Jump to content

promjena prezimena za dijete


lopta

Preporučene objave

Ne, ne moze se mijenjati ni osobno ime ni prezime djetata bez suglasnosti oba roditelja.

Jedino ako je roditelju npr.nepoznato prebivaliste i sl.

No postoji mogucnosti da kada drugi roditelj ne daje pristanak odluku donosi czss pa se odluka czss prilaze zajedno sa zahtjevom, rodnim listom, domovnicom i dr.

Ako je dijete starije od 10 godina, i ono mora dati pristanak za promjenu prezimena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oba roditelja imaju skrbništvo, a sud određuje kojem je roditelju dijete dodijeljeno na zajednički život. Roditelji su se dužni, bez obzira žive li zajedno ili odvojeno, zajednički skrbiti za malodobno dijete (parafraza čl. iz ObZ). Dakle, kako oboje imate skrbništvo, ako se dogovorite, i ako je dijete mlađe od 10 godina, možete djetetu mijenjati prezime.

 

A sad pitanje koje nije izravno vezano za ovaj forum, ali je vezano za skrb o interesu djeteta: Kako djetetu koristi ili šteti ovo ili ono prezime?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

bartleby je napisao:

Oba roditelja imaju skrbništvo, a sud određuje kojem je roditelju dijete dodijeljeno na zajednički život. Roditelji su se dužni, bez obzira žive li zajedno ili odvojeno, zajednički skrbiti za malodobno dijete (parafraza čl. iz ObZ).

s obzirom da otac ne uplaćuje alimentaciju više od dvije godine niti nije došao na dogovor oko susreta s djecom u czss, trebam li zatražiti skrbništvo :-? npr htjela sam im otvoriti štednju ali me službenica upozorila da ako nemam skrbništvo, i otac bi mogao raspolagati njihovom imovinom.

gdje se upućuje zahtjev za skrbništvo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete podnijeti kaznenu prijavu zbog povrede dužnosti uzdržavanja.

Postupak lišavanja roditeljskih prava jednog roditelja baš i nije jednostavan.

Problem oko štednje možete riješiti da štednju otvorite na svoje ime. Tako bivši suprug neće imati nikakav pristup, a Vi kad budete željeli ili trebali to dignete i date djeci ili prebacite na njihov račun nakon što postanu punoljetni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sud u postupku razvoda braka po sluzbenoj duznosti donosi i odluku s kojim ce roditeljem dijete zivjeti te uređuje pravo na susrete i druzenja odvojenog roditelja s djetetom.

 

ako jedan od roditelja nije lisen roditeljske skrbi ili mu ona nije posebnom pravomocnom odlukom ogranicena u nekim segmentima, roditeljska je skrb i nakon razvoda braka sporazumna i ravnopravna između oba roditelja.

 

sto se tice te navodne stednje:

 

Obavještavamo vas o novim iznosima kojima roditelji, odnosno zakonski zastupnici mogu raspolagati novčanim sredstvima na računima, odnosno štednji maloljetne djece.

 

Od 1. travnja 2011. godine, roditelji, odnosno zakonski zastupnici, moći će bez odobrenja centra za socijalnu skrb mjesečno raspolagati iznosom koji ovisi o dobi djeteta, pa će tako on iznositi:

 

* 908,31 kuna za dijete do 6 godina (17 % prosječne plaće u RH),

* 1.068,60 kuna za dijete od 7 do 12 godina (20 % prosječne plaće u RH),

* 1.175,46 kuna za dijete od 13 do 18 godine (22% prosječne plaće u RH) .

 

Za iznose mjesečnog raspolaganja veće od gore navedenih, roditelji odnosno zakonski zastupnici dužni su ishoditi odobrenje nadležnog centra za socijalnu skrb.

 

otvorite stednju na svoje ime, kamate su neznatno manje, ali je sloboda odlucivanja neupitna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a ja bih baš otvorila dječju štednju :-D

da ima svako dijete na svoje ime.

 

nevjerojatno je kako se na neki način štiti neadekvatnog roditelja. po čemu on ima skrbništvo kad uopće ne brine za djecu? u čemu je poanta? inertni sustav ili..?

 

a kakvih sam tek problema imala kod promjene adrese.. godinu dana sam se natezala s gradom da mi vrati pravo na pomoć za treće dijete.

 

ispada da sustavu nije u interesu nastavk normalnog života nego se forsira da dijete "ima" dva roditelja. ok, ali što ako drugi roditelj ne želi? jednostavno ne želi biti roditelj. i uz to što ostavlja svoju djecu, priušti im komplikacije jer "mora" imati skrbništvo. na papiru!

 

ima li to kakvih implikacija u budućnosti? npr da jednog dana traži pravo na uzdražavnaje od svoje djece (koju on uopće ne uzdražava). :-?

naravno predala sam k.p. i čekam ishod.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Anomena,

 

svakako je apsurd čega smo svi svjesni da ni u kom slučaju roditelji sa kojim dijete živi niti pod razno ne smije koristit izraz "samohrani" (a drugi roditelj ne sudjeluje u odgoju djeteta ni skrbi o istom ni na koji način), ali eto definicija pojma samohrani očito nije ono što sama riječ govori......

I naravno pojam zajedničkog skrbništa, a da taj drugi roditelj ne skrbi o djetetu.....gdje je tu zajedničko skrbništvo?!

Što se tiče promjene prezimena, moj slučaj je bio ovakav: budući je dijete rođeno u izvanbračnoj zajednici, otac je priznao dijete i složili se da djetetu damo očevo prezime....naravno tek kasnije sam shvatila da sam napravila grešku......trebala sam kontaktirati oca prilikom vađenja putovnice, kod upisa u vrtić bila je potrebna kopija osobne iskaznice......kako je otac djeteta tip koji svako malo mijenja brojeve mobitela, i kad sam uspjela sa njim dogovorit da dođem po kopiju osobne za upis u vrtić, rečeno mi je od njegove strane: "Ima da mi doneseš potvrdu da si kopiju osobne ostavila u vrtiću"!....onda sam odlučila da me više nitko neće zezati....poslala dopis u CZSS i zatražila promjenu prezimena u moje (sa kojim je i upisana u rodilištu) ili da se eventualno doda i moje prezime da kod bilo kakvih djetetovih potreba ne trebam kontaktirat oca i da to mogu obavit sama; to je potrajalo par mjeseci dok je CZSS uspio dobit na tel. oca i pozvat ga da da svoje mišljenje, jer pismene pozive nije primao (naravno on se nije složio da se miče njegovo prezime djetetu)pa mi je odobreno da se doda djetetu moje prezime.....

Vidjela sam anomena da ste imali pitanja vezana uz kaznene prijave radi neplaćanja alimentacije......u mom slučaju već postoje 2 kaznene presude (na ovu drugu otac uopće ne reagira), već je predana i 3.prijava dorh-u jer druge mogućnosti za sad nema.....otac ako radi, radi na crno, dijete od njega nije dobilo već god. dana bude u studenom ni lipe (osim nešto sitnog malo prije posljednjeg ročišta na sudu, ali to tako ide, malo se plati tek toliko da se sudu zamažu oči :vrti: ).

Kako mi se više stvarno neda na DORH,jer otac bude kako se čini čitav život radio na crno, tako da nema nikakve sigurnosti da se za dijete plati uzdržavanje trenutno se radi na pripremi tužbe da baka djeteta nadalje pridonosi djetetovom uzdržavanju, budući oca uopće ne dira dal njegovom djetetu nešto treba ili ne. A dug koji je do sada, otac bude kad-tad morao dati djetetu......

Do onda spašava nas privremeno uzdržavanje CZSS (barem da se pokriju troškovi vrtića) koji isto tako podiže kazn.prijavu DORH-u protiv oca radi neplaćanja.......

A sve bi bilo toliko jednostavnije da barem otac pokaže dobru volju i plaća barem nešto, minimalno...znamo da dijete ne živi od zraka.....

 

Želim Vam uspjeh :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija