Jump to content

čl. 322. KZ-a


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Trebam jednostavnije objašnjenje tog članka zakona. Naime danas sam dobila 'poziv za stranku' radi 'obavljanja razgovora' u predmetu 'iz čl. 322 kz-a' (poziv na razg. u policiju)

Može li mi netko pojasniti taj članak na nekom primjeru možda jer nemam ni približnu ideju što bi to moglo biti?

Unaprijed hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Širenje lažnih i uznemirujućih glasina

 

Članak 322.

 

Tko iznosi, pronosi ili širi glasine za koje zna da su lažne s ciljem da njima izazove uznemirenje većeg broja građana, i takvo uznemirenje i nastupi,

 

kaznit će se novčanom kaznom do stopedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne mora biti da sumnjaju kako si ti sirila te glasine, mozda te zovu kao potencijalnog svjedoka, kao osobu koja to nije ucinila, ali ima neka saznanja o tome tko je/sto je ucinio.... jel ti netko pricao/jesi li ti nekome pricala da ce nas napasti madjarska ili da ce zagreb razoriti potres ili da je voda iz vodovoda zatrovana, a u kruh stavljaju staklenu vunu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa ima jedna mogućnost, ali zaista nije od nacionalne važnosti. Osoba koja je u zatvoru mi piše da mu neki ološ prijeti (životom) pa da će možda preduhitriti iste. Ali ja zapravo o cijeloj priči ništa ne znam niti mogu povezati tko je tko u cijeloj priči. Je li moguće da je policija na osnovu tih pisama (čita ih i sud) odlučila podići istražni postupak? Jel bi to moglo biti to?

Iako ne znam zašto bi se to vodilo pod tim člankom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iako ne znam zašto bi se to vodilo pod tim člankom.

 

meni se cini da se "(jedna) osoba u zatvoru" i "neki olos" niti posebno niti zbrojeno ne bi uklopili u onaj dio 322-jke koji spominje "veci broj gradjana", no ovo si uzmi kao preliminarno misljenje i sacekaj nekog pametnijeg da opovrgne ili potvrdi.

samo, policija sara sve i svasta, pa kada bi npr. prijetnju proglasili sirenjem uznemirujucih glasina, to bi bila sitnica... tek kad bi ovo dolazilo od nekog pametnijeg, npr. do-a ili suda, onda bi, ako sam u pravu u prvom dijelu posta da tu nema govora o 322 kz, mogla sa sigurnoscu iskljuciti mogucnost koju si navela...

btw, zgodno, "olos" prijeti, a "osoba" je u zatvoru ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je kazneno djelo s posljedicom. Osoba mora znati da su glasine koje širi lažne, za cilj mora imati uznemirenje većeg broja građana i takvo uznemirenje mora i nastupiti.

 

Dobar primjer je kad netko nazove kakvu javnu instituciju i kaže da je u njoj postavljena bomba. Napravi se pregled zgrade, evakuiraju se zaposlenici i stranke, a bomba se ne otkrije. Policija onda traži počinitelja i kad ga otkrije podnese kaznenu prijavu po osnovi čl. 322. KZ.

 

Ako osoba A iz zatvora šalje pisma osobi B, koja sadrže i da bi osoba A mogla nešto učiniti na štetu drugih da preduhitri nekog XX, a to sve čita osoblje zatvora, ne vidim mogućnost da se pokreće postupak po osnovi čl. 322. KZ. Osoba A mora znati da je informacija koju širi neistinita (da joj se prijeti ubojstvom), mora tu informaciju širiti na način da ona postane dostupna većem broju građana i s namjerom da ih uznemiri, pa da onda to uznemirenje i nastupi. A kako će veći broj građana biti uznemiren što netko nekom prijeti u zatvoru da će ga ubiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

eto me, htjela sam i ranije javiti ali mi je komp pao u komu;)

Nista, sve je ispalo poprilicno bedasto. Navodno je jedan od strazara koji ndziru posjete cuo da me zatvorenik trazio da nazovem sud taj i taj dan i dojavim bombu... Pitanje je bilo: je li to tocno?

Odgorila sam da nije. A cudno mi je sad nesto drugo - naime, zaista nikad na posjeti nij bilo rijeci o nicem slicnom, ali jednom smo tijekom redovnog telefonskog poziva imali razgovor koji je vrlo očigledno bio zafrkancija, i u kojem nije bilo ni priblizno spomenuto da on mene trazi nesto poput toga. Ocito nadziru telef. razgovore... Samo mi nje jasno zasto bi rekli da se razgovor odvijao tijekom posjete tocno tog i tog datuma. Eto to mi je cudno.

 

Hvala svima na hintovima i objasnjenjima, stvarno ste brzi, precizni i imate živaca:)

 

je napisao:

ma da, i 'osoba' je dio ološa... nemam prigovora

 

nemoj tako, nisam ja nista rekao, niti imam pravo takvo nesto reci, samo sam primijetio razliku u "tituliranju"....

;-)

 

ma znam, zao mi je ako si pomislio da sam mozda odrjesita, ali stvar je, naravno;), osobne prirode i kao i obicno stvari su zaista crnje nego izgledaju, a ni ucestalo trazenje objasnjenja koje bi zadovoljilo neke ljude ne pomaze... Ali isprika od srca

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija