Jump to content

Neviđeno svojatanje prostora!


Jethro

Preporučene objave

Slučajno čitam novine i vidim da Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada iznajmljuje moju šupu! Šupa ima kojih 4-5m2 (ovisno kako se obračunava prostor visine ispod pola metra), a oni iznajmljuju šupu koju ja imam u rješenju i za koju plaćam doprinose. Istina, prije kojih 15 godina, posudio sam nekom čovjeku šupu da odloži boje i videokazete i sad oni meni vele da imaju na popisu poslovni prostor od 9m2 ovdje i da je to od grada (upiru u moju šupu)!

Oni ne znaju gdje je točno taj prostor, traže ga po dvorištu, nemaju opis, znaju samo da je velik 9m2 i da je tamo čovjek imao neku videoteku.

Kako nema drugog načina da se dokazujem, pitam:

koliko prostor treba biti minimalno velik da se u njemu izdaju kazete? Može li grad imati prostore poslovne manje od 9m a koji nemaju ni struju ni vodu? Grad nema podatke o povijesti tog prostora (naravno, kad je tip očito za pivu dobio rješenje i to mu je bilo dovoljno).

 

ja sam u posjedu tog prostora već 15 godina (nakon što je lik kojem sam posudio prostor otišao izvan HR) i mogu li zabraniti Gradskom uredu ili bilo kome da ulazi unutra?

 

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste u posjedu - neposrednom ili posrednom - možete u slučaju da netko uđe odnosno pokuša ući u taj vaš posjed podnijeti tužbu radi zaštite posjeda. To je "hitni" postupak što u praksi znači da može pravomoćno završiti već za 2-3 godine, ali se može tražiti i privremena mjera koja stupa na snagu odmah (što u praksi znači između danas, nekoliko dana, mjeseci ili nikada - tj. sud može odlučivanje o privremenoj mjeri odgoditi bez roka) da se stanje posjeda ne mijenja do okončanja postupka.

 

Naravno, nužno je da imate dokaze da jeste i da ste bili u posjedu.

 

U postupku radi zaštite posjeda ne odlučuje se o vlasničkim pravima. Da bi se moglo govoriti o tome tko je vlasnik, za početak bi trebalo vidjeti što piše u zemljišnim knjigama i katastru. Onaj za koga se utvrdi da je vlasnik može u konačnici izbaciti posjednika koji nije vlasnik, pa i tražiti naknadu za korištenje od takvoga.

 

U slučaju nasilnog ulaska u posjed imate pravo na samopomoć. To znači da odmah po otkriću upada možete ući (provaliti) radi zaštite svoje imovine i zamijeniti bravu. Međutim, ako druga strana pozove policiju morat ćete imati dokaze da ste prethodno izbačeni iz posjeda bez pravne osnove da ne biste bili optuženi za provalu.

 

Kad stvar jednom dođe pred sud, samopomoć više nije dopuštena.

 

Sa namjeravanom namjenom toga prostora od strane mogućeg novog posjednika i tehničkim, higijenskim, sigurnosnim itd. uvjetima za tu namjenu posjedovna i vlasnička prava nemaju nikakve veze.

 

To može biti važno ako bi oni ušli u posjed, a način korištenja smetao vas kao susjeda.

 

Ako prostor nije podesan za namjeravanu namjenu, to baš ništa ne govori o tome tko ima ili nema pravo posjeda odnosno vlasništva.

 

Isto vrijedi i ako postupak dodjeljivanja toga prostora sadrži korupcijske elemente. Iz činjenice da je netko donio spornu odluku uz pivicu može slijediti mogućnost da podnesete kaznenu ili inspekcijsku prijavu, ali to ne može imati utjecaja na odlučivanje jeste li valjani posjednik odnosno vlasnik ili niste.

 

Naravno, djelovanje osnovane prijave može biti posredno - ako ih (osnovano!) prijavite za ovo ili ono, mogu doći do zaključka da im se natezanje s vama ne isplati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na iscrpnom odgovoru.

ma slažem se sa tim da sanitarni i tehnički uvjeti poslovanja nemaju veze sa vlasništvom, ipak, grad zagreb mi stavlja lokot na prostor, iako nigdje nema tog prostora u vlasničkim knjigama, kaže se da je tamo bila neka djelatnost u x m2 (sve je neetažirano! u gruntovnici ne pišu kvadrature, pa čak ni opisi ne odgovaraju stanju) i to je sve čime raspolažu. mogli su bilo gdje metnuti lokot.

dakle, jedan od njihovih argumenata je da je to prostor od x m2 i da je tamo bila ta-i-ta djelatnost.

taj prostor ima upola manje m2 i nema uvjeta i za kakav poslovni prostor (konkretno, ima kojih 4m2 kroz koji mi se mora omogućiti pravo služnosti do moje šupe, a i nije fizički ograđen, nego sam ja stavio metalnu stijenu.

 

što da radim s lokotom? mogu li oni (grad zagreb) reći da ja njima smetam posjed? oni imaju samo opis mjesta kojeg imaju u fondu poslovnih prostora, no ne i točnu lokaciju, a i taj opis je potpuno netočan...

nikada nije imao struju, vodu, upola je velik (nešto manje od 4 umjesto 8) i malo je nejasno kako je on u popisu poslovnih prostora.

 

mogu li tužiti grad zagreb ili oni mene trebaju tužiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste bili u posjedu i moižete to dokazati, a oni su stavili lokot možete ih tužiti radi smetanja posjeda. Rok je 30 dana od dana saznanja za taj čin.

 

Možete i skinuti lokot i staviti svoj. Poželjno je da to učinite u prisustvu barem dva svjedoka, da ih pismeno obavijestite da ste to učinili jer su oni omeli vaš posjed i pozvati ih da to više ne čine. Pri tome trebate biti sigurni da vam ne mogu napakirati neku krađu stvari koje su stvarno ili tobože bile u šupi, ili kakvu štetu. Ako namjeravaju unijeti kakve stvari od vrijednosti, onda bi to trebalo učiniti prije toga. Ako naiđete na kakve stvari, napravite popis, spremite ih na sigurno i neka se svjedoci na popis potpišu.

 

U tom slučaju će oni vjerojatno tužiti radi smetanja posjeda.

 

Ostalo što ste napisali će biti relevantno za utvrđivanje vlasništva, ali u sporu oko posjeda neće biti bitno. Npr. ako dokumentacija ne odgovara stvarnom stanju, to dovodi u pitanje takvu dokumentaciju kao dokaz vlasništva. Međutim, kako će to završiti, teško je reći.

 

Dakle, ako smatrate da ste vlasnik, trebali biste neovisno o sporu oko posjeda pokrenuti postupke utvrđenja vlasništva. Budući da objekta nema u zemljišnim knjigama, trebalo bi uskladiti te podatke što je sve skupa dosta složeno, i u tom pogledu vam ne znam ništa konkretnije reći.

 

Ako ih onemogućite u posjedu. možda i oni pokrenu utvrđenje vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala puno!

mislim da sam zaboravio jednu važnu činjenicu:

taj prostor JEST zaključan standardnim ključem, no eto, slučajno na vratima postoji ušica za lokot i oni su zgurali svoj lokot unutra.

sada ne znam da li da čekam kurira iz Grada koji će pokazaivati eventualnim najmoprimcima taj prostor u ponedjeljak i pred njim obijem lokot/zamolim da ga makne ili da ga sutra sam obijem?

 

oni mogu reći da ja njima smetam posjed, ja mogu reći da oni meni smetaju posjed. ne mogu ući u taj prostor ako ga ja ne otvorim, jer JE BIO ZAKLJUČAN.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravo na posjed ima onaj tko je zadnji uživao miran posjed. Tko je taj u vašem slučaju, znate vi sami najbolje.

 

Iz činjenice da ste vi sami zaključali još ne slijedi samo po sebi da ste u valjanom posjedu, morat ćete dokazati da ste taj posjed i ranije u nekom trajanju valjano koristili.

 

Međutim, bilo kakve rasprave s kurirom i općenito usmena komunikacija su potpuno besmislene. Niti je kurir ovlaštena osoba da odlučuje o bilo čemu, niti u pravilu možete naknadne usmene izjave dokazati pa nikoga ni na što ne obavezuju. Usmeno natezanje je samo najbolji mogući put do nepotrebnog konflikta. Jedino može biti korisno da potencijalne korisnike upozorite da je prostor sporan, ali i to bi bilo najbolje učiniti pismeno, dakle preporučenom poštom ili, bolje, izravnom predajom u urudžbeni ured.

 

Ili skinite lokot, eventualno stavite svoj i pismeno ih o tome obavijestite sa zahtjevom da vas ne smetaju u posjedu, ili pismeno od njih zatražite da uklone lokot u najkraćem mogućem vremenu pod prijetnjom tužbe. Pnovno - rok za tužbu je 30 dana od dana saznanja o smetanju posjeda.

 

Ako pak oni u nedostatku ključa pokušaju silom obiti vrata, zovite policiju da naprave zapisnik. Ako imate unutra neke stvari od vrijednosti, možete ih upozoriti i da bi mogli odgovarati za provalu i/ili odgovarati za štetu odnosno otuđenje stvari.

 

Jedna od bitnih stvari pri odlučivanju o pravu na posjed je da posjednik svoj posjed aktivno štiti (naravno na zakonit način).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija