Jump to content

Nesređenost vlasničskih papira


laka029

Preporučene objave

Hitno trebam pomoć,molim da me neko savjetuje,

umrla mi je teta i ostavila mi oporučno polovicu svog imanja ,Rješenje o nasljeđivanju postalo je pravomoćno.Druga polovica kao pripada mome rođaku prema nagodbi nakon smrti tetinoga muža 1980,pošto je po ondašnjem zakonu umro bez oporuke a nisu imali djece polovina je pripala teti a druga polovina bratu pokojnika.I sad kad sam zatražio od rođaka da riješimo vlasništvo ispostavilo se da on u ostavinskoj raspravi iza svog oca nema u pravomočnom rješenju nikakve tragove niti se ta nekretnina navodi ???

Molila bi nekoga ko se razumije u to da mi odgovori : kakve su pravne posljedice i dali moj rođak može tražit svoju polovicu nekretnina iako u Rješenju o nasljeđivanju svoga pok.oca nema nikakve podatke o toj nekretnini.

Unaprijed se zahvaljujem na pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prilično nejasan opis. Pretpostavljam da se radi o slijedećem:

 

Vaša teta ostavila vam je cijelu svoju imovinu, a tu imovinu čini polovica imanja o kojem je riječ.

 

Kao vlasnik druge polovice u zemljišnim knjigama upisan je pokojni brat tetinog pokojnog muža.

 

Rođak kojega spominjete je dijete toga brata.

 

Ako je tako onda vrijedi slijedeće:

 

Taj rođak (koji vam zapravo nije u krvnom srodstvu tj. nije vam rođak) treba zatražiti raspoređivanje naknadno pronađene imovine iza svojega oca, a to je polovica imanja koja je upisana na njegovog oca. Kad to učini i upiše se u zemljišne knjige, imat ćete pretpostavke da na formalno valjani način raskinete suvlasnički odnos (fizičkom podjelom ili drugačije). Možete to učiniti i ovako, ali nećete moći dogovoreno formalno provesti, što uvijek stvara opasnost novih problema u budućnosti.

 

Bez obzira na to što vaš "rođak" nije upisan u zemljišne knjige, on je u trenutku smrti svoga oca naslijedio tu imovinu i može poduzmati sve radnje kao vlasnik. Dakle, ako biste se vi upisali na njegovu polovicu ili ako biste prodali njegov dio, on bi mogao podnijeti tužbu radi zaštite svojih prava.

 

Navedeno on može, ali ne mora poduzeti. Ako ne poduzme ništa onda bi se novo stanje nakon proteka određenih višegodišnjih rokova u nekim slučajevima moglo legalizirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija