Jump to content

Alimentacija - savjet


kameni

Preporučene objave

Poštovani forumaši...

 

... čitam postove i razmišljam. Naime ja sam već duže vremena razveden i u jednom postupku sam pristao na alimentaciju od 28% svoje plaće (mrvicu iznad prosjeka - državna služba). Ne treba ni reći da je sve to bilo mučno. Prijedlog suprotne strane je bio 45% od plaće za jedno dijete. Na stranu to što je dijete svaki dan kod mene ili kod mojih, što ga oblačimo, tetošimo i zaista mu ništa ne fali... u podjeli imovine je dobila zajednički stan (koji iznajmjluje) u pola cijene (po cijeni kupovine od prije 6 godina, a cijena je skočila duplo), sve u stanu u pola cijene (bilo mi je u interesu samo da izađem iz tog braka)... ona stan trenutno iznajmljuje za oko 200 e... na crno...

 

Situacija je sljedeća... ja sam podstanar, kad platim stan i sve režije, gorivo... bolje da ne mislim... ušao sam u novu vezu... bliži se brak (ovo pišem zbog nje :-)) ... malo mi ostane od plaće... Kreditno sam sposoban ispod 20000€. Ne mogu razmišljati o nekretnini, a volio bih posaditi šljivu u svom dvorištu i svezati kravu za nju (a i djecu, ako su nestašna:-)).

 

Moje pitanje je, je li realno da uđem u postupak za manju alimentaciju? Vidim da po novim propisima alimentacija nije vezana uz moju plaću, nego uz prosjek. Imam neke ponude za napredovanje, ali kad odbijem 28%, ne isplati mi se...veća odgovornost...

 

Koliko će me to koštati i moram li se vidjeti s njom na sudu?

 

Srdačno vaš, Kameni!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kameni!

Znaš kako sam ja to riješio. Istu situaciju imam i ja sa alimentacijom, samo šro ja nisam podstanar i nisam ovisan ni o kakvom bankovnom kreditu niti bilo kakvim hirovima ove moderne birokracije (osim mjesećnih režija) pa sam ovdje u povoljnijem položaju. Što se tiče smanjivanja alimentacije, definitivno sam mišljenja da je to Sizifov pokušaj ishodovanja istoga, ali ima rješenje ovog problema.

Svaki prihod koji nije evidentiran bilo kakvim knjigama ili platnim listama, staviti na stranu za svoje dijete. Inače su moja prosječna primanja iznad prosjeka R. Hrvatske, pa su mi odrezali 30% od plače. Što da radim?? Prihvatio sam se posla i van radnog vremena i pored svoje redovne plače, uspjevam zaraditi toliko - koliko trebam da namirim sve svoje tekuće troškove i troškove za svoje dijete koje su neminovne. Jasno, bivša misli da su svi troškovi za dijete obaveza oca mimo alimentacije i to sam uzeo zdravo za gotovo, jer je to moje dijete i sretan sam da mu to mogu omogućiti bez mnogo filozofiranja i depresivnih stanja.

 

Samo da ti kažem da postoji svijeto na kraju tunela u ovom slučaju.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovanje.

placam alimentaciju 180€ to jest oko 1320kn , a bivsa zeli jos vise, naravno njoj nikada nije dosta novaca. ja sam trenutno u austriji , a ona trazi da ja placam 30%od mog primanja. pa ma zanima po kojem zakonu treba da placam po Hrvatskom ili Austrijsko. ovdje u AT je 21% od primanja takodjer je i u HR 22% prosijecne place.

 

Nadam se da ce mi netko odgovorit.... HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me dali možda netko zna ili ima sličan slučaj kao ja da mi da neki koristan savijet,naime radi se o tome da su moji rastavljeni i da ja nikad nisam dobila nikakvu alimentaciju od oca,mama kaže da ga je tužila ali ništa nije ostvarila što mi je čudno jer je zaposlen.odavno sam punoljetna i vjerujem da danas ne mogu tražit alimentaciju

ali možda zaostatke jer ja nisam kriva za njihove laži,pošto on tvrdi suprotno od nje.Kada sam joj predložila da ga zajedno tužimo rekla je da nema veze ona sa tim a ujedno je iskazala kako ja nemam prava na ništa u kući kojoj sam živjela do 18 godine,gdje mi treba pripast stan.Neznam od kuda krenut

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Monika25:

 

Jel znate na kojem sudu ga je tužila za alimentaciju? To je vjerojatno općinski građanski sud. Napišite im zahtjev da Vam dostave presliku spisa ako takva tužba kod njih postoji. Pa onda napravite novu tužbu. Možda bi mogli dobiti alimentaciju unatrag s kamatama od trenutka od kad Vas je napustio ali to nije sigurno.

 

Što se tiče stana u očevoj kući, imate pravo na nužni dio od 50% od onoga što bi ste inače naslijedili. Znači ako Vas Vaš otac izvlasti i ako nema drugu djecu, Vama pola kuće. Ostatak imovine ide onome tko bi sve to naslijedio da Vas nema. To vrijedi samo za imovinu na teritoriju Republike Hrvatske.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija