Jump to content

Porez na kupnju zemljišta


harpun

Preporučene objave

Poštovani,

Kupio sam teren u malom turističkom mjestu u kojem živim sa ženom i dvoje djece. Na njemu mislimo gradit kuću. Prilikom kupnje znali smo da papiri što se tiču katastra nisu u redu i da ih sve treba riješit i da nema pristupnog puta pa će biti otežano dobivanje lokacijske itd.. S obzirom na sve to cijena je bila niska i platili smo teren 40000 eura. Danas mi je stiglo iz porezne da su oni procijenili teren na milion i sto tisuća kuna i da mi trebamo platit porez 55000 kuna. Što me iznerviralo jer su učetverostručili cifru kupnje. Nazvao sam čovjeka u poreznu i on mi je rekao da to ako sam dobro prošao kod kupn je ne mora značit da ću dobro proć i kod njih (što me dodatno naljutilo) i naravno oni idu s pretpostavkom da su u ovoj državi svi kriminalci i da pišu cifre koje žele. Molim vas pomozite mi kako da se žalim i kako da im dokažem točan iznos koji sam platio koji i je u skladu s kupoprodajnim ugovorom i dali oni imaju na to pravo?

 

Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o porezu na promet nekretnina

(Redakcijski pročišćeni tekst, 'Narodne novine', br. 69/97, 153/02)

 

VI. POREZNA OSLOBOĐENJA

1. Opća oslobođenja

Članak 11.

 

11. Porez na promet nekretnina ne plaćaju građani koji kupuju zemljište površine do 600 m2, na kojem će graditi kuću za rješavanje vlastitog stambenog pitanja, uz uvjete iz podtočaka 9.1., 9.5., 9.6. i 9.7. ovoga članka.

11.1. ako veličina nekretnine (zemljište) koju građanin kupuje prelazi površinu iz točke 11. ovoga članka, tada se porez na promet nekretnina plaća samo na višak površine.

12. Porez iz točke 11. ovoga članka plaća se ako se na zemljištu u roku od 5 godina ne izgradi kuća ili ako se zemljište otuđi u roku od 5 godina od dana nabave, odnosno ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje.

 

ODLUKU

O PROGLAŠENJU OPĆEG POREZNOG ZAKONA

N.N147/2008

Postupak poreznih tijela

Članak 6.

(1) Porezno tijelo dužno je zakonito utvrđivati sva prava i obveze iz porezno-pravnog odnosa.

(2) Porezno tijelo dužno je utvrđivati sve činjenice koje su bitne za donošenje zakonite i pravilne odluke, pri čemu je s jednakom pažnjom dužno utvrditi i one činjenice koje idu u prilog poreznog obveznika. Koje će se radnje u postupku poduzimati i u kojem opsegu, određuje porezno tijelo.

(3) Porezno tijelo treba porezne obveznike poticati na podnošenje poreznih prijava. Porezno tijelo dužno je upozoriti sudionike porezno-pravnog postupka na njihova prava i obveze u postupku.

Pravo na očitovanje

Članak 7.

Prije donošenja poreznog akta kojim se utvrđuju prava i obveze poreznog obveznika, porezno tijelo mora poreznom obvezniku omogućiti očitovanje o činjenicama i okolnostima koje su bitne za donošenje poreznog akta.

 

ako porezno tijelo nije postupilo u skladu sa navedenim zakonskim propisima iz Općeporeznog zakona

uputiti žalbu drugostupnjevanom tijelu

a posli toga ako bude potrebno pokrenuti i upravni spor.

 

za uspjeh u sporu sa poreznom upravom bili bi pametno angažirati stručnu osobu.

možda će izaći jeftinije nego platiti porez prema katalogu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija