Gogo77 objavljeno: 11. travanj 2011. Dijeli objavljeno: 11. travanj 2011. Dobar dan! Imam slijedeći problem. Supruga je od majke dobila zemljište na kojem je njezina majka upisana samo u katastru,a nije se sprovelo vlasništvo u gruntovnicu, ali se po rješenju o nasljeđivanju vidi da je njezina majka nasljedila te čestice od svoje majke 1987. godine. Oni obrađuju tu zemlju od kad znaju za sebe, a ja sam poćeo sa suprugom održavati od 2004. godine. redovito kosimo, očistili smo šikaru itd. Prije godinu dana na ulaz na te parcele stavili smo dva stupa i lanac tako da se ne može ući na to jer se ipak održava. I sad nam se dogodilo slijedeće. Prije dva tjedna dođemo na zemljište i vidimo da su nam na zemljištu ostavljena 6 trupca koji nemaju markice, a koje je posjekao susjed koji ima pristup šumi sa glavnog puta. on je srušio na tu zemlju i tamo obrađivao te trupce i tom prilikom nam je traktorom i povlačenjem trupaca oštečen travnjak, nastale grabe itd. Usmenim putem smo ga zamolili da nam to ukloni sa zemlje i da se ne ulazi traktorom i da ne dira stupove tj. ne vadi ih iz zemlje ako je lanac i da smo ja i supruga u posjedu te zemlje. na što mi je on odgovorio da nismo mi nikakvi vlasnici da si pogledam gruntovnicu i da budu njegovi trupci na toj zemlji dok on ne nađe kupca. Ja sam postavio nove stupove ukopao ih i opet stavio lanac da mi slučajno kamion neuđe na taj komad zemlje jer će nam uništiti sav trud koji smo postigli tokom svih tih godina održavanja, a trupce može izvaditi bez ulaska traktorom ili kamionom na to naše zemnljište. sad me zanima slijedeće. Da li mu poslati pismenu opomenu pred tužbu za smetanje posjeda s rokom da izvadi trupce sa zemlje ili odmah tužba jer nam je krajnji rok za to 23.04.2011. tad nam ističe 30. dana od kad smno mi saznali za to. U međuvremenu smo i pokosili taj dio i ustanovili veća oštećenja terena što uzrokuje probleme prilikom rada kosilice. Susjed se prjeti da će on meni izvaditi stupove i rušiti drva kako hoće i obrađivati na tom našem zemljištu za koje on tvrdi da nije naše. Napominjem da on ima pristup iz svoje šume na glavni put.a i mislim se ograditi kompletno jer se radi o većoj površini koja nije zapuštena i koja se održava i na njoj imam u planu izgraditi drvenu vikendicu i zato smo pokrenuli i postupak sređivanja vlasništva tj. da supruga prepiše zemlju na sebe. Ako može savjet ili primjer opomene? Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ude odgovoreno: 12. travanj 2011. Dijeli odgovoreno: 12. travanj 2011. Poštovani ! 1. Podnesite tužbu za smetanje posjeda .Rok je 30 dana od saznanja za smetanje. 2. Podnesite tužbu za utvrđenje prava vlasništva protiv svih upisanih u gruntovnici , jer Vi ste vanknjižni vlasnici temeljem nasljeđivanja . dokaz: izvod iz katastra i saslušanje svedoka 1 ili 2. Tužbu ćete podnijeti radi stjecanja vlasništva dosijelošću i kupoprodajom ,te tražiti da se presuda donese i radi ogluhe. Tužbu Vam treba sastaviti pravno educirana osoba .To nije skupi postupak .Ako ima upisanih u gruntovnici jako puno tada trebate tražiti da se donese i djelomična presuda za one kojima će biti lako uručiti tužbu , a i djelomičnu presudu. Na temelju pravomoćne djelomične presude Vi se već možete uknjižiti u gruntovnici,a ostatak tuženih će se rješavati naknadno. 3. Vi se pismeno obratite dotičnom gospodinu ,pismo pošaljite preporučeno s povratnicom kojim ćete dotičnu osobu upozoriti tj. napisati upozorenje pred kaznenu prijavu radi kaznenog djela oštećenja tuđe stvari- posjeda . U koliko se dotični ogluši na sve tada uzmite izvod iz katastra i otiđite u Općinsko državno odvjetništvo gdje ga možete prijaviti usmeno u zapisnik i ujedno podnijeti odštetni zahtjev. Pri tome trebate voditi računa da neistinita prijava predstavlja kazneno djelo , ali o tome ćete biti savjetovani u Državnom odvjetništvu . Najbolje je da se pokušate mirno dogovoriti sa počiniteljem ,ao ako to nije moguće tada trebate tražiti zaštitu od institucija . Pozdrav ! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Gogo77 odgovoreno: 12. travanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 12. travanj 2011. Hvala najljepša. Danas smo već poslali opomenu, ali mislim da nećemo uspjeti tako riješiti da će trebati tužba ići što ću otići ovih dana do odvjetnika da se to napravi i podnese unutar tih 30 dana. još jedanput hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.