Jump to content

Kako nastaviti postupak kada jedan od tuženika premine?


tezak

Preporučene objave

Poštovani!

Samostalno sam pokrenuo tužbu radi sticanja prava vlaništva nekretnine protiv većeg broja tuženika. Jedan od tuženika je preminuo i donjeto je rješenje o nasljeđivanju. Njegovi nasljednici su i od ranije bili tuženici u predmetnoj tužbi.

Molim, što preduzeti da ne dođe do prekida postupka u ovoj prevnoj stvari, odnosno, da smrt navedenog tuženika ne uspori radnje ovog postupka? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonski nasljednici su ostaviteljevi sveopci pravni sljednici,pa tako i u sudskom postupku zamjenjuju svog prednika.

 

Hvala Matrix 76. Ali ja tražim - što preduzeti da Sud ne prekine postupak, što je već bio slučaj u ovom predmetu, pa je na moj prijedlog nastavljen ali sa novim brojem i godinom pa već dugo traje. Molim ako možete pomoći u tom smislu. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,subjektivnog sam misljenja da se postupak prekida između ostalog i kada stranka umre.Prekid postupka ima za posljedicu da prestaju teći svi rokovi određeni za vršenje parničnih radnji. Za vrijeme trajanja prekida postupka sud ne može preduzimati nikakve radnje u postupku. Ako je prekid nastupio poslijee zaključenja glavne rasprave, sud može na osnovu te rasprave donijeti odluku.Postupak koji je prekinut nastaviće se kad nasljednik ili staratelj zaostavštine, novi zakonski zastupnik preuzmu postupak ili kad ih sud na prijedlog protivne strane, odnosno vas, pozove da to učine.Znači, prekinuti postupak nastaviće se na prijedlog stranke čim prestanu razlozi prekida.Sa zastojem postupka je nešto drugačije, sud će zastati sa postupkom kad je to izričito predviđeno zakonom ili kad u toku postupaka ocjeni da je to cjelishodno. za rjesavanje spora.Zbog smrti tuzenog, moguće je da se zastalo sa postupkom ili da je prekinut, ali pretpostavljam da će se to nastaviti, u svakom slučaju trebalo bi da budete obaviješteni od strane suda za sve..Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Matrix76 na iscrpnom odgovru.

Ja i se i dalje bojim prekida postupka zbog člana 212.st.1. ZPP jer sam to već imao gdje još kaže: "tuženici kao nasljednici knjižnog vlasnika su jedinstveni suparničari (čl.201) te se smatraju kao jedna parnična stranka pa je postupak trebalo prekinuti".

Trenutno je (konačno) upućen poziv za glavnu raspravu što želim da se održi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija