Jump to content

gubitak vida+gubitak posla


sandra69

Preporučene objave

Osoba koja na bilo koji način dođe u zdravstveno stanje radi kojeg više ne može obavljati poslove svog radnog mjesta može dobiti redovni osobno uvjetovani otkaz. Liječničku pogrešku ćete morati dokazivati građanskom parnicom, a poslodavac vas jedino može zadržati rasporedom na drugo radno mjesto ako ga za vas ima.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o radnom mjestu koji nije uvjetovan liječnićkim kriterijem i koji bi se mogao raditi sa jednim okom.Da li liječnik opće prakse daje informaciju poslodavcu o nastalom oštećenju ili mora radnik sam prijaviti nastalo oštećenje i zatražiti preraspodjelu. Da li radnik može biti na bolovanju dok god poduzima neke mjere za povratom vida.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne daje tu informaciju liječnik opće prakse (niti istu smije dati) već doktor specijalista medicine rada i to ako ne prije onda nakon provedenog periodičkog pregleda. O tome da li je radnik privremeno nesposoban za rad ili nije odlučuje doktor opće prakse, a ovo što ste naveli s vrlo velikim oprezom obzirom na navedene razloge mogu laički i neformalno ocijeniti kao neporavdan razlog za bolovanje, naravno ukoliko je stanje konačno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trenutno smo samo u fazi prikupljanja informacija s obzirom da je muž još u bolnici a to se sve desilo 15.06. tako da je još svježe i priča nije gotova no da budemo spremni. Što se tiće medicine rada mislim da se kod njih ide samo akoje posao vezan uz liječnićki kriterij a povrede na radu i 100% bolovanje su preuzeli obiteljski liječnici i oni daju doznaku.

Za bolovanje mi je sve jasno jer sam pročitala zakon samo mi nije bilo jasno na koji način poslodavac sazna, jer znam neke primjere gdje čovjek i dalje obavlja svoj posao bez obzira što vidi samo na jedno oko, čak i vozi auto, pa me zanimalo da li je to legalno ili ilegalno. Konkretno moj posao je vezan uz liječnićki kriterij i nebi dobila liječničku svjedodžbu i tu bi poslodavac trebao pokušati napraviti preraspodjelu, no suprugu to nije uvjet.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Zakonu o radu radnik je dužan poslodavca informirati o svojim trajnim osobinama, osobito onima koje imaju veze s poslovima radnog mjesta (ne znam točno koji je to članak, ali ima). Ako je procjenom opasnosti u firmi gdje radi vaš , njegovo radno mjesto kategorizirano na način da zahtijeva periodične liječničke preglede na medicini rada, naravno da će se tamo ustanoviti zdravstvena promjena kod njega. Ako poslodavcu ona ne smeta, nikom ništa, ali ako da - ima obvezu pokušati ga rasporediti na druge poslove ako je moguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija