Jump to content

Smetanje posjeda


Gogo77

Preporučene objave

Dobar dan! Imam slijedeći problem. Supruga je od majke dobila zemljište na kojem je njezina majka upisana samo u katastru,a nije se sprovelo vlasništvo u gruntovnicu, ali se po rješenju o nasljeđivanju vidi da je njezina majka nasljedila te čestice od svoje majke 1987. godine. Oni obrađuju tu zemlju od kad znaju za sebe, a ja sam poćeo sa suprugom održavati od 2004. godine. redovito kosimo, očistili smo šikaru itd. Prije godinu dana na ulaz na te parcele stavili smo dva stupa i lanac tako da se ne može ući na to jer se ipak održava. I sad nam se dogodilo slijedeće. Prije dva tjedna dođemo na zemljište i vidimo da su nam na zemljištu ostavljena 6 trupca koji nemaju markice, a koje je posjekao susjed koji ima pristup šumi sa glavnog puta. on je srušio na tu zemlju i tamo obrađivao te trupce i tom prilikom nam je traktorom i povlačenjem trupaca oštečen travnjak, nastale grabe itd. Usmenim putem smo ga zamolili da nam to ukloni sa zemlje i da se ne ulazi traktorom i da ne dira stupove tj. ne vadi ih iz zemlje ako je lanac i da smo ja i supruga u posjedu te zemlje. na što mi je on odgovorio da nismo mi nikakvi vlasnici da si pogledam gruntovnicu i da budu njegovi trupci na toj zemlji dok on ne nađe kupca. Ja sam postavio nove stupove ukopao ih i opet stavio lanac da mi slučajno kamion neuđe na taj komad zemlje jer će nam uništiti sav trud koji smo postigli tokom svih tih godina održavanja, a trupce može izvaditi bez ulaska traktorom ili kamionom na to naše zemnljište. sad me zanima slijedeće. Da li mu poslati pismenu opomenu pred tužbu za smetanje posjeda s rokom da izvadi trupce sa zemlje ili odmah tužba jer nam je krajnji rok za to 23.04.2011. tad nam ističe 30. dana od kad smno mi saznali za to. U međuvremenu smo i pokosili taj dio i ustanovili veća oštećenja terena što uzrokuje probleme prilikom rada kosilice. Susjed se prjeti da će on meni izvaditi stupove i rušiti drva kako hoće i obrađivati na tom našem zemljištu za koje on tvrdi da nije naše. Napominjem da on ima pristup iz svoje šume na glavni put.a i mislim se ograditi kompletno jer se radi o većoj površini koja nije zapuštena i koja se održava i na njoj imam u planu izgraditi drvenu vikendicu i zato smo pokrenuli i postupak sređivanja vlasništva tj. da supruga prepiše zemlju na sebe. Ako može savjet ili primjer opomene? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

1.

Podnesite tužbu za smetanje posjeda .Rok je 30 dana od saznanja za smetanje.

 

2. Podnesite tužbu za utvrđenje prava vlasništva protiv

svih upisanih u gruntovnici , jer Vi ste vanknjižni vlasnici temeljem nasljeđivanja .

dokaz: izvod iz katastra i saslušanje svedoka 1 ili 2.

Tužbu ćete podnijeti radi stjecanja vlasništva dosijelošću i kupoprodajom ,te tražiti da se presuda donese i radi ogluhe.

Tužbu Vam treba sastaviti pravno educirana osoba .To nije skupi postupak .Ako ima upisanih u gruntovnici jako puno tada trebate tražiti da se donese i djelomična presuda za one kojima će biti lako uručiti tužbu , a i djelomičnu presudu.

Na temelju pravomoćne djelomične presude Vi se već možete uknjižiti u gruntovnici,a ostatak tuženih će se rješavati naknadno.

 

3. Vi se pismeno obratite dotičnom gospodinu ,pismo pošaljite preporučeno s povratnicom kojim ćete dotičnu osobu upozoriti tj. napisati upozorenje pred kaznenu prijavu radi kaznenog djela oštećenja tuđe stvari- posjeda .

 

U koliko se dotični ogluši na sve tada uzmite izvod iz katastra i otiđite u Općinsko državno odvjetništvo gdje ga

možete prijaviti usmeno u zapisnik i ujedno podnijeti odštetni zahtjev.

Pri tome trebate voditi računa da neistinita prijava predstavlja kazneno djelo , ali o tome ćete biti savjetovani

u Državnom odvjetništvu .

Najbolje je da se pokušate mirno dogovoriti sa počiniteljem ,ao ako to nije moguće tada trebate tražiti zaštitu od institucija .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija