Jump to content

Nove izmjene i dopune obiteljskog zakona


anonimno

Preporučene objave

Ministarstvo branitelja, obitelji i međug. solidarnosti priprema nove izmjene i dopune obiteljskog zakona. Između ostalog predložiti će da roditelji koji ne plaćaju alimentaciju mogu biti kažnjeni i kaznom zatvora od 1-3 godine. Suglasan sam s ovom inicijativom i smatram da država treba na sve načine zaštiti pravo djeteta da prima uzdrzavanje od roditelja, ali također smatram da u Obiteljski zakon treba unijeti i odredbe po kojima bi roditelj s kojim dijete zivi mogao također biti kažnjen s kaznom zatvora od 1-3 godine ukoliko krši odluku suda ili centra o susretima i druženju drugog roditelja s djetetom, odnosno uskraćuje djetetu kontakte s drugim roditlljem ili ih onemogućava i ometa. Naime, pravo na kontakt s drugim roditeljem je također jedno od temeljnih prava djeteta i treba najoštrije sankcionirati one koji ga krše. Postojeća praksa upućivanja na Kazneni zakon (odredba o sprečavanju i neizvršavanju mjera za zaštitu djeteta) po kojoj se najprije morate obratiti s čvrstim dokazima nadležnom državnom odvjetništvu, pa čekati da se oni pokrenu (ako se uopće pokrenu), pa onda sud izda kazneni nalog, pa se onda roditelj koji ne izvršava mjere žali i sve lijep vrati na početak na raspravu, pa onda rasprava unedogled nekoliko godina i na kraju zaradi samo novčanu kaznu od 2.500 kuna (otprilike dva iznosa mjesečne alimentacije koliko plaća drugi roditelj) kojemu je bio uskraćeno da vidi dijete dulje do godinu dana. I nakon toga nikom ništa - ovaj koji je osuđen nastavlja kršiti zakon i dalje ne poštiva rješenje, a neće ići u zatvor jer će se sud i opet 99% vjerovatno odlučiti na novčanu kaznu nakon iscrpljujućeg i dugotrajnog postupka. NIje baš pošteno, zar ne....? Stvari treba mijenjati i pisati Ministarstvu obitelji da uvrsti u izmjene zakona i odredbu o zatvorskoj kazni za roditelje koji uskraćuju djetetu viđanje drugog roditelja usprkos rješenju ili presudi! Molim istomišljenike da mi se jave na ovaj post radi dogovora da pokušamo spriječiti još jednu nepravdu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.....eto kako je napisan Obiteljski zakon....umjesto da humanisti i stručnjaci za ljudsko ponašanje pronađu načine kako bi se djeca i mladi ljudi zaštitili i razvili u zrele osobe, usprkos tragediji raspada obitelji............osoba poput Jadranke Kosor osniva radnu skupinu za izmjenu Obiteljskog zakona i što dobivamo: ...bolesnu primitivnu gramzivu i fašistoidnu izmjenu s ciljem da se opet pobrkaju uzroci i posljedice. žrtve i krivci..da se kazne oni kojima bi trebalo pomioći...na sliku i priliku osobnosti inicijatora....male djevojcice koja je napokon nasla svog taticu i pobjegla njemu od lude rastavljene majke...koja ju je danima maltretirala pricama kako nemaju svog muškarca da im da više novaca...Tatica je nasu djevojcicu napravio ministricom...ali avaj djevojcica što starija i mocnija to više liči na mamicu........i ona reda razvode zbog vlastite amoralnosti i promiskuiteta i sada....na okrutan nacin - osvecuje mamicu i sebe dok je bila djevojcica....naravno radna skupina ce to uobličiti da izgleda kao civilizacijsko dostignuće. Jedini moguči zaključak: nikad više glasati za HGZ i ne se ženiti pod ovim zakonskim uvjetima.....nek nam Hrvatska umre do kraja.....kad vec sve rade na tome....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iskreno, ne znam koliko bi mi pomoglo u životu kad bi svog muža od kojeg se pokušavam razvesti punih sedam godina smjestila u zatvor na godinu dana...ne bi mi platio niti ovih osamsto kuna koje mi plaća za dva sina školarca, a s kojima ne mogu pokriti niti troškove njihove prehrane u školi (ja radim ko sivonja, jedan redovni i jedan honorarni posao pa ne stignem skuhati ručak svaki dan)...kad mu kažem da je to malo premalo novaca smije mi se u lice...i zapravo, i nisam ljuta na njega...ljuta sam na državu koja mu dopušta da se tako ponaša, a s druge strane mene prisiljava da mu šaljem djecu na susrete jednom mjesečno s kojih se vraćaju promrzli i često ozljeđeni...Nakon sedam godina izlaženja u susret njegovim pravima i razmišljanja o tome kako je dobro za moju djecu da se druže s ocem pa makar i pod nadzorom i makar dolazili kući kakvi dolaze, razmišljam o tome da mu susrete s djecom jednostavno uskratim...pa nek nauči da prava proizlaze iz određenih dužnosti... :-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

ne bih rekla da je to nepravda. Ocevi su sami krivi sto svojim ponasanjem dovode do toga da im djeca ne dolaze. Uz sve to ne postuju svoju vlastitu djecu, ne kazem da su svi takvi, ima oceva koji nastoje na sve nacine pokazati djetetu svoju ljubav, ali ima primjeraka koji nisu vrijedni ni djetetova pogleda a kamoli susreta. Ne placaju zato sta im djeca ne dolaze! Svaka cast. Dijete ne treba jesti, obuci se i zivjeti. Nek se sjete svog djeteta svaki put kad potrose novac koji pripada njhovom djetetu. A majke su u toj cijeloj zavrzlami ocito za njih glupace koje nagovaraju djecu na oca. Nije istina. Djeca rastu i svakim danom su sve odraslija i sve vise shvacaju tko je tko. Uostalom, otac moze biti bilo tko, jer najcesce je tako, za njih se brine onaj koji nije obavezan, dok bioloski ocevi obicno zaboravljaju da imaju dijete. Ponavljam, ima i pravih oceva, vrijednih svake pohvale. Neka se svatko od njih pronade u ovom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pahuljicazg je napisao:

ne bi mi platio niti ovih osamsto kuna koje mi plaća za dva sina školarca,

 

Pozdrav,

 

kak je sud pak dosudio da muž plaća za dvoje djece u školskoj dobi 800 kn , to je 400 po djetetu ???

 

Dajte mi to objasnite, tj, ak možete kojom je pak sud metodom došao do tog izračuna ?? na temelju njegove plaće ili kak ?

 

Hvala

 

Inače, držite se.. i živite kak god najbolje znate, a klinci kada budu mogli sami neke stvari si posložiti u glavi i shvatiti (ako već i nisu) budu sami znali ocjeniti i ponašati se prema ocu (ali i vama) kak treba i kak zaslužuje !

 

Pozdrav

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija