijeme (pogotovo ako si na piku poslodavca). ako bi se takva opomena proglasila neutemeljenom, onda kao da je i nije bilo, te taj radnik, po mojem viđenju, ima čist dosje, tj. poslodavac se nema za što hvatati u budućnosti. eto, tak sam si ja to nekak zamislila, samo ne znam da li je to tak sprovedivo.

 

pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MarioSB je napisao:

severus

sudska praksa u večini slučajeva ne daje mogućnost zaštite pred sudom,,al izuzetaka uvijek ima..

 

http://www.iusinfo.com.hr/DailyContent/Topical.aspx?ID=4806

 

 

hvala, marioSB, na ovom linku. sad su mi stvari malo jasnije, odnosno vidim da ni suci sami nisu na čisto oko te problematike :-? . zapravo ispada ( a tak se i članku navodi - odluka Vrhovnog suda) da bi se oko utemeljenosti opomene pred otkaz raspravljalo tek u sudskom postupku radi pobijanja valjanosti otkaza.

 

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, to sam Vam i pokušala sugerirati - naime, stav je suda da je radnikovo pravo povrijeđeno kod odluka kao što su otkaz, nemogućnosti korištenja god.odmora itd. pa se povodom tih odluka može tražiti sudska zaštita. Opomena pred otkaz se smatra tek upozorenjem pred onim čime će se eventualno povrijediti radnikovo pravo. Da li je to ispravno ili ne, kako hoćete ali takva je sudska praksa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako hoćete primjer, jedan član foruma ( sudski savjetnik ) ima ovakav primjer u svojoj arhivi. Također, na sudu je da kod svakog konkretnog slučaja odluči je li tužba opravdana ili ne, a s obzirom na razlog tužbe / povrijeđeno pravo /iz radnog odnosa/ ili ev. drugo ( npr. diskriminacija). Kod novčanih tražbina i naknada štete više uopće ne postoji obveza zzp-a.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija