Jump to content

prijenos obrta sa majke na sina


obrtnica5

Preporučene objave

Ispričavam se zbog šturog objašnjenja i pitanja u mom prvom postu, no ovo je moje prvo korištenje foruma pa nisam baš upoznata kako stvari idu ovdje.

 

 

Ukratko, obrt je trenutno na majci koja je u radnom odnosu a zbog zakupa državne zemlje pi htjeli prebaciti obrt na sina(koji nije u radnom odnosu). Jer je jedan od uvjeta za dobivanje zemlje na natječaju taj da si osoba na kojemu je obrt sama plaća doprinose za mirovinsko i zdravstveno.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majka bi trebala obrt zatvoriti, nasljednici su u zakonu o obrtu predviđeni kao nastavljači obrta osobno ili putem poslovođe samo u slučaju smrti vlasnika obrta. Srećom, kod vas to nije slučaj, pa sin ne može "nastavljati" vaš privatni posao. Ima i varijanta da vam postane ortak, pa da iz obrta istupite vi, a on nastavlja obrt nakon što vas isplati, ali čini mi se da je vama vrijeme bitan faktor, pa bi bilo najbrže da sin otvori obrt. Sve ove druge stvari duže traju od otvaranja, no ograđujem se, jer ne znam o kojem se obrtu radi. Ako je nešto u vezi s poljoprivredom, može osnovati OPG na svoje ime, za to mu treba ugovor o korištenju poljoprivrednog zemljišta (ako ga nema na svom imenu u gruntovnici) i to bi išlo još i brže, tu nema uvjeta stručne spreme kao u obrtu.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija