Jump to content

Prometna nesreća u službenom automobilu


Zvone30

Preporučene objave

Prilikom obavljanja stručnog terenskog rada u službenom vozilu jedne javne ustanove nenamjerno sam skrivio prometnu nesreću. U prometnoj nezgodi nitko od sudionika nije bio ozlijeđen niti je pretrpio duševne boli. Nakon što prometne nesreće odmah sam obavijestio djelatnike policijske postaje koji su izašli na teren gdje me je policijski djelatnik uputio kako postoji mogućnost da se ne uključuje policija i da se ne provodi prekršajni postupak već da se ispuni Europsko izvješće o prometnoj nezgodi te kako bi bilo dobro da se konzultiram sa svojim ravnateljem odnosno da ravnatelj da svoju privolu. Odmah sam nazvao ravnatelja koji je naveo kako je povoljnije za mene da se ne provodi prekršajni postupak i da se ispuni Europsko izvješće o prometnoj nezgodi. Nakon što smo ja i oštećeni ispunili Europsko izvješće, zajedno smo otišli u osiguravateljsku kuću gdje je procjenitelj slikao službeno vozilo i osobno vozilo oštećenog. U osiguravateljskoj kući naveli su kako će se iz police osiguranja naplatiti šteta nastala na osobnom vozilu oštećenog i kako je ta priča završena. Nakon što sam se vratio u ustanovu ravnatelj je naveo kako ja moram platiti štetu na službenom vozilu čemu sam se ja usprotivio pozivajući se na Zakon o radu koji navodi da radnik nadoknađuje štetu poslodavcu ukoliko ju je prouzročio namjerno ili iz krajnje nepažnje. Nakon toga moj nadređeni je planuo i rekao kako će me prijavit policiji kako bi se ipak proveo prekršajni postupak. Ravnatelj je to i učinio nekoliko sati kasnije a što sam saznao na način da me je iz policijske postaje nazvao oštećeni te mi je naveo kako ga policija upravo ispituje te kako ću ja na kućnu adresu dobiti kaznu u iznosu od nekoliko tisuća kuna te kako će mi vozačka biti oduzeta na šest mjeseci. Nakon toga sam nazvao policiju koja mi je potvrdila ove navode. Konkretno radilo se o nepreglednom raskrižju sa izrazito uskom cestom. Prilikom počinjenja štete ja sam se zaustavio na znak stop no nisam nikako mogao vidjeti tko mi prilazi sa desne strane jer mi je kuća sa desne strane sakrivala pogled na cestu. Sa desne strane dolazilo je drugo vozilo koje ja nikako nisam bio mogućnosti uočiti. Prilikom sudara sam vozio brzinom od 20 km/h što nikako ne može biti krajnja nepažnja. Napominjem kako policijski djelatnici nisu uzimali alkotest, niti utvrđivali brzinu kojom su se kretala vozila, niti mjerili tragove kočenja. Molim Vas neki savjet na koji način da postupim kada mi stigne policijski nalog. Što se događa sada sa tim europskim izvješćem i da li je policija napravila propust. Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Štetu bi morali platiti da ste npr. upravljali pijani i prebrzo, da bi se dokazala krajnja nepažnja mora postojati svjesnost protupravnosti djela i grubo kršenje propisa, napraviti najmanje dvije protupravne stvari kojih je posljedica nastanak štete.

 

Kaznu će te dobiti, imati će te pravo na prigovor, kada je dobijete javite se ovdje pa ćemo pomoći savjetom, a sam prigovor na prekršajni nalog će te morati napisati sami. Tih 6 mjeseci se da smanjiti na 1-3 mjeseca, ali ostaje vam problem s takvim poslodavcem, mislim da će te morati biti u dogovoru sa rukovodstvom lokalne policije da u dogovoru sa njima preuzmete obavijest i s tim danom početi "koristiti bolovanje od prošle godine", ali o tom potom tek kad nastupi pravomoćnost postupka.

 

Policija je ipak morala izvršiti ispitivanje alkoholiziranosti sudionika, ali to nije vaš problem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je automobil bio kasko osiguran tada osiguranje plaća svu štetu

osim ako je vozač (koji je skrivio štetu )bio pod uticajem alkohola i bez vozačke dozvole .

od djelatnika policije trebali ste tražiti zapisnik

kad su več došli ne po pozivu .

dali imate svjedoke koji bi potvrdili da je policija bila na mjestu događaja i to po pozivu.

ali obzirom na ravnatelja

svjedoci če biti primorani šutiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Automobil nije kasko osiguran no to je propust poslodavca za što bi mogao odgovarati pred nadležnim ministarstvom! Ja nisam bio pod utjecajem alkhola, stao sam na znak stop i ne znam kojom brzinom je vozio vozač na glavnoj cesti! Ja čak ni nemogu vidjeti vozilo koje mi dolazi sa desne strane a da debelo sa svojim autom ne izađem na glavnu cestu jer mi pogled zaklanja kuća s moje desne strane. Osim drugog vozača nemam svjedoka. Policija je sve slikala no nisu radili nikakav zapisnik budući smo ispunili europsko izjvešće o prmetnoj nezgodi a koju nam je pomogao ispuniti policajac! ravnetelj je mene prijavio tek pet sati nakon prometne nesreće i nakon što smo sve sredili u osiguravateljskoj kući

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija