Jump to content

Mišljenje CZSS-a


Eolcrni

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

naime dobih mišljenje CZSS-a na moj zahtjev za izmjenu načina viđanja. Prije je to bilo tri puta tjedno po dva sata, ja tražih dva puta tjedno, svaki drugi vikend (pet do ned) te 15 dana ljeti i 15 dana zimi, za što smatram da je prilično uobičajeno.

 

Naime CZSS smatra da je sve ok, ali skraćuje moj zahtjev na više od pola i to, dva puta tjedno, svaki drugi vikend (sub do ned), i smao 7 dana ljetnih praznika, bez nekog obrazloženja.

 

Naravno da nisam zadovoljan s takvom koncepcijom jer smatram da je u stvarnom interesu djeteta da više vremena u ljetnim i zmskim godišnjim odmorima provodi s djetetom. CZSS navodi ovo kao kompromisno riješenje, ali da ne ulazim u dubinu razlaganja, ne smatram ovo nikakvim kompromisom već čistim pranjem ruku i pokušajem da se zadovolji druga strana bez obzira na interes moje curice.

 

Kad bi se našla neka dobra duša da mi samo kratko napiše što je uobičajeno u praksi u situaciji petogodišnje curice, normalnim odnosima nakon razvoda, bez ikakvih prijava, presuda i drugih otegotnih okolnosti?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Kad bi se našla neka dobra duša da mi samo kratko napiše što je uobičajeno u praksi u situaciji petogodišnje curice, normalnim odnosima nakon razvoda, bez ikakvih prijava, presuda i drugih otegotnih okolnosti?"

 

Ono što je u civiliziranom svijetu uobičajeno je tzv. zajedničko, podijeljeno skrbništvo gdje dijete sa svakim od roditelja provodi podjednako vrijeme, a to u praksi izgleda otprilike

30 - 70 % vremena sa svakim od roditelja (ne manje od 30 %).

 

U Hrvatskoj u 21. stoljeću ne postoji niti jedno znanstveno istraživanje koje bi pokazalo da je sadašnja katastrofalna praksa centara i u interesu djeteta.

Dijete je i dalje objekt odnosa roditelja, unatoč potpisanim konvencijama o pravima djeteta koje tom istom djetetu daju i neka procesna prava.

 

U većini slučajeva centar da bi vas ukalupio u neke svoje predrasude i stereotipe predložit će opseg "susreta i druženja" ovakav kakav je predložen vama koji dan više ili manje briga njih. Ako to preračunate u postotke dobivate cca 15 - 16 % vremena koje provodite sa djetetom, prema najmanje 30 % U drugim zemljama.

 

Nema nikakvih zapreka da 5-godišnja curica provodi sa vama daleko više od predloženog, ali za to se morate izboriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja svog sina viđam svaki utorak i ćetvrtak od 16 do 19 sati,i svaki drugi vikend subota od 9 sati do nedjelja 17 sati....stim kada sam dobio na sudu takvu odluku a mali je imao godinu dana...i naravno 15 dana ljetnih praznika i 7 dana zimskih praznika...tako to uglavnom funkcionira....naravno da je malo....i meni je...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav

hvala svima na odgovorima, puno mi to sve znači i pomaže.

 

@Gringo

Prvenstveno sam s majkom pokušao dogovoriti usmeno da se druženja prošire na vikende. Pristala je da samo tokom dana umjesto dva sata ostane s tatom 6 do 7 sati. To sam prakticirao kad god je bilo volje s druge strane (u mjesec dana jednom maksimalno dva puta bi mama pristala). To pregovaranje je trajalo pa sigurno 8 mjeseci do situacije kad je majka u jednom trenutku izjavila da vikende ne može nikako provoditi cijele s tatom jer ona "neće imati što raditi dok je kćer samnom".

 

Tu sam shvatio da nikakva doza razgovora neće uroditi plodom, odnosno da će za to biti potrebno jako puno vremena.

 

Nakon toga sam pokrenu pismenu nagodbu koja je izignorirana, nakon čega je uslijedila parnica stanje koje je gore napisano (uglavnom nakon godinu dana CZSS je dao gornje mišljenje, a ročište bi trebalo biti tokom narednih mjeseci).

 

Lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gringo

Ne ne smatram CZSS ni približno takovim, iako tu "funkciju" u sustavu ima ako se uzme u obzir da se sudovi u skoro 90% slučajeva vode "mišljenjem CZSSa".. za mene više kao nužno zlo zakonskih okvira.. Bojim se da ne shvaćam najbolje "punite zahtjev"?

 

Preko odvjetnika sam jučer uputio prigovor (ili kako se to već zove) na "mišljenje CZSSa", u postupku sam bio dva puta na razgovoru u CZSSu i sve ispričao u detalje. Prijavio uskraćivanje druženja u situacijama kad bi poljubio vrata..

 

Mogu istaknuti da je CZSS utvrdio i neke dobre stvari kao npr "odbijanje prespavljivanja je skrivena namjera odgode istih na neodređeno od strane majke pa se odbija" i sl. Ali sve je to daleko od onoga što bi bilo optimalno za djete kako ste napisali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu istaknuti da je CZSS utvrdio i neke dobre stvari kao npr "odbijanje prespavljivanja je skrivena namjera odgode istih na neodređeno od strane majke pa se odbija" i sl. Ali sve je to daleko od onoga što bi bilo optimalno za djete kako ste napisali.

Tim više je taj tzv. kompromis da vikend počne subotom a ne petkom i onih preškrtih bijednih 7+7 dana praznika, (preskakanje spomenuti državne blagdanje i praznike tijekom godine i sl.) očito prijedlog da se udovolji nečemu što s djetetovom spremnošću i potrebama (točnije dobrobiti) blage veze nema...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Pozdrav svima,

 

evo nakon 3 i pol godine natezanja prije mjesec dana sam dobio pravomoćnu presudu i to:

 

1. Svaki drugi vikend od petak 18 do nedjelja u 18 h

2. 14 dana ljetnih praznika

3. 7 dana zimskih praznika

4. pola proljetnih (ako ih bude?)

5. Svaki drugi neradni blagdan

 

+ što je presuda pravomoćna od dana donošenja jer smo se odrekli prava žalbe ili kako se to već pravno formulira!

 

Moram reći da sam izrazito zadovoljan i vrlo sretan što je nakon duge borbe konačno moja kćerkica dobila adekvatniji sistem druženja.

 

Puno hvala svima i sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nakon 3 i pol godine natezanja prije mjesec dana sam dobio pravomoćnu presudu i to:

 

1. Svaki drugi vikend od petak 18 do nedjelja u 18 h

2. 14 dana ljetnih praznika

3. 7 dana zimskih praznika

4. pola proljetnih (ako ih bude?)

5. Svaki drugi neradni blagdan

I za ovo je potrebno više od 3 godine?! Kao da se radi o ne znam kakvim raskošnim terminima! Ovo bi trebao biti minimum minimuma. Svi koji radite u Centrima i na sudovima, zamislite se nad interesima djeteta!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Kad czss daje mišljenje a na traženje suda, on ima ulogu "specifičnog vještaka", što ni pod razno ne smijemo zamijeniti sa pojmom vještaka i vještačenjem samo zato jer zvuči na odgovarajući način, već je riječ o "savjetodavnoj pomoći" sucu. Ta osoba svoju glavu ima, a dužna je odlučivati na dobrobit djeteta. Pojam "dobrobit djeteta" nije skup svega što netko po folkloru ili instiktu smatra dobrim, već sagledati pozitivne i negativne strane svih okolnosti u kojima se ono nalazi (nalazit će se), potom svojom odlukom osigurati one u kojima bi se nadalje razvijalo na najbolji mogući/ostvariv način, bilo udovoljeno svim njegovim potrebama koliko je to god izvedivo i provedivo. Potrebe djeteta nisu jesti+ piti+ imati krevet+ ići u školu+ ne hodati golo/boso+ vidjeti mamu/tatu+ ne biti umlaćeno, već su znatno složenija tema.

 

Dijete se nalazi u poziciji objekta u postupku koji se vodi pred sudom. Nazovimo to pravim imenom- jer je ono nažalost isključivo objekt nad kojim se vrše neke radnje. Kao subjekt o čijem se interesu radi ga rijetko tko tretira i uopće tako promatra, iako su na sve strane svima puna usta fraza "dijete-subjekt", koja itekako ima svoje vrlo precizno značenje premda ne u okviru pravnih znanosti.

U smislu razumjevanja djeteta i čimbenika njegovog razvoja u bilo kojem pogledu je sucu pomoć potrebna, jer nema ni približno odgovarajuću edukaciju, dapače znatno oskudniju od npr odgajatelja u vrtiću, pa taj dio u ogromnoj mjeri ovisi o osobnom iskustvu, iskustvu stečenom na poslu kojeg radi, a najvećim dijelom na vlastitoj osobnosti (točnije rečeno slučajnosti). Tu svoje mjesto nalazi mišljenje czss-a, koje će prihvatiti bez ikakvog razmišljanja svatko kome to olakšava osjećaj vlastite odgovornosti za odluke koje i kakve donosi, a manjak zaintereisranosti za djetetovu sudbinu temeljiti na stavu da mu je nešto "obiteljski tim czss savjetovao/predložio".

 

Odvjetnik, u normalnim okolnostima u kojima se obiteljski tim bavi članovima obitelji na temeljit i prikladan način, a prvenstveno i isključivo u najboljem interesu djece (to im je i zadaća), je sasvim suvišan i nije odgovarajuća pratnja. Ne prati ljude ni psihijatru na vještačenje, zastupajući opserviranu osobu.

 

Nažalost, radi prilično neugodnih iskustava sa czss, mnogi osjete potrebu voditi sobom tamo pola autobusa odvjetnika, drugu polovicu sjedala popuniti dječjim psihijatrima, a u pratnji sa strane logistički još par automobila psihologa, pedagoga i sličnih. A i +2 suvisla prolaznika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
Pojam "dobrobit djeteta" nije skup svega što netko po folkloru ili instiktu smatra dobrim, već sagledati pozitivne i negativne strane svih okolnosti u kojima se ono nalazi (nalazit će se), potom svojom odlukom osigurati one u kojima bi se nadalje razvijalo na najbolji mogući/ostvariv način, bilo udovoljeno svim njegovim potrebama koliko je to god izvedivo i provedivo.

Potrebe djeteta nisu jesti+ piti+ imati krevet+ ići u školu+ ne hodati golo/boso+ vidjeti mamu/tatu+ ne biti umlaćeno, već su znatno složenija tema.

No, na CZSS sam čuo upravo tako. Hrani ga, obavlja pripadajuće kućanske poslove? Djeca imaju solidne ocjene u školi? Da. Pa onda je sve ok. Ne pita se za odgojno-psihološku-emocionalnu komponentu. Izgleda da se sukladno mišljenju CZSS unutar četiri zida mogu redovito događati negativne vibracije, no dok su gornji čimbenici zadovoljeni, "sve je ok".
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima,

 

 

Naravno da nisam zadovoljan s takvom koncepcijom jer smatram da je u stvarnom interesu djeteta da više vremena u ljetnim i zmskim godišnjim odmorima provodi s djetetom.

Kad bi se našla neka dobra duša da mi samo kratko napiše što je uobičajeno u praksi u situaciji petogodišnje curice

 

Hvala

 

kad ti kcer krene u skolu nastat ce nove okolnosti, za podnosenje tuzbe za izmjenu odluke....pa tada imas priliku traziti polovicu ljetnih praznika (a to je u skoli pola od tri mjeseca)

i polovicu svih ostalih te svaki drugi drzavni praznik

 

isto tako da vikend pocinje od petka, obrazlozi da je to njenom interesu da se stigne odmoriti i pripremiti za skolu

 

napomeni da ces je vodititi na sve aktivnosti

 

to je po onome kako sam ja se izborio,

 

s tim da kad ti kcer dostigne neku dob, zavisno od toga kolkio daleko zivite i kolikio voli ici kod tate ce se sama izboriti da dolazi svaki dan i ostaje koliko vam je to prakticno oboma (to sa 12 do 14 godina)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija