Jump to content

ovrha, vip


daisy89

Preporučene objave

Poštovani,

28.10.2009. godine potpisala sam ugovor s Vipom, točnije koristila sam usb stick za internet+carnet s mjesečnom pretplatom oko 100kn. Nakon dva mjeseca počeli su dolaziti računi s ciframa oko 600kn,koje nisam platila. Nakon tri mjeseca su mi isključili internet, ali svejedno su nastavili slati račune. 19.11.2010. su mi poslali ovrhu, koja je stigla na kučnu adresu tek 26.11.2010. s ovršnim postupkom u iznosu od 2.921,52 kn. Prvu uplatnicu sam primila 28.10.2009, a zadnju 8.6.2010. S obzirom da studiram u drugom gradu, nisam stigla izjaviti prigovor. Nadalje studiram i primam socijalnu stipendiju, a roditelji nisu u mogućnosti izdvajati novac za ovrhu, pa mi se dug popeo na 8 500,00kn. Postoji li mogućnost da taj dug ode u zastaru ili da se odem žaliti na sud da mi smanje dug? Da li zastara po zakonu nastupa nakon prvog dospjelog računa ili nakon cijelog obračunskog razdoblja dugovanja?

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dug u 11.2010 iznisi 2921,52 kune a samo nakon godinu dana taj dug se popeo na 8500,00 kuna .zar godišnje kamate iznose oko 300% ?

olovku i papir ili digitron i bavi se matematiko (kamatni račun )

formula je u Narodnim novinama 94/04 a odnosi se na zakon o kamatama .

uređeno: od bovu
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izgleda da iznose, kada odem u Finu i tražim da mi daju papir na kojem piše ukupno dugovanje, kažu mi da podnesem zahtjev i kao oni će me nazvat. Međutim to su puste priče, jer nikada ne zovu. A što se tiče kamata, lik koji je zaslužan za ovrhe, mi je odbrusio da on ne zna kolike su meni kamate već to zna jedino banka... Šalju me iz banke u Finu i obrnuto...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

"papir" s ukupnim dugovanjem možete dobiti na zahtjev, u Fini, uz plaćanje za to predviđene naknade. jednako tako možete zatražiti i izračun kamata. uz to možete zatražiti i izvještaj o naplati po određenoj ovrsi.

 

jeste li sigurni da vam u redoslijedu naplate stoji samo to ? "malo" je nelogično da se dug popeo na toliki iznos u tako kratkom vremenskom periodu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mene također zanima odgovor na ovo pitanje.

Što kada je rješenje o ovrsi već doneseno, a nije bilo pravovremenog prigovora?

ZOO odredbe o zastari

- čl. 226 st.1 - Tražbine provremenih davanja (kao mjesečnih) - "zastarijevaju za tri godine od dospjelosti svakoga pojedinog davanja"

- čl 227 - Zastara prava - "

(1) Pravo iz kojega proistječu povremene tražbine zastarijeva za pet godina, računajući od dospjelosti najstarije neispunjene tražbine.

(2) Kad zastari pravo iz kojega proistječu povremene tražbine, vjerovnik gubi pravo ne samo da zahtijeva buduća povremena davanja nego i povremena davanja koja su dospjela prije te zastare."

 

- čl. 232 st. 3 - Zastarijevaju za jednu godinu:

"3) tražbina pošte, telegrafa i telefona za uporabu telefona i poštanskih pretinaca te druge njihove tražbine koje se naplaćuju u tromjesečnim ili kraćim rokovima,"

 

Meni je rješenje o ovrsi, na koje sam propustio izreći prigovor, doneseno 2007.

Da bih sad dobio obavijest o ovrsi (valjda o pravomoćnosti, što li?)

Odnosno (!!) dobijam isto rješenje, ali "donijeto 2007."

 

Naravno, vjerovatno kako se ne bi moglo žaliti.

 

Sad me zanima, ima li prema ovim citiranim propisima zastare, i kome se mogu žaliti ukoliko je ima, a ako sam propustio uložiti pravovremeni prigovor?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija