Jump to content

STANARSKO PRAVO


anonimno

Preporučene objave

Molim savjet u vezi sljedeće situacije.Suprug , kao bivši djelatnik, građanska osoba u JNA i ja smo temeljem rješenja Komande garnizona Zagreb 04.10.1991. godine uselili u garsonijeru u Zagrebu. Također, suprug je kasnije bio pričuvni časnik HV-a. Gradski sekretarijat za graditeljstvo , komunalne istambene poslove nam je naložio 01.10.1992 iseljenje iz stana, što smo i učinili nakon donošenja Zaključka o dozvoli izvršenja 19.03.1993.

PITANJE: Da li je iseljenje bilo ispravno i ima li osnove za povrat stana ili odštetu. Ujedno napominjem da osobe u istoj situaciji koje nisu izašle iz stana , danas su postali vlasnici tih stanova kasnijom odlukom vlasti.

Puno hvala na savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam hoću li navesti dovoljno podataka , ali pokušat ću. Suprug je bio zaposlenik bivše Vojne bolnice , u statusu građanske osobe na službi uJNA. Molbu za dodjelu stana podnijeli smo nakon vjenčanja i ona je Pravilnikom o davanju na korišćenje stanova iz stambenog fonda JNA razvrstana u II a grupu 15.08.1990. godineTakođer, prema ocjeni Više vojnolekarske komisije zbog moje bolesti donijeto je mišljenje o potrebi reda prvenstva za dobijanje stana. Nakon odlaska bivšeg stanara iz stana , dobili smo Rješenje Komande garnizona 04.10.1991. kojim nam se ustupa 1,5 garsonijera od 36 m2 u otkup. Potom smo uselili u stan i živjeli u njemu. međutim, dobili smo Rješenje Gradskog Sekretarijata za GSKP 01.10.1992. da je Rješenje Komande garnizona bespravno , jer je 03.10.1991. na snagu stupila Uredba o preuzimanju sredstava JNA i SSNO u RH.

U stanu smo živjeli sve dok Gradski sekretarijat za GKSP nije donio Zaključak o dozvoli izvršenja 19.03.1993. , te smo iz stana u prisustvu policije iselili 21.04.1993. godine. tada više nismo uložili žalbu jer smo mislili da nema smisla ni pomoći.

No, samo dan kasnije 22.04.1993. Stambena komisij a MORH-a je uputila dopis ravnatelju Nove bolnice u kojom se traži revizija rješenja koje je donijela Komanda garnizona Zagreb. Koliko sam upućena osobe koje su bile u istoj situaciji kao i mi,. a nisu izašle iz takvih stanova u njima su i ostale, a do sada su ih i otkupile. Mi smo kasnije preselili u stan suprugove majke gdje i sada živimo. pretpostavljam da je možda ranije trebalo nešto poduzeti, ali stalno me kopka da li je iseljenje bilo ispravno, pogotovo što sada nisam sigurna što će biti s bivšim stanarima , bivših "vojnih "stanova koji su iselili iz Hrvatske. Mi smo živjeli u Zagrebu i prije , a i sada , a i Hrvati smo, što vjerojatno nije bitno, pa ne znam ima li kakve osnove za povrat stana ili obeštećenje.

Koliko znam RH je prekinula sve državnopravne sveze sa SFRJ 08.10.1991. godine, pa mi nije jasno je li navedena Uredba od 03.10.1991. ustavna. Ako znate gdje se mogu obratiti, unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija