Jump to content

Opce upute o plaganju sa www.uprava.hr


anonimno

Preporučene objave

OPĆI PODACI O DRŽAVNOM STRUČNOM ISPITU

Središnji državni ured za upravu organizira i provodi državne stručne ispite sukladno članku 83. Zakona o državnim službenicima i namještenicima ("Narodne novine", broj 27/01). Poslove organizacije i provođenja državnih stručnih ispita obavljaju službenici Odjela za planiranje i organizaciju stručnog osposobljavanja i usavršavanja. Sva pitanja na koja ne možete pronaći odgovore na ovim stranicama, možete postaviti službenicima Odjela na brojeve telefona ili e-mail adresu.

 

Rokovi za polaganje državnog stručnog ispita određuju se u razdoblju od 01. siječnja do 01. srpnja, te od 01.rujna do 31. prosinca u godini. Tijekom srpnja i kolovoza nema ispitnih rokova, zbog korištenja godišnjih odmora. Kandidati se obavještavaju o datumu polaganja ispita najmanje 15 dana prije datuma određenog za polaganje ispita, sukladno odredbi članka 21. stavka 2. Uredbe o stručnom osposobljavanju i usavršavanju državnih službenika („Narodne novine", broj 78/03 i 57/04).

 

Središnji državni ured organizira i održava redovne, u pravilu prvog tjedna u mjesecu, i povremene seminare u svrhu stručnog usavršavanja državnih službenika. Posebno se održavaju mjesečni seminari radi pripreme kandidata za polaganje državnog stručnog ispita (u Zagrebu). Sudjelovanje kandidata na seminaru je besplatno. Obavijest o mjestu i vremenu održavanja seminara možete dobiti od službenika Odjela za planiranje i organizaciju stručnog osposobljavanja i usavršavanja.

 

Državni stručni ispiti održavaju se, u pravilu, četvrtkom i petkom od 12,00 sati u prostorijama Središnjeg državnog ureda za upravu, Maksimirska 63. Iznimno, ispiti se mogu održati i u druge dane.

Kandidati se pozivaju da pristupe polaganju pisanog dijela ispita u 12,00 sati, na dan određen u pozivu za polaganje. Svi kandidati raspoređuju se po Državnim ispitnim komisijama. Administrativne poslove za Državnu ispitnu komisiju obavlja tajnik, koji je dužan upoznati kandidata s njegovim pravima i obvezama za vrijeme ispita.

Napomena: Kandidati koji polažu državni stručni ispit iz upravnog područja carina, službenici obavještajnih agencija i kandidati koji polažu ispit za veterinarskog inspektora, posebni dio državnog stručnog ispita polažu izvan sjedišta Državne ispitne komisije, na mjestu koje je određeno u pozivu za polaganje državnog stručnog ispita. Opći dio državnog stručnog ispita navedeni kandidati polažu u prostorijama ovoga Ureda.

 

 

Posebni dio državnog stručnog ispita sastoji se od izrade pisane zadaće, u okviru odgovarajućih poslova za koje se kandidat osposobljava, odnosno koje obavlja. Izrada pisane zadaće može trajati do četiri sata. Usmeni dio posebnog dijela ispita sastoji se od provjere znanja iz pisane zadaće i provjere znanja o poslovima na kojima radi kandidat. Programi posebnog dijela državnog stručnog ispita za pojedina upravna područja objavljeni su u «Narodnim novinama». Ukoliko u nekom upravnom području nije objavljen program posebnog dijela državnog stručnog ispita, kandidat se treba obratiti tijelu u kojem je zaposlen radi dobivanja informacija o literaturi i propisima za pripremu polaganja istoga i izradu pisane zadaće.

 

Opći dio državnog stručnog ispita obuhvaća sedam predmeta, koje ispituje ukupno četiri ispitivača, i to po skupinama predmeta:

- Ustavno uređenje i Sustav državne uprave;

- Upravni postupak i upravni sporovi, Uredsko poslovanje;

- Službenički odnosi i Sustav lokalne i područne (regionalne) samouprave;

- Osnove sustava Europske unije.

 

Kandidat koji ne položi najviše dva predmeta upućuje se na popravni ispit iz tih predmeta, u roku mjesec dana od dana polaganja ispita. Popravni ispiti održavaju se, u pravilu, srijedom. Popravni ispit iz predmeta na usmenom dijelu ispita počinju u 16,00 sati, a popravni ispit iz pisanog dijela ispita počinje u 12,00 sati.

 

Kandidat koji ne položi više od dva predmeta upućuje se na ponovno polaganje cijelog ispita. U tom slučaju dužan je ponovno podnijeti prijavu ovom Uredu, a može pristupiti ponovnom polaganju najkasnije u roku od dva mjeseca od dana polaganja ispita.

 

Odgoda i odustanak od polaganja državnog stručnog ispita

Kandidat može odgoditi polaganje državnog stručnog ispita ali je o tome dužan izvijestiti ovaj Ured najkasnije tri dana prije dana određenog za polaganje ispita, u pisanom obliku. Ujedno je dužan obavijestiti o odgodi i tijelo koje ga upućuje na polaganje ispita.

Ako kandidat ne može pristupiti polaganju zbog nepredviđenih razloga unutar navedenog roka od tri dana, može odgoditi polaganje uz navođenje opravdanog razloga (bolest, smrtni slučaj i slično).

Započeto polaganje može odgoditi Državna ispitna komisija ukoliko kandidat zbog zdravstvenih ili drugih opravdanih razloga odustane od započetog polaganja.

Ako kandidat ne pristupi polaganju ispita, niti ispit odgodi smatrat će se da ispit nije položio.Ako kandidat pristupi polaganju i bez opravdanog razloga odustane tijekom polaganje ispita, smatrat će se da ispit nije položio.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija