Jump to content

Multanova motocikl


uhhmee

Preporučene objave

Sustav se sastoji od tronošca na kome je smještena konusna radarska antena, elektronike, akumulatora, koji napaja sustav i blica za noćno snimanje. Aparati rade na Ka bandu, točnije na frekvenciji od 34.3 GHz i emitiraju stalan radarski snop snage 0.5mW, pod kutem od 21 stupanj. Automobil (ili motocikl) ulazi u taj radarski snop i izlazi iz njega, a uređaj mjeri vrijeme ostanka u snopu i "zna" duljinu snopa. Po izlasku automobila (motocikla) iz snopa izračunava se brzina i ako je automobil u prekršaju, slika se pomoću fotoaparata koji noću koristi blic.

Nakon toga vozač dobija na licu mjesta kaznu ili vlasnik vozila na kućnu adresu obavijest o počinjenom prekršaju s kaznom.

Udaljenost od aparata do ruba snopa iznosi maksimalno 130-150 m što znači da radar detektor Multanovu detektira na udaljenosti od 0 do max. 800 m od aparata.

Zanimljivost kod ovih aparata je ta da će odbaciti slikanje vozila ako više njih vozi paralelno u dvije trake bez obzira na brzinu i ako se po noći nije ponovo napunio blic fotoaparata, što traje od pola do jedne sekunde. Aparati se najcešce podešavaju tako da slikaju prekršitelje koji u zonama od 50 km/h voze iznad 60 km/h, tako da se daje zona tolerancije (od 0 do 100km/h je tolerancija 10km/h, a od 100km/h na više je 10%). Također je korisno napomenuti da Multanovu "zbunjuju" nagla ubrzavanja ili nagla kočenja unutar radarskog snopa, dakle 150 m od aparata, tako da je moguće odbacivanje slikanja u tom slučaju.

Multanova može slikati i sa prednje i sa zadnje strane, ali je u Hrvatskoj najčešče korištena tehnika slikanje s prednje strane.

Svaki vozač zaustavljen na taj način tek naknadno može dobiti na uvid fotografiju koja to dokazuje. Naime, to je metoda kojom se policije sve više služe, iz razloga što fotografija ne govori ništa o vozaču pa kazna stiže vlasniku vozila.

Vlasnik vozila je po zakonu dužan dostaviti podatke o osobi koja je tada upravljala vozilom.

Nisu rijetki primjeri u kojima vlasnik vozila kao vozača navede svoju rodbinu ili prijatelje koji nemaju vozacku dozvolu. Na fotografiji je moguće prepoznati vozača i suvozača, pa ako imate brkove ili bradu, nemojte kao vozača navesti svoju suprugu, osim toga nadam se da ste imali kacigu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vozim motocikl dugo godina i ovo mi je prva kazna. Samo mi nije jasno kako mogu biti sigurni da sam ja pošto su policajci pokraj multinove sakriveni i ne mogu mi upamtiti tablicu a do zaustavljanja je prošlo cca 1km, a u tom periodu sam se ja mogao okrenuti i vratiti nazad a u slučaju da je iza mene prošao motocikl njega mogu zaustaviti i njemu napisati prekršajni nalog. Kada je policajac radio vezom pitao koliko je vozio motocikl nije rekao motocikl te i te reg oznake nego je samo rekao motocikl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje se radi o neposrednom zaustavljanju vozila nakon počinjenog prekršaja i utvrđivanja identiteta vozača, ne provodi se postupak po vlasniku vozila, u ovom slučaju nije niti potrebna fotografija registarske oznake jer bude li potrebno policajci će dati iskaz.

 

Naravno potrebno je da policija neposredno vizualno prati kretanje tog motocikla, odnosno da u tom vremenu, na tom mjestu nije bilo prometa drugih motocikala, kao ni jednog jedinog mjesta za zaustavljanje motocikla (što je prosto nemoguće).

 

Ukoliko okrivljenik bude poricao prekršaj sud će pozvati oba policajca na saslušanje (to može znatno povećati trošak postupka), a sudac ima pravo jednoj strani prikloniti svoje povjerenje i na osnovu toga donijeti presudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija