Jump to content

Ulazak u sustav PDV-a i dr.


ADobrtnik

Preporučene objave

Poštovani,

 

imam nekoliko pitanja vezano uz ulazak u sustav pdv-a. Naime, po sili zakona moram uci u sustav Pdv-a od 2012.g. S obzirom da imam nekoliko dužnika s kojima imam ugovor o sponzorstvu na određen iznos kuna bez pdv-a i kojima su izdani predračuni bez pdv-a(usluga je odrađena s moje strane), a oni još nisu iste podmirili, što će se dogoditi u 2012. godini ako oni ipak odluce platiti recimo u siječnju 2012? Naime, da li će morati platiti pdv s obzirom da cu biti u sustavu pdv-a? Moram li im izdati novi predračun s pdv-om?

 

Imam još jedno pitanje - zaposlena sam kod poslodavca, a obrt radi uz to. Poslodavac mi je isplatio u ovo godini neoporezivi iznos od 2.500 kn na ime regresa i bozicnice. Pretpostavljam da si ja to ne mogu isplatiti i u obrtu?

No, mogu si darovati 400 kn u naravi - to mi poslodavac nije darovao?

 

Unaprijed hvala na odgovorima.

 

I sve najbolje svim forumašima za blagdane i Novu godinu!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovana,

ne znam zašto niste izdali račune za izvršene usluge u 2011. godini, ako ste poslove odradili (račun se izdaje po izvršenoj isporuci). Ako silom zakona morate do 15.siječnja 2012.postati obveznik PDV-a, onda više ne možete izdavati račune bez tog nameta, bez obzira na to što je sve odrađeno u 2011. No ako su vam ostali nenaplaćeni računi iz 2011. i ranijih godina u kojima nema PDV-a, normalno ćete ih priznavati u prihod u cijelom naplaćenom iznosu.

Za neoporezive primitke u iznosu od 2.500,00 kn godišnje nema veze što vam je dao vaš poslodavac gdje ste u radnom odnosu. Taj primitak nije vezan za identitet primatelja u ovom slučaju, već za identitet poslodavca, što znači da si i na obrtu možete prikazati 2.500,00 kn kao trošak, a da to ne implicira vašu poreznu obvezu jer ste isto dobili od poslodavca s kojim imate ugovor o radu. U tom slučaju na vašem mjestu ne bih dirala 400,00 kn u naravi, pustite to.

Vidjela sam da tražite knjigovođu, ako vas zanima suradnja sa mnom - javite se.

Srdačan pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija