Jump to content

Ne daju mi zdravstveno (cak ni kao nezaposlenik)!!


Mr.Bean

Preporučene objave

Dobar dan,

situacija je sljedeca.Diplomirao sam na ekonomskom fakultetu (kao redovan student ali sam onda izgubio studentska prava) u petak i sada bi se zelio po prvi put prijaviti na hzzo radi zdravstvenog osiguranja.Do sada sam bio prijavljen u njemackoj.Otisao sam u pravnu sluzbu u klovicevoj i zena mi je rekla da uopce ne mogu uci u sustav osiguranika jer se prijavljujem prvi put.Cak ne postoji mogucnost da kao nezaposlenik dobijem zdravstveno.Rekla mi je da se mogu osigurati jedino ako nadem posao,preko grada (na neko kratko vrijeme) ili da si sam uplacujem nekih 400kn svaki mjesec.Ima li kakva mogucnost da se osiguram dok ne nadem posao?Molim pomoc.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukupni trošak za minimalac (brutto 2814,00 + doprinosi na brutto) iznosi cca 3100 kuna. Za 4 sata prepolovite. Ja mislim da biste time sredili problem. Taj bi Vas eventualni poslodavac prijavio na zdravstveno a nakon odjave (napravite Ugovor o radu na određeno vrijeme) Vi biste stekli status osobe koja je ostala bez posla, samim tim i bez zdravstvenog koje se baziralo na radnom odnosu. Nakon toga, pretpostavljam da biste imali pravo na zdravstveno osiguranje kao nezaposlena osoba.

 

Kao što i piše:

 

Temeljem Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (NN, br. 150/08, 94/09, 153/09, 71/10 i 139/10), osobe s prebivalištem, odnosno odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj, koje nisu zdravstveno osigurane po drugoj osnovi, stječu pravo na zdravstveno osiguranje kod Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ako se prijave nadležnom područnom uredu istoga Zavoda:

u roku od 30 dana:

 

- od prestanka radnog odnosa, odnosno obavljanja djelatnosti ili od prestanka primanja naknade plaće na koju imaju pravo prema ovom Zakonu ili prema propisima donesenim na temelju ovoga Zakona, odnosno od prestanka statusa osiguranika,

 

 

Ako griješim, neka netko uleti s mišljenjem. Ali mislim da sve štima :)

 

:mase1:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dovoljno je da te neko prijavi na nekoliko dana, knjigovodstveni servisi to obično rade na tjedan dana - ugovor o radu na određeno vrijeme, kao čišćenje prostora u nekoj firmi. Na taj način su troškovi koje trebaš platiti najmanji. kroz dan-dva ću znati koliko su točni troškovi, budući da se nalazim u sličnoj situaciji. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija