Jump to content

Krađa novčanika


Tuga

Preporučene objave

Prije nekoliko dana u jednoj prodavaonici zaboravila sam uzeti novčanik nakon što sam platila robu.

Događaj je tekao ovako: stala sam u red za naplatu kupljene robe na blagajni. Obzirom da sam bila s djetetom, pripremila sam si novčanik i iz njega izvadila 200 kuna (koliko sam izračunala da će mi trebati za kupljenu robu). Kad sam došla na red, maknula sam se do prostora u koji je blagajnica ubacivala proizvode koje je blokirala na blagajni. Na isti taj prostor sam stavila svoj novčanik i zatražila prodavačicu jednu vrečicu. Stvari sam trpala u tu vrečicu i kad je prodavačica zatražila novac, izvukla sam 200 kuna koje sam prethodno pripremila i dala joj, te nastavila ubacivati u vrečicu još tih nekoliko stvari koje su mi ostale. Blagajnica mi je uzvratila nešto sitniša i račun. To sam spremila u džep, maknula vrečicu, stavila je na kolica i otišla zaboravivši svoj novčanik. Za dvije minute sam se vratila nazad jer sam se sjetila da sam ga zaboravila. Blagajnica nije ništa vidjela, pa sam krađu novčanika prijavila na info pultu. Došao je zaštitar koji me odveo u sobu sigurnosti da pregledamo što je kamera zabilježila. Ljepo se vidi kako kupac iza mene stavlja moj novčanik u džep i odlazi s njime. Na moju sreću, platio je karticom pa mu se moglo ući u trag. Pozvana je policija, te je u zapisnik unijeto sve gore navedeno (a primjerak zapisnika meni nisu dali). Za dva dana zovu me iz policije da si dođem po novčanik i dokumente. Ja otišla po to, svi dokumenti unutra, ali novaca naravno nema. Ja sam u zapisnik izjavila da je bilo 1600 kuna (a bilo je više, samo nisam mogla reći točno koliko pa sam rekla tih 1600 jer je to bilo za posebnu namjenu), a policajac (detektiv) je rekao kako je taj tip koji ga je ukrao kazao da je unutra bilo oko 800 kuna što je laž. Potpisala sam nekakav papir koji navodi koji su mi svi dokumenti vraćeni, te me inspektor obavijestio da sad čekam poziv na sud. Rekao mi je isto tako da njegove podatke ne mogu dobiti, niti se možemo nagoditi izvan suda. Znači, kradljivac je imao sve moje osobne stvari, adresu, ime, prezime, broj telefona, slike moje djece .... a ja ne mogu dobiti podatke o tome čovjeku koji mi je ukrao novčanik?

No, mene zanima koliko se sad čeka na sud, kakav je postupak, kako ću ja dokazati da sam u novčaniku imala toliko novaca? Što zapravo, kad sve to dođe do suda, mogu očekivati? ovo je moj prvi susret s takvim stvarima, pa nisam baš upućena. Unaprijed hvala na svim odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobit ćete na kućnu adresu poziv na sud da se javite kao oštećenica/svjedok. na sudu sve recite kao što ste ovdje lijepo i detaljno napisali i recite da potrazujete svoje novce natrag (postavite imovinskopravni zahtjev)s kamatama. U najgorem slučaju dobit ćete samo 800 kuna. Ako netko može posvjedočiti da je bilo u vašem novčaniku više novaca bilo bi dobro, al nekako sumnjam da će to proći na sudu. jedino ako ste npr. nešto ranije podigli novce na bankomatu pa izvadite iz banke izvadak kad i gdje ste podignuli koju svotu novaca.

U istrazi ste naveli da je bilo 1600 kuna, pravo okrivljenika je da kaže sve što mu ide u korist i on pred sudom smije lagati, što je vjerovatno i činio u istražnom postupku kad je naveo da je bilo 800 kuna, ali vi ne smijete lagati pred sudom.

samo bez straha pred sudom i budite svjesni da je pravosuđe sporo i da će se pričekati dok se osoba procesuira, pravomoćno osudi i vi dobijete svoje novce natrag.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve mi je to malo čudno. Moglo bi se dogoditi i da nikada ne dobijete taj poziv. Naime, činjenica je da vam taj "lopov" nije baš ukrao novčanik - počinio kazneno djelo Krađe, već ga je on našao jer ste ga vi nakratko zaboravili. To se može protumačiti kao da ste ga izgubili, a onda on ne može izgubljeno (u njegovom svojstvu pronađeno) ukrasti, već utajiti - počiniti kazneno djelo Utaje jer je prisvojio pronađenu (tuđu) stvar. To može dosta stvar usložiti u smislu daljnjeg vođenja postupka od strane Državnog odvjetništva, kojemu je policija dužna proslijediti vašu kaznenu prijavu (nadam se da ste tu kaznenu prijavu potpisali na zapisnik).

 

Međutim, posebno mi je čudno da kao oštećenica niste mogli dobiti podatke od tog "kradljivca" pa makar on bio i samo utajivač. Mislim da imate sasvim solidan, odnosno opravdan razlog da vam ipak daju njegove podatke. Stoga bi vam predložio da zapravo iznesete činjenice kao što ste to i već naveli na početku i da to uputite policiji sa zahtjevom da vam dostave podatke o počinitelju.

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sepoico, što mi to onda sve skupa govori? Idi, kradi što god možeš, ako te ne uhvate super, ako te uhvate opet dobro jer ionako na sudu mogu lagati i izmišljati. Pa nek oštećeni dokazuje istinitost svojih tvrdnji. Iako sam lopov, opet sam u pravu. Predivno! Baš sam razočarana. Nemam nikakvog razloga lagati na sudu jer sam rekla i u istražnom postupku istinu.

 

Probaj, meni je prvo bilo čudno to što mi nisu dali primjerak zapisnika na kojem sam ujedno potpisala i kaznenu prijavu protiv njega. Na moje traženje istog, oni su obrazložili da meni to ne treba. Obzirom da sam još bila u šoku od svega (ipak mi je ukrao skoro cijelu porodiljnu naknadu), pa nisam reagirala. Kad su mi dali na potpis dokumenat na kojem sam potpisala da su mi vratili pronađene stvari, također mi nisu dali primjerak uz obrazloženje da meni to ne treba. Kad sam pitala inspektora jel je krivac priznao da ga je ukrao, rekao je da je u početku govorio da nije on to učinio, no na kraju je priznao (ali mi nije htio reći je li priznao samoinicijativno, ili je priznao nakon što je vidio videosnimku iz prodavaonice, naravno ako su mu je pokazali). Pitala sam ga mogu li se s njim dogovoriti za povrat novca van suda, a on je rekao da ne može. Zatim je rekao da mi zbog toga ne može dati počiniteljeve podatke da se ne bi van suda dogovarali, pa bi cijelu stvar još više zakomplicirali. Ne znam jesam li u pravu, ali meni je to inspektorovo ponašanje jako čudno. A osim toga, nekoliko mi je puta ponovio da bi trebala biti presretna jer sam dobila dokumente nazad, pa ko šljivi lovu, glavno da su dokumenti tu :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tuga je napisao:

Sepoico, što mi to onda sve skupa govori? Idi, kradi što god možeš, ako te ne uhvate super, ako te uhvate opet dobro jer ionako na sudu mogu lagati i izmišljati. Pa nek oštećeni dokazuje istinitost svojih tvrdnji. Iako sam lopov, opet sam u pravu. Predivno! Baš sam razočarana. Nemam nikakvog razloga lagati na sudu jer sam rekla i u istražnom postupku istinu.

 

Okrivljenik pred sudom može reći što god hoće, lagati koliko god hoće i zbog toga se ne može dodatno procesuirati. To je njegovo pravo,a obveza je suda utvrditi da li je on kriv ili nevin uzimajuću u obzir sve okolnosti slučaja. Nisam ja pisao zakon, a i to je zdravorazumski jer kad bi svi odmah priznali krivnju ne bi bilo istraga, dugih postupaka i nepravde, živjeli bio skoro pa utopijski. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, a ja vam sam napisao kako se postupa u praksi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija