Jump to content

Rok plaćanja 180 dana - zdrav ustanove


MASTER

Preporučene objave

da li su zdravstene ustanove upisane u registre trgovačkih sudova, trgovci u smislu odrebi novog ZOO, a osobito čl 174 tj da li su ništetne odredbe u natječajima zdrastvenih ustanova kad unaprijed odgodu plaćanja od 180 i više dana?

 

Novčana obveza kod trgovačkih ugovora

Članak 174.

(1) Ako trgovačkim ugovorom ili ugovorom između trgovca i osobe javnog prava nije predviđen rok za ispunjenje novčane obveze, dužnik je dužan, bez potrebe da ga vjerovnik na to pozove, ispuniti tu obvezu u roku od 30 dana koji počinje teći:

- od dana kad je dužnik primio račun ili drugi odgovarajući zahtjev za isplatu,

- od dana kad je vjerovnik ispunio svoju obvezu, ako nije moguće sa sigurnošću utvrditi dan primitka računa ili drugog odgovarajućeg zahtjeva za splatu ili ako je dužnik primio račun ili drugi odgovarajući zahtjev za isplatu prije nego li je vjerovnik ispunio svoju obvezu,

- od dana proteka roka za pregled predmeta obveze, ako je ugovorom ili zakonom predviđen određeni rok za takav pregled, a dužnik je primio račun ili drugi odgovarajući zahtjev za isplatu prije proteka toga roka.

(2) Ništetna je odredba ugovora iz stavka 1. ovoga članka kojom je ugovoren duži rok za ispunjenje novčane obveze, ako na temelju okolnosti slučaja, a poglavito trgovačkih običaja i naravi predmeta obveze, proizlazi da je tako ugovorenim rokom

ispunjenja, suprotno načelu savjesnosti i poštenja, prouzročena očigledna neravnopravnost u pravima i obvezama ugovornih strana na štetu vjerovnika.

(3) Prilikom ocjene je li odredba ugovora iz stavka 1. ovoga članka o roku ispunjenja novčane obveze ništetna, uzet će se, između ostalog, u obzir jesu li

postojali opravdani razlozi za odstupanje od zakonom predviđenog roka ispunjenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisu ni trgovci ni pravne osobe javnog prava (citaj drzava i sl.).

 

Inace, ima u zadnje vrijeme i zanimljivijih klauzula u tnederskoj dokumenatciji nekih bolnica (pocelo se siriti resavskom skolom) kao:

 

"Strane su sporazumne da BOLNICA nece platiti za isporucenu robu najmanje 180 dana od isporuke."

 

Nagradno pitanje glase: Hoce li bolnica platiti robu? Ako je odgovor pozitivan, kada ce bolnica platiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanimljivo je to, tko zna kako bi sudac postupio i kako bi protumačio tvoje pitanje. Valjda si svjestan da su tu moguće razne varijante. Ja pak mislim da bi se taj 174 ipak mogao primjeniti, zavisi od toga tko si ti (država, obrt .d.O.o.) Ako ti ulaziš u pravni odnos onda ulaziš po ZOO-u kao i KBC, pa prema tome moguće je da stosedamdesetčetvorka ovdje rules.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija