Jump to content

opće pitanje o prisilnoj naplati


ivan699

Preporučene objave

možda već ovdje postoji slično, zanima me ovo svezi oiba i njegovog (ne)funkcionoranja pa ako mi netko može odgovorit.

 

gotovo svakodnevno se može negdje pročitati o prisilnim naplatama dužnika koje su donesene u parnicima za koje dužnici nisu imali pojma da se vode protiv njih, s tim da u iste budu uključene i nemale tarife usluga odvjetničkog ureda vjerovnika ? tek kad odu pridignit plaću, vide da se netko naplatio na njihov teret bez ikakve obavijesti i znanja.

 

zanima me dali je to legalno? tj., konkretno, kako se može voditi parnica protiv neke osobe, a da ta ista nije obavještena o tome?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dostava se obavlja sukladno odredbama Zakona o parničnom postupku (čl. 130-150)

Preopširno je to za ukratko objašnjenje, pa ako vas zanima pročitajte odredbe ZPP-a.

 

Dostava se obavlja na adresu iz prijedloga za ovrhu/tužbe/..., pa na adresu koja je kao adresa prijavljena u MUP-u, pa se to ponavlja, pa ako ni tako ne uspije onda se može obaviti (uz ispunjenje zakonom propisanim uvjetima) putem oglasne ploče.

Uglavnom, ne primanje pošte, ili ne prijavljivanje stvarne adrese na MUP, nije od koristi tuženicima/ovršenicima...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možda nisan bio jasan.

npr. netko nije platio račun za telekomunkacije. Nakon izvjesnog vremena, ta tvrtka naplati svoja potraživanja preko računa te osobe, a da ista ne bude obavještena o naplati, pri čemu joj zaračunaju i usluge odvjetničkog ureda.

 

Zanima me, dali je legalna takva vrsta naplate odvjetničkih usluga pošto osobe ne budu obavještene da se protiv njih vodio prisilno naplatni proces? zanima me u konkretnom slučaju. hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ivane,

 

bili ste jasni u pitanju ali niste razumjeli odgovor koji ste dobili. Osoba mora biti obaviještena, samo je pitanje na koji način je obaviještena. Kako su dosada dužnici mogli godina otezati sa (ne)primanjem poštem (jer su znali da dok ne prime ništa ne ide dalje), sada postoji mogućnost da se dužnik "obavijesti" tako da se rješenje o ovrsi objavi na oglasnoj ploči suda. Tako da nema više izbjegavanja pismena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da. nisam bio lipo pročita odgovor. :)

 

Znači, iz Vašeg odgovora se može iščitati da je oglašavanje preko oglasne ploče suda posljednji način obavještavanja dužnika, koji do tada nije bio dostupan preko gore opisanih načina (preko adrese,MUP-a i sl.). Na taj način, indirektno hoćete kazati da se dužnici "prave pametni", tj. sigurni ste, ukoliko se poštovala pravna legislativa, da je dužnik trebao biti obavješten putem pisma ili sl.

Upravo me ovo zanima? Što ako se pokaže da dužnik (i to dokaže) nije nikad zaprimio nikakvu obavijest o prisilnom naplatnom procesu poštom ili drugim načinom? Dali se onda takva naplatna prisila može proglasiti ništavnom, barem do kraja okončanja novog procesa ukoliko ga protiv njega pokrene vjerovnik? :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija