Jump to content

dali upisati oca u rodni list ili ne??


vanchy

Preporučene objave

Zatrudnila sam u vezi s dečkom s kojim sam bila 4 godine kada je saznao da sam trudna ostavio me, i sada nakon određenog vremena navodno je njegova bivša žena ponovno trudna s njim (imaju već jedno dijete iz njihovog braka, prije mene, za koje on kao nezaposlena osoba plaća alimentaciju). Ne želim donijeti neku odluku za koju će mi poslije biti žao, ali ja ne bih upisala ime oca niti da on ima ikakve veze s djetetom, jer ga smatram neodgovornim i pre nasilnim (što sam tek sada vidjela) a njegovih 400-500 kn mi neće pomoći a imati ću barem svoj mir i dijete ce odrastati u krugu ljudi koji ga vole i neće mu faliti očeva ljubav koju mu on nebi pružio. Smatram da u mom slučaju ima i nekih pozitivnih strana što će dijete imati normalan život bez maltretiranja. Dijete kada bude dovoljno staro i ako bude imao želju upoznati oca ja mu ne želim to braniti.Još nisam rodila i stignem još promijeniti mišljenje ali 99% sam sigurna da neću.

-Može vaš savjet dali upisati oca u rodni list ili ne?? (jer on priznaje da je dijete njegovo i spreman je "kao" preuzeti dio odgovornost,što se plaćanja tiče iako je nezaposlen i već plača alimentaciju za jedno dijete).

Mislim da dobro postupam i nadam se da me dijete neće osuđivati, nadam se da shvaćate moje strahove i da ćete mi pomoći malo bolje s tim zakonima i s vašim iskustvima.

 

- Dali ja mogu kako odgovarati za to sto znam da je on otac a ne želim ga upisati u rodni list iako smatram da on neće tražiti da se dijete piše na njega??

- Koja imam prava kao samohrana majka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je samo Vasa odluka.

Nitko Vas ne moze, niti nema pravo natjerati hocete ili necete pred maticarem i ostalim sluzbama reci ime oca.

Morate biti spremni na to da ce Vas ukoliko ne kazete ime oca pred maticarem i czss pozvati na razgovor kako bi mozda tamo rekli tko je otac djeteta. No kao sto sam Vec napisala nitko Vas na to ne moze natjerati. Ali morate biti spremni na određeno "administrativno" maltretiranje.

Isto tako morate znati da je pravo djeteta znati svoje podrijetlo, brojne međunarodne konvencije stite to djetetovo pravo. Opet, Vasi su razlozi ne upisa apsolutno razumljivi.

Dalje, morate biti spremni na moguce maltretiranje od strane oca, pogotovo ako je sklon ispadima kako i navodite ... jer ukoliko on vec zna da je otac djeteta, ima objektivni rok do 7 godine zivota djeteta a subjektivni rok od 6 mj. ( nakon sto se dijete rodi) da sudskim putem dokazuje svoje ocinstvo djetetu.

Isto tako, Vase dijete po sadasnjem Obz-u ima objektivni rok do 25. godine zivota da tuzi osobu koju smatra bioloskim ocem kako bi se to ocinstvo dokazalo.

Kako ste i sami naveli, morate biti spremni i na djetetova pitanja o ocu kroz zivot.

Nadam se da ce Vam ove informacije koristiti i pomoci u odluci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam sigurna, no u pravilu teret dokaza je na tužitelju, odnosno tužiteljskoj strani. A onda ovisno o uspjehu spora, troskove ce platiti strana koja je spor izgubila onoj strani koja je u sporu uspjela.

 

Osim toga, cl.262. Obz-a ... omogucuje vođenje parnice za utvrđivanje udjela u podmirivanju troskova nastalih trudnocom i porodom izvanbracnog djeteta ... sto je evo, jedno od prava Vas kao majke izvanbracnog djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

 

czss pozvati na razgovor kako bi mozda tamo rekli tko je otac djeteta. No kao sto sam Vec napisala nitko Vas na to ne moze natjerati. Ali morate biti spremni na određeno "administrativno" maltretiranje

 

Moja situacija je slična kao i kod gospođe koja je otvorila temu,da li biste bili ljubazni i pojasnili mi kako izgleda taj razgovor na CZSS i što mislite pod "adminstrativnim maltretiranjem"?Hvala puno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Djetlatnici czss-a Vas jednostavno moraju po svojoj duznosti pokusati uvjeriti da je iznosenje imena oca zapravo pravo Vaseg djeteta za upoznavanjem oba svoja roditelja. Vj. ce Vam iznjeti sve moguce pravilnike i zakone te međunarodne propise koji jamce prava svakog djeteta na gore navedeno. Subjektivne i objektivne rokove za utvrđivanjem ocinstva/majcinstva i sl. No ponavljam, oni vas nikako ne mogu "prisiliti" da vi imenujete oca djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I onda će vaše dijete jednog dana upoznati curu/dečka s kojim će imati puno toga zajedničkog, zbližit će se, pa oženiti, dobiti djecu i jednog dana pukim slučajem otkriti da su polubraća.

 

Zvući više kao filmski scenarij ili epizoda iz "Dva i pol muškarca", ali se jako varate ako mislite da je nemoguće u stvarnosti.

 

Dakle, ta "administrativna gnjavaža" ima svoje sasvim životne razloge.

 

Iz toga slijedi da ćete kad-tad djetetu morati reći tko mu je otac. Ako mislite da ćete osobno paziti da se to ne dogodi kad dođe vrijeme, sjetite se kako su vaši roditelji "pazili" na vas. I jeste li zaista sigurni da vam neće pasti Mig-21 na glavu dok budete šetali ulicom prije nego što dođe to vrijeme da "pazite" ili kažete djetetu tko mu je otac?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Prošlo je par godina od prvog posta, ali za slučaj da se netko drugi bude pitao isto...

 

Iz perspektive djeteta koje otac jest priznao, preporučam da ne navodite oca.

 

Svakako treba djetetu reći identitet oca i omogućiti mu da ga upozna ako želi, ali ako dijete nema kontakt sa ocem, njegovo priznavanje može biti samo neugodnost.

 

Na primjer, kad sam radila putovnicu kao maloljetna osoba, u MUP-u su od nas tražili da odobrenje potpišu oba roditelja.

Srećom moj otac ne živi daleko, ali u slučajevima kad niste niti sigurni gdje živi, ulaženje u trag ocu da bi se zadovoljila birokracija može biti jako teško.

 

Mene osobno sa tadašnjih 17 godina to je jako povrijedilo. Nisam shvaćala zašto država daje pravo osobi koja me u tih 17 godina nikad nije niti posjetila. Smatrala sam da je to užasno nepošteno. I danas to mislim.

 

Nažalost i sa gotovo 30 godina i dalje se borim sa time.

Naime, u trenutku kad me otac priznao, meni su u matičnom promijenili prezime (iako to nije zatraženo) pa su mi ponovo nakon par godina mijenjali prezime u majčino.

Danas mi u MUP-ovoj bazi stoji očevo prezime kao "rođeno prezime", iako se nikad nisam tako zvala.

 

Dakle na svakom obrascu koji ispunjavam ja lažem (iznosim netočne informacije) jer ne želim pisati prezime koje nikad nije bilo moje.

 

Vjerujte mi, ako otac ne vodi nikakvu brigu o djetetu, za dijete je bolje da mu ova papirologija ne komplicira život.

 

Što se tiče toga da je dijete na neki način obilježeno jer mu piše ime oca "nepoznato"... ma obilježeni smo i ovako i onako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 godina kasnije...

Imam pitanje bas vas molim da mi pomognete moja supruga bivsa naravno je:upisala i navela mene kao oca tako sto je slagala da joj treba potvrda o boravistu i kopija licne karte da mojoj kćeri obnovi djeciji dodatak te dokumente je upotrijebila u potpunosti da navede mene kao oca novog djeteta koje je nastalo dok smo zivjeli odvojeno u zadnjih godinu ipo jedino je u vjencanom listu supruga mi odavno nemamo nista sada sud trazi da ja placam cak alementaciju svi dokumenti su zavedeni kao da sam ja stvarno otac sta mogu poduzeti po tom pitanju jer nisam otac a niko me nie pitao ni obavjestio cak o tom upisu molim vas ako znate kome da se obratim da mi odgovorite sto prije unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija