Jump to content

Ugovor o dosmrtnom nasljeđivanju molim pomoć!!


Luna000

Preporučene objave

Situacija je sljedeća...otac posjeduje obiteljsku kuću, okućnicu i par poljoprivrednih terena,.Nas je troje djece, majka je umrla. Kuća ima prizemlje (tu živi otac i ja sa svojom obitelji), kat (tu živi brat s obitelji) i visoko potkrovlje.Svaka ta nazovimo "etaža" (mislim da nije uvedeno u knjigama da je kuća na etaže) je posebna cijelina..tj..svaka ima svoj odvojeni ulaz..jedino je još uvijek voda i struja za sve na istom priključku koji glasi na oca, kao i sve ostale režije.Ja bih htjela sad da se osiguram da če meni jednog dana ostati to prizemlje u kojem sad živim..jer planiram ga urediti,znači uložiti u to..idelano bi bilo da glasi odmah na mene radi dizanja kredita..pa čitajući po netu najiidelanije koliko znam za sad je potpisivanje ugovora sa ocem o dosmrtnom uzdržavanju...e sad..zanima me..1. Trebaju li drugi nasljednici znati za taj ugovor? 2.Dali je obavezno da moramo kuću etažirati da bi otac naveo koji dio meni pripada? 3.Zar ne može samo pisati da prizemlje kuće i dio okućnice koji se nalazi ispred kuće ostavlja meni?4. Što u slučaju ne potpisivanja tog ugovora...otac umre, a ja uložila u to prizemlje, brat u kat..kako se onda dijeli ..ako nema dogovora između nas s obzirom da nismo u dobrim odnosima..5.Dali je moguće prenjeti na mene ili mog supruga mjerilo vode i struje, tako da računi glase na nas dok je još otac živ..iako ne sklopimo ugovor ili nekakav dogovor o nasljedstvu? 6.Najvažnija bit svega ovog je..kako da se na vrijeme osiguram da ono u što uložim bude moje sad ili nakon očeve smrti..tj.da mi nitko to ne može oduzeti...ne interesira me ništa od ostalog nasljedstva..osim tog prizemlja kuće i djela okućnice koja se nalazi ispred kuće..Hvala unaprijed na odgovorima...savjetujte me molim vas! :-?:misli: P.S.Dogovor između nas troje kao očevih nasljednika je teško izvediv i za sad nemoguća misija

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Nisam pravnik, ali Vam mogu pomoći iz istog osobnog iskustva.

Ako Vam treba kredit u banci, ne može te ga dobiti bez vlasništva, što znači da Vam otac mora darovati ili prodati dio kuće, prije svega mora biti etažirana, a ugovor o uzdržavanju može biti tek dok se dogovorite sa braćom ili neka Vam otac daruje cijelu kuću, ali onda ugovor o uzdržavanju ide samo na Vas.

 

Nadam se da sam pomogla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 586. Zakon o obveznim odnosima

(1) Ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju obvezuje se jedna strana (davatelj uzdržavanja) da će drugu stranu ili trećega (primatelja uzdržavanja) uzdržavati do njegove smrti, a druga se strana obvezuje da će mu za života prenijeti svu ili dio svoje imovine.

(2) Davatelj uzdržavanja stječe stvari ili prava koji su predmet ugovora o dosmrtnom uzdržavanju kad mu, na temelju toga ugovora, te stvari ili ta prava budu preneseni na zakonom pred­viđeni način stjecanja.

 

 

Ugovorom o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju može se na davatelja uzdržavanja prenijeti SVA ili DIO imovine (pa tako i dio kuće)

Bilo bi puno lakše da je kuća etažirana pa bi se točno moglo odrediti koji dio sse navedenim ugovorom prenosi.

 

Samo pazite, jer se kod sklapanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju plaća porez, bez obzira na stupanj srodstva davatelja i primatelja uzdržavanja.

 

Možete podići kredit, a kao jamstvo vraćanja može se upisati hipoteka na nečijoj tuđoj nekretnini (ako je netko voljan biti založni dužnik)

 

Nasljednikom se postaje trenutkom smrti ostavitelja, dok je osoba živa nitko nije njegov ili njen nasljednik i on slobodno raspolaže svojom imovinom i ne treba nikoga pitati za dozvolu (naravno ako darovanjem povrijedi nečije pravo na nužni dio onda je, nakon smrti, nužnik nasljednik ovlašten potraživati to svoje pravo na nužni dio)

 

Ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju nisu darovni ugovori, nego dvostrano obvezujući poslovi, i ne tretiraju se kao darovni

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija