Jump to content

Porez na kuću u kojoj mi živi majka?


damir zadar

Preporučene objave

Poštovani, pregledao sam forum i nisam naišao na takvo pitanje, no ako postoji, neka mi moderator ne zamjeri.

 

Zanima me, dali će po nacrtu novog poreznog zakona, osoba koja je vlasnik kuće u kojoj ne stanuje, no u kojoj stanuje njegova majka s uredno prijavljenim prebivalištem, morati plačati porez?

 

Znam da zakon još nije donešen, no zanimaju me vaša mišljenja, osvrt na sadašnji zakon, vaš pogled na to...budući da je uvijek dobro čuti mišljenja drugih ozbiljnih ljudi.

L.P.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj je osobni stav da se u ovakvim slučajevima porez ne bi trebao plaćati. Smatram da ga ne bi trebali plaćati ukoliko na adresi žive članovi obitelji vlasnika nekretnine (barem oni koji mogu biti uzdržavani sukladno Zakonu o porezu na dohodak) uz uvjet da ti isti članovi nemaju u vlasništvu drugih nekretnina, odnosno nekretninu za stanovanje. Naravno, sustav kontrole fiktivnih prijavljivanja prebivališta u ovom slučaju bi trebao savršeno funkcionirati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedan od prijedloga je bilo uvodjenje poreza na imovinu za one koji posjeduju imovinu koju ne koriste. Po istom prijedlogu ako imate stan ili kuću u kojima ne živite ili zemljište koje ne koristite onda ćete morati plaćati određenu svotu za taj dodatni,kako smatraju "luksuz"..Nista jos nije sigurno,radi se o prijedlogu.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, tako sam i ja protumačio taj prijedlog zakona. No ipak smatram da nije isto ako imate nekretninu u kojoj ne stanujete, a ne iznajmljujete je npr. za turističke potrebe ili slično, već ako tamo živi član najuže obitelji, koji je uredno prijavljen na istom. Nadam se da neću morati pisati darovni ugovor majci i dati joj tu nekretninu, jer porez na tu kuću, u kojoj ću jednog dana živjeti, kad odem u mirovinu, ne mislim plačati.

Budući da sam trenutno dislociran iz mjesta rođenja, gdje se nalazi ta kuća i živim u službenom stanu.

Po meni ima tu jako puno zavrzlama i mogućnosti koje bi mjerodavni trebali razmotriti prije nego donesu zakon.

Jer doista ispada, da rade na tome, kako nitko nebi imao ništa više osim stana ili kuće (oni sretniji) i jedan auto i to je to.

 

Mislim šta ako ja svu svoju ušteđevinu ulažem u kuću u kojoj ću jednog dana kada odem u mirovinu živjeti? Pa ja plaćam to što sam kupio, što je gradim, plaćam materijal i porez na isti, plačam sve? Nisam ja to dobio...i ne koristim da bi zarađivao...

Puno mi toga nema smisla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija