Jump to content

Sumnja na kazneno djelo - lihvarski ugovor


upitnik

Preporučene objave

Molim nekoga tko ima iskustva s kaznenim prijavama da mi odgovori na pitanje koje slijedi.

 

Ako postoji sumnja u kazneno dijelo lihvarenja po Kaznenon zakonu odnosno ništetnost pojedinih ugovornih odredaba na temelju zelenašenja po Zakonu o obveznim odnosima, ali ne postoje pravi dokazi iz jednostavnog razloga što podnositelju prijave dokazi nisu dostupni, može li takva prijava biti uzeta u obradu bez obzira na nedostatak dokaza. Naime, ako na temelju sumnje podnositelj prijave ustvrdi da sumnja u takvo kazneno djelo i da takvo kazneno djelo postoji ako su okolnosti kod ugovaranja bile takve i takve, ali podnositelj za to nema dokaze - mora li i hoće li državno odvjetništvo poduzeti istražne radnje da ono pribavi dokaze za koje je evidentno da oni postoje i da se do njih može doći, ali je to podnositelju prijave nemoguće, jer su mu podaci nedostupni.

 

Konkretno, ako podnositelj prijave sumnja da banka kod ugovaranja kredita za građanstvo nije novac za kredit posudila u inozemstvu, nego je za to uporabila depozite građana u tuzemstvu, a radi se o kreditu s valutnom klauzulom CHF, mora li državno odvjetništvo pribaviti dokaze o tome na koji način je banka došla do novca za kreditiranje građana. Jer, ako je banka za kredite koristila eure i kune, a ne franke, onda bi se moglo govoriti o lihvarenju i zelenašenju, budući da zarada banke na tečaju predstavlja zelenaški ekstra profit, bez obzira što je tako ugovoreno i što su građani na to pristajali. Ako državno odvjetništvo dođe do saznanja da se banka uistinu nije zadužila u francima, nego je za kredite koristila eure i kune iz tuzemstva, hoće li i mora li u tome slučaju pokrenuti kazneni postupak protiv određene banke zbog sumnje na lihvarenje i zelenašenje?

 

Molim da netko odgovori na ovo, nadam se, zanimljivo pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija