Jump to content

Ometanje posjeda


anonimno

Preporučene objave

Poštovani forumovci,

tražio sam sličnu temu ali je ne nalazim pa bi vas molio da mi pomognete svojim znanjem. Radi se o sljedećem:

1978 g. bespravno se nasuo dio na pomorskom dobru ispod mog zemljišta. Susjedi su to koristili za parkiranje prelazeći dijelom i preko mog zemljišta. Prije par mjeseci sam produžio nogostup za 1 metar i radi tog oni više ne mogu koristiti taj nasuti dio kao parkiralište te me tuže za ometanje posjeda.

Dali ta tužba ima pravnog uporišta s obzirom da sam nalio nogostup na mom zemljištu i tim više što je taj nasuti dio na pomorskom javnom dobru i za njega je izdano rješenje o uklanjanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

 

kao što je pametni prethodnik Jole odgovorio, NEMA ŠANSE. Sve što je pomorsko dobro je samo u vlasništvu države, pa jedino tko te može tužiti za ometanje posjeda i gradnju na pomorskom dobru je država. (ako je nogostup na pomorskom dobru). Ako se dobro sjećam kada je proglašeno pomorsko dobro ljudi u Rovinju su ostali bez svojih kuća i dobili koncesiju na 99 godina.

 

Pomorsko dobro mogu koristiti svi, ne uzurpirati (mislim da se nasipavanje smatra uzurpacijom i podložno je prekršajnom gonjenju).

 

Još ih možeš tužiti za uznemiravanje posjeda (prelazak zbog parkiranja) i psihičko maltretiranje (neosnovana tužba sudu), makar bi sud trebao odbaciti tužbu kao neosnovanu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Titular vlasnika na pomorskom dobru ne postoji. Sam zakon (ZML i ZPDML) naglašava da se privatno vlasništvo ne može steči na pomorskom dobru po bilo kojoj osnovi. sa pomorskim dobrom upravlja država preko svojih Lučkih uprava. Gospodarske djelatnosti na pomorskom dobru mogu se obavljati samo uz upotrebu instituta koncesije. Koncesije za te djelatnosti odobrava Upravno viječe lučke uprave, a djelatnost se obavlja nakon potpisanog ugovora s ravnateljem lučke uprave. Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima je uveo ograničeno vlasništvo na objektima infra strukture i supra strukture na pomorskom dobru, u čl.3. st 4 i čl. 9. st.4., za vrijeme dok traje koncesija. Pomorsko dobro sada je postalo javno dobro i može ga svatko koristiti bez zabrane, osim ukoliko na tom pomorskom dobru nije predviđena koncesija za obavljanje gospodarskih djelatnosto. Ako je vaše zemljište izvan pomorskog dobra i preko njega vozaći dolaze do divljeg parkinga na pomorskom dobru, vi možete zabraniti prolaz tim vozačima, ali ne i nositelju pomorskog dobra (državi) ukoliko država može jedino doči do svog pomorskog dobra preko vašeg teritorija do(divljeg parkinga) jer ste vi dužni po zakonu omogučiti prolaz prestavnicima države preko vašeg zemljišta (stvarno pravo na tuđoj stvari). Ja mislim da je taj vaš posjed nekultiviran i da ste vi iz inata podigli zidić kako bi zabtranili parkiranje na pomorskom dobru jer sigurno u podsvjesti vi hoćete uzurpirati taj dio pomorskog dobra. ja bi vam preporučio da razbijete zidić i da omogućite prilaz svakome do javnog pomorskog dobra. Život je kratak. Učinimo ga radosnijim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

1982 god.sudski je uređena međa na svim parcelama koje posjedujem. Međutim susjed je sustavno odoravao među i došao od 3-4metra preko međe ,ja ništa nisam primjetio do prošle godine kad je odorao oko 1 metar.Napominjem zemlja je jednoličnog oblika a nema se po čemu sa sigurnošću ni ocjeniti pravilnost međe. Uz to neko vrjeme nisam bio u zemlji.Obratio sam se odvjetniku i ona mi je predložila tužbu o smetanje posjeda.Od tada je prošlo gotovo 2 godine.Sudkinja je sa vještakom izašla na teren ,održala par ročišta,sve to u kratkom roku.Na zadnjem ročištu branitelj protustranke izazvao je eksces psujući svog klijenta takvom žestinom da tako što nisam doživio.Mislim da nije gluma.Sutkinja nije reagirala,kao da ništa nije bilo.Sve poslije toga bilo je sve samo ne ročište.Međutim ja poslije toga o tom događaju obavjestim jedan dnevni list.Esad da ne dužim od tada a prošlo je oko 8 mjeseci nema poziva na sud a kamo li presude.Što mi je činiti da to ubrzam ,pokrenem sa mrtve točke.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija