Jump to content

Pravne mogućnosti protiv već provedene ovrhe


drndo

Preporučene objave

Nekidan nam je na računu firme provedena ovrha o kojoj nismo imali pojma (bila oglašena na sudu jer kao dostava nije uspjela).

 

Samo rješenje bi bez problema "srušili" prigovorom. Imali smo već dvije slične u firmi - jedna te ista Debil-Institucija u ZG nam uporno fakturira nešto za što nismo krivi - svaki put dobijemo proces, pa mislim da bismo pobili i ovo samo da smo imali priliku

 

Sad smo se dali u malu istragu, naravno da je zeznula pošta (glupi poštar vjerojatno samo zataknuo na vrata obavijest ko i milion puta dosad koju je mogao maknuti i svaki susjed i vjetar), pošiljka se vratila, JB oglasio na sudu...

 

Uvidom u spise, mislimo da i JB nije napravio baš sve po propisu, odnosno isprava na temelju koje su donijeli Prijedlog/Rješenje (R1 račun i pripadajuća uplatnica) uopće nije naslovljena na nas, nego na sasvim treću osobu - po nama je ovrha mogla ići samo prema toj osobi, odnosno ako je išla prema nama, Debil-Institucija je morala priložiti R1 naslovljen na nas

 

Postoji li kakav pravni lijek za naknadno pobijanje ovrhe?

Ako je to tužba, protiv koga točno, JB ili Debil-Institucije? (Tužba protiv treće gorespomenute osobe je besmislena - nema teorije da se naplatimo od nje što uostalom zna i Debil-Institucija pa onda sve šalje nama po sistemu "oni imaju love, od njih je lakše naplatiti")

Još, nešto - ako je tužba - ima li šanse da se tužba malo "proširi" i na neku "duševnu bol" itd, jer ovakve slučajeve imamo kontinuirano i lagano već to smatramo maltretiranjem od strane Debil-Institucije (Opet napominjem, svaki put smo pobili ovrhu kad nam je stvarno dostavljena)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U parničnim postupcima postoji mogućnost ponavljanja postupka iz točno određenih razloga definiranih ZPP-om. U te razloge spada i ako stranci zbog manjkave dostave pismena nije bila dana mogućnost da u postupku sudjeluje.

 

Ovršni postupci se vode po Ovršnom zakonu, ali mislim da bi se i na njih trebala odnositi takva mogućnost - provjerite. Ako je tako, možete tražiti ponavljanje.

 

Što se tiče Debil institucije, imao sam posla s jednom takvom, s tim da su oni u mojem slučaju za svoja (izmišljena) potraživanja čak dobivali i parnice, jer moje prigovore i podneske u tim parnicama suci naprosto nisu čitali vjerojatno pretpostavljajući da se radi o rutinskoj situaciji kad dužnik izbjegava platiti trošak kakav plaćaju milioni drugih ljudi, pa se nisu htjeli s tim niti zamarati. Tjerao sam do Ustavnog suda i ništa - kao da pišeš zidu.

 

Lijek je da podnesete tužbu radi utvrđenja postojanja odnosno nepostojanja pravnog odnosa (to sam napravio) na temelju kojega Debil pokreće ovrhe, tj. da se utvrdi da takav odnos ne postoji i nikada nije postojao. Samo postojanje takvog pravnog odnosa je u ovršnom postupku naplate konkretnog duga prethodno pitanje, a ono se može i bez obzira na odluku o prethodnom pitanju raspraviti kao glavno pitanje u posebnoj parnici.

 

Kad dobijete takav postupak, onda možete tražiti ponavljanje ranijih ovršnih postupaka temeljem te odluke, ali unutar roka od 5 godina ili možete tražiti posebnom tužbom da vam vrate ono što su vam ovršili (plus sve troškove postupka, naravno).

 

(Usput, debilana se nastavila kad je jedna sutkinja utvrdila da navedena tužba radi utvrđenja uopće nije moguća, pa je tek iz odluke višeg suda po podnesenoj žalbi saznala što piše u Zakonu o parničnom postupku, i onda je tek sve završilo. Debili su nenad...vi)

 

Složeno i zahtijeva vremena i truda, ali s debilima se drugačije ne može; da može, ne bi bili debili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija