Jump to content

podjela bračne stečevine


senderos

Preporučene objave

Imam jedno pitanje vezano za podjelu bračne stečevine, bio bih zahvalan ako mi netko može odgovoriti:

 

u trenutku sklapanja braka muž ima upisano vlasništvo nad stanom u prizemlju obiteljske kuće, stan ima površinu 90 kvadrata. Gradnja stana financirana je dijelom gotovinom, a dijelom kreditom koji je muž podigao prije braka (kuća je građena tijekom jedne godine prije sklapanja braka, praktično je u trenutku sklapanja braka bila još nedovršena iznutra). Kredit se otplaćuje u braku, odbija se od muževe plaće.

 

U braku je također dograđen još jedan dio na kuću, nekih dvadeset kvadrata, te garaža. To je sad legalizirano i upisano u papire.

 

Kakva su prava žene u slučaju rastave? Šta njoj pripada od vrijednosti te kuće? Da li samo dio od dijela kuće izgrađenog u braku? Ili pak nešto više s obzirom da je mužev kredit otplaćivan u zajedničkom kućanstvu, praktično je muževa plaća išla na kredit, a od ženine plaće se uzdržavala obitelj sa djecom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam još jedno pitanje. Pretpostavimo da do rastave ne dođe, dakle supruga se ne odluči na rastavu. Kuća je u potpunosti na mužu. No supruga oporučno sve šta ima ostavlja punoljetnom sinu. Dakle nije došlo do podjele bračne stečevine, ali je oporukom to neko pravo ostavljeno sinu. Kakva su prava sina, ima li on ikakvo pravo na kuću koja je na njegovom ocu, ali je u gradnji i otplati kredita sudjelovala i majka? I majka sad sve šta ima ostavlja sinu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Imovina koju dobije jedan bračni drug na temelju ugovora o doživotnom odnosno dosmrtnom uzdržavanju ulazi u bračnu stečevinu, jer je stečena davanjem uzdržavanja primatelju uzdržavanja, dakle radom ili prihodima od rada bračnih drugova, bez obzira što je samo jedan od njih označen kao ugovorna strana. U slučaju kada bi se uzdržavanje sastojalo u isplati određenog novčanog iznosa primatelju uzdržavanja, kojeg bi bračni drug – davatelj uzdržavanja plaćao iz vlastite imovine, imovina stečena na temelju tog ugovora ne bi ulazila u bračnu stečevinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem "veteranu" na odgovoru- I još preciznje pitanje:

Brak razvden presudom 10.kolovoza o.g. 01.rujnao.g. presuda postaje pravomoćna. Primatelj uzdržavanja umro 22.kolovoza o.g.. Ugovor o doživotnom uzdržavanju potpisan 2001 g. samo samnom. Ulazi li na taj način Ugovor u bračnu stečevinu? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji razlika između trajanja braka i trajanja bracne zajednice. Dakle, primjera radi - brak je mogao trajati do 1.7.2004. ali je bracna zajednica prestala vec 15.3.2004. npr. iseljenjem jednog bracnog druga iz zajednickog kucanstva itd. Bracna stecevina je samo ona imovina iz vremena trajanja bracne zajednice. Kod Ugovora o doživotnom uzdržavanju, vlasništvo imovine uzdržavane osobe prelazi na davatelja uzdržavanja u momentu njene smrti.

Tako da, u Vasem slucaju je ocigledno da je bracna zajednica prestala u trenutku smrti primatelja uzdrzavanja posto je presuda o razvodu braka vec bila donesena. Nakon postupka razvoda jedna strana ili obje moze pokrenuti postupak za utvrđivanje bracne stecevine tako da sve treba ipak uzti s rezervom...no cinjenicko stanje je onakvo kako je gore navedeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija