Jump to content

stručno osposobljavanje za rad...


334378_pastira

Preporučene objave

...bez zasnivanja radnog odnosa.

 

Diplomirani sam pravnik, nositelj mjere 1 poticanja zapošljavanja mladih osba bez radnog iskustva. Međutim, ono što meni nije jasno je čemu te mjere ustvari služe?

 

Ugovori se potpisuju na godinu dana; ako se ne varam, godinu dana staža u upravi (jedinicama državne uprave i lokalne samouprave) nije dovoljno dugo da bi se stekli uvjeti za izlazak na DSI?

 

S druge strane, ako i nađem odvjetnika koji može podići sredstva na osnovu poticaja, opet je ugovor na godinu dana; tko mi garantira da će me odvjetnik držati kao vježbenika i drugu godinu, dok steknem pravo na polaganje pravosudnog ispita?

 

 

Dakle, mene zanima čemu točno služe ti poticaja? Da se samo krene, pa se onda snalazimo dalje kako god znamo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lily111 kaže:

Za diplomirane pravnike uvjet izlaska na DSI je godinu dana pripravničkog staža u javnopravnim tijelima.

U taj podatak nisam bio siguran; zahvaljujem!

 

Drugo u što nisam siguran je mentor kojeg se mora imati; vidim da je uvjet da mentor bude diplomirani pravnik sa položenim DSI, ali nigdje ne piše mora li mentor biti iz iste područne jedinice tijela u kojem pripravnik radi?

 

Ilustracija; u jedinici lokalne samouprave su voljni uzeti pripravnika, međutim, nemaju među svojim ljudima nikoga tko bi mogao biti mentor. Može li mentor biti pravnik iz županije kojoj ta općina pripada?

 

 

 

lily111 kaže:

A ta mjera stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa se ne može koristiti za odvjetnike.

Ali se kod odvjetnika može koristiti druga mjera poticanja zapošljavanja mladih osoba bez radnog iskustva; koliko znam, uvjeti za pripravnika su isti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo ja znam iz iskustva....danas sam potpisala ugovor, odnosno polaznica sam stručnog osposobljavanja za rad...službeno sam zaposlena u županiji gdje mi je i mentor, a radim u općini, te u županiju dostavljam evidenciju o radnom vremenu i poslovima koje sam taj mjesec obavljala...tako da ti mentor može biti u županiji a ti možeš raditi u općini kao ispostavi žuhttp://www.legalis.hr/uploads/cool.gifpanije...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vale1402K je napisala:

evo ja znam iz iskustva....danas sam potpisala ugovor, odnosno polaznica sam stručnog osposobljavanja za rad...službeno sam zaposlena u županiji gdje mi je i mentor, a radim u općini, te u županiju dostavljam evidenciju o radnom vremenu i poslovima koje sam taj mjesec obavljala...tako da ti mentor može biti u županiji a ti možeš raditi u općini kao ispostavi županije...

 

Odlično.

Na čijem si platnom spisku? Pretpostavljam da županija plaća doprinose za tebe, pa se onda refundiraju od HZZ-a?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

županija mi plaća doprinose, a hzz mi iplaćuje onih 1600 kn. uglavnom razgovaraj s načelnikom pa neka on sve dogovori u županiji... ja sam tu mjeru iskoristila jer mi se ne da čamit doma, a u međuvremenu tražim nešto drugo, jer u slučaju pronalaska zaposlenja možeš otkazati taj ugovor, a ako bez opravdanog razloga otkažeš taj ugovor moraš vraćati tih 1600 kn koje ti isplaćuje hzz...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, za doprinose znam da se računaju na najnižu plaću, uplaćuje ih poslodavca, pa onda HZZ vraća ta sredstva poslodavcu (ako se ne varam, tako piše tu).

 

Dakle, pronalazak bilo kojeg drugog posla/odlazak na drugo radno mjesto je opravdan razlog prekida ugovora? Ili i tu postoje nekakvi uvjeti?

 

 

A onaj stručni plan koji se spominje...pretpostavljam da je to nekakva špranca po kojoj svi rade?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da pronalazak bilo kojeg drugog posla je opravdan razlog za prekid, pa i na nižu stručnu spremu.. samo sad je ta mjera proširena i odgovaraju i oni koji su se jučer prijavili na HZZ,ako nemaju ništa radnog staža, a i oni kojima je od zadnjeg posla prošlo 6 mjeseci.. tako je meni rečeno na hzz. Misliš kao stručni plan za tvoj pripravnički? e to ovisi hoće se tvom mentoru dati raditi s tobom...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas su me sa Zavoda pozvali na predselekciju za strucno osposobljavanje. Eh sad, mene jedino zbunjuje to jel ja, ako kojim slucajem prodjem selekciju i pocnem s radom, gubim prava na poticaje za mlade bez radnog iskustva ? Čini mi se da je to jako bitno, jer su me svi odvjetnici kod kojih sam bila na razgovoru pitali i za famoznu M1 mjeru. Zna li tko nešto više?? :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

334378_pastira je napisao:

nego, vale1402K i lily111 (a i ostali koji rade), što su vama rekli za eventualne slobodne dane i/ili godišnji u tih godinu dana? Ili se radi od 7 do 3 svaki radni dan?

ide po ZR-u čl.55 (58 i 59), ili drugačije?

ma to ti sve zavisi o dogovoru sa mentorom i koliko su fleksiblni zaposlenici tamo gdje volontiraš. ja volontiram u jedinici područne samouprave i "radim" od 8-15... slobodne dane mogu uzeti po dogovoru sa mentorom. u principu ti se primjenjuje ZR osim odredbi koje se odnose na radni odnos, plaću, i neke druge stvari, budem pogledala u ugovor koji sam potpisala pa javim točno...

jedina zamjerka cijeloj mjeri jest ta da (nema logike, ali valjda je vlada to nekako zamislila) ne ide ti radni staž (šta nema logike sa zdravim razumom jer ti plaćaju mirovinsko) već samo dobivaš radno iskustvo u struci koje se btw (?!?!) upisuje u radnu knjižicu s naznakom da je to volontiranje, a ne radni odnos!!! u principu gubiš godinu dana staža, pa tako svima koji volontiraju i onima koji ne rade, a i sebi, želim ubrzo zaposlenje... :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mazica je napisao:

apolkalipsa jesi i ti u tom programu strucnog osposobljavanja za rad...sto si po zanimanju?...mene zanima gdje se sve kao ekonomista mogu javiti i pitati da me uzmu na tu god dana?

da, ja sam isto u tom programu od svibnja ove godine. po struci sam pravnica. ma taj program ti je zamišljen tako da su u proračunu osigurana sredstva za mlade bez radnog iskustva (ili sa iskustvom do 6 mjeseci) u visini od 1600 kn na ime naknade. mnoge općine, gradovi i drugi nisu htjeli prihvatit takav plan zbog neznanja da oni ne podmiruju taj "trošak". inače ti se naječaji objavljuju na stranicama zavoda-burzarada.hzz.hr i na stranicama tijela koji raspisuju natječaj. većinom su to općine, gradovi i županije. takvih natječaja će biti još i više sada jer su na tu mjeru prebačebna sredstva koja su planirana za neku drugu mjeru za koju nema odazvanih. meni su rekli da stvari stoje slikovito ovako : sredstva su osigurana i tko prvi do njih, njegova djevojka. probaj ić pitat u općinu, i ako ti je sjedište županije u blizini tvog prebivališta ili u mjestu prebivališta... ali svakako idi i pitat na zavod jer oni pozivaju tijela i obaviještavaju da mogu uzeti volontera...možda najbolje čak idi raspitat se na zavod.

sretno... :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma ja vec 3 mjeseca pokusavam naci si mjesto jer su mi sa zavoda rekli da si sama nadjem i da tu gdje nadjem je obaveza polaganja dsi...tako da sam obisla i jos neke tipa racunovodstvo u domu zdravlja ali oni nemaju to obavezu polaganja dsi :(...jer u opcini nemaju volju primati pa mi stalno pronalaze neke nedostatke kao npr da sam prvostupnica ekonomije i to je novo u hrv i onda oni ne znaju koga bi mi dali za mentora bla, bla...postoje jos i zavod za mirovinsko i zdravstveno u mojoj opcini pa ne znam dal bih njih pitala...pojma nemam sta kao ekonomist kod njih da radim...a s druge strane gospodje koje rade imaju drugu srtucnu spremu koja nema veze s poslom koji obavljaju..jedino bi me spasilo da mi iz njihovih glavnih ureda u gradu stave mentora... :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Bok! Imam pitanje! Na zavodu sam bila od svibnja 2010. i prestala sam se prijavljivati u ožujku 2011. pa se ponovno prijavila u srpnju 2011. u medjuvrmenu nisam radila nigdje, i dalje nemam staza, pa me zanima računam li se kao da sam u evidenciji minimalno 6 mjeseci koliko je uvjet za ovo osposobljavanje? dobila sa informaciju da nije bitno jesam li se prestala prijavljivati, nego je vazno da sam nezaposlena. hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da se ne računate jer niste bili kontinuirano kroz sve vrijeme prijavljeni na zavodu što bi bio bitan element za dobivanje određene mjere hzz-a. Mislim da biste kroz period od 6 mjeseci računajući od početka zadnje prijave mogli ponovno ostvariti pravo na mjere/poticaje, ali bi najbolje bilo provjeriti još jedanput kod svog savjetnika. Postoje određene mjere za posebne skupine kod kojih nije bitno vrijeme prijave niti neki drugi uvjeti koji se traže za druge mjere.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na internetskoj stranici hzz-a stoji ovako:

 

Prema članku 41. Zakona o radu propisano je koje osobe mogu biti uključene u stručno osposobljavanje za rad, a time su definirane ciljane skupinu za primjenu mjere.

Ciljane skupine:

 

Nezaposlene osobe prijavljene u evidenciji nezaposlenih, sa završenim fakultetom, prvim stupnjem fakulteta ili višom školom, do 29 godina života, bez radnog iskustva

Nezaposlene osobe prijavljene u evidenciji nezaposlenih, sa završenom srednjom školom u trogodišnjem ili četverogodišnjem trajanju, do 25 godina života, bez radnog iskustva

Nezaposlene osobe prijavljene u evidenciji nezaposlenih, sa završenim fakultetom, prvim stupnjem fakulteta ili višom školom, do 29 godina života, s radnim iskustvom do 6 mjeseci

Nezaposlene osobe prijavljene u evidenciji nezaposlenih, sa završenom srednjom školom u trogodišnjem ili četverogodišnjem trajanju, do 25 godina života, s radnim iskustvom do 6 mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo ovo je odgovor na pitanje glede troškova polaganja:

http://www.mprh.hr/Default.aspx?sec=334

ili:

Izvod iz Zakona o državnim službenicima

Izvod iz Zakona o državnim službenicima („Narodne novine“, br. 92/05, 142/06, 77/07, 107/07 i 27/08)

 

Obveza polaganja

 

Članak 56.

(1) Državni službenik koji je zadovoljio na probnom radu dužan je najkasnije u roku od šest mjeseci od isteka probnog rada položiti državni stručni ispit.

 

(2) Državni stručni ispit nije dužan polagati državni službenik koji ima položen pravosudni ispit.

 

(3) Posebni dio državnoga stručnog ispita nije dužan polagati državni službenik koji ima akademsko zvanje doktora ili magistra znanosti stečeno u području koje je povezano s poslovima iz djelokruga državnog tijela u kojem je zaposlen.

 

Opći i posebni dio državnog stručnog ispita

 

Članak 57.

(1) Državni stručni ispit sastoji se od općeg i posebnog dijela.

 

(2) Postupak i način polaganja te program državnoga stručnog ispita propisuje Vlada uredbom.

 

Državna ispitna komisija

 

Članak 58.

(1) Državni stručni ispit polaže se pred državnom ispitnom komisijom koja se ustrojava pri središnjem tijelu državne uprave nadležnom za službeničke odnose.

 

(2) Članove državne ispitne komisije koji ispituju opći dio držav¬nog stručnog ispita imenuje čelnik tijela državne uprave nadležnog za službeničke odnose, a članove ispitne komisije koji ispituju posebni dio imenuje čelnik središnjeg tijela državne uprave, odnosno drugog državnog tijela nadležnog za pojedino upravno područje.

 

Troškovi polaganja ispita

 

Članak 59.

Troškovi prvog polaganja državnoga stručnog ispita terete držav¬no tijelo koje službenika upućuje na polaganje ispita.

 

Neizvršenje obveze polaganja državnog stručnog ispita u propisanom roku

 

Članak 60.

(1) Službeniku koji ne položi državni stručni ispit u roku iz članka 56. ovoga Zakona, prestaje državna služba istekom posljed¬njeg dana roka za polaganje ispita.

 

(2) Ako je prijava za polaganje državnoga stručnog ispita pravodobno podnesena, a službenik nije u roku iz stavka 1. ovoga članka bio pozvan na polaganje, taj se rok može produžiti do dana kada službenik bude pozvan na polaganje ispita.

 

(3) U slučaju privremene spriječenosti za rad zbog bolovanja ili porodnog dopusta, odnosno drugog opravdanog razloga, rok iz stavka 1. i 2. ovoga članka može se produžiti za onoliko vremena koliko je trajala privremena spriječenost za rad, odnosno drugi opravdani razlozi.

 

(4) O produženju državne službe i roka za polaganje državnog stručnog ispita iz stavka 2. i 3. ovoga članka donosi se posebno rješenje.

 

:kavica:

da ne bi bilo zabune,iste odredbe se primjenjuju na vježbenike -volontere na stučnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa sukladno Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj regionalnoj samoupravi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Ja sam isto korisnica mjere stručnog osposobljavanja na HZZ-u. Meni su rekli da sami snosimo troškove DSI. U Ugovoru se nigdje ne spominje da snose i te troškove, samo novčanu pomoć i mirovinsko....Trebala bi se odredba odnositi i na javnu upravu pošto svi potpisujemo isti ugovor i sve nas isplaćuje HZZ...odakle vam inf da troškove polaganja snosi poslodavac?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Ej kolege, imao bi jedno pitanje za vas iskusnije. Mogao bi počet uskoro raditi u jednoj općini pomoću mjere stručnog osposobljavanja za rad, pa me zanima kakva su iskustva vas koji već rade na sličnim mjestima. Faks sam završio prije 20 dana vidim da je situacija u privatnom sektoru očajna,odvjetnici kod kojih sam bio ne zapošljavaju samo se žale kako nemaju posla, pa šta bi mi vi savjetovali da li da odmah prihvatim ovaj posao u općini ili da nastavim tražiti u privatnom sektoru ali sa veoma neizvjesnim ishodom...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija