Jump to content

izbacuje me iz stana


Trudnica_hitno

Preporučene objave

Hitno molim pomoć!

 

Živim sa majkom na u njenom stanu već 28 godina. Rastavljena sam i imam dvoje malodobne djece.

Kad sam ostala u drugom stanju, moja majka je odlučila da moram u kratkom roku naći "drugi smještaj". Majka je u invalidskoj mirovini, te je lišena poslovne sposobnosti zbog kontinuiranih liječenja na psihijatriji. Zadnjih 10 godina sam intezivno ulagala u stan, te podmirivala sve račune (kako za stan, majku, tako i za svoju obitelj). Rastala sam se prije dvije godine.

 

Nekretnina je isključivo u njezinom vlasništvu.

Po saznanju o mojoj trudnoći ona mi je usmenim putem priopćila da želi da odemo iz njezinog stana što prije, te da će si naći skrbnika, kako ja ne bih ostarivala nikakva prava na nasljedstvo nad spomenutom nekretninom (za sada jedino ja imam pravo nad nasljedstvom).

 

U radnom sam odnosu, te sam u svakom pogledu sposobna brinuti se o djeci, pa tako i o majci.

 

Zanima me kako ja mogu pokrenuti postupak dobivanja skrbništva nad mojom majkom, te kako ju mogu spriječiti da nas izbaci na ulicu (iako se ustvari već prisilno pakiram i tražim podstanarski stan).

 

A što mogu učiniti naknadno (kad se već nađem u podstanarskom stanu)?

 

Pravni savjet hitno potreban!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ima samo rješenje o tome da je lišena poslovne sposobnosti, temeljem kojeg je ostvarila pravo na invalidsku mirovinu.

 

Ona ima svega 56 godina i invaliditet je psihičke prirode.

 

Pitanje skrbništva nikad nitko (pa ni ja) nije pokrenuo. Meni je bilo "pod normalno" da sam to "neformalno" ja, jer živimo u zajedničkom kućanstvu i nikad mi nije palo na pamet da će mi to trebati na papiru.

 

Koliko su "brzi" po takvim pitanjima u CZSS-u i kako bi mogli urgirati? ...jer ja kao što ste pročitali već pakiram stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga gospođo,

 

Vaša majka ne može biti rješenjem lišena poslovne sposobnosti, a da joj ujedno nije postavljen i skrbnik/ca. Također, tijekom postupka lišenja poslovne sposobnosti osobi centar imenuje posebnog skrbnika/cu. Ukoliko nigdje u papirima koje posjedujete ne stoji tko je skrbnik, moguće je da je neka osoba u Centru postavljena za skrbnika jer u takvom slučaju imaju pravo na posebnu naknadu, dok osobe koje su imenovane za skrbnika, a po zakonu su dužne uzdržavati štićenu osobu, nemaju pravo na ovu naknadu. Ne bi bilo čudno, u centrima se događa i gorih stvari.

Također, na nekretnini Vaše majke u gruntovnici je trebala biti stavljena zabilježba činjenice lišenja poslovne sposobnosti vlasnice odnosno slična zabilježba o osobnom statusu vlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija