Jump to content

Što kada je osoba živjela u zajednici i obrađivala zelju a drugi nasljednici žele taj


zvoncicazg

Preporučene objave

Poštovani, trebala bih hitan odgovor.

Naime moj otac je živio u zajednici sa djedom i zajedno su obrađivali maslinik. Nakon djedove smrti još 4 osobe su nasljedile njegovu imovinu. Tata (vlasnik3/5) je i dalje nastavio obrađivati zemlju (15- ak godina) , sadio nove sadnice, ulagao svoj novac i rad, a te 2 nasljednice su to znale cijelo vrijeme i nisu mu stavile zabranu, međutim kako se nisu mogli dogovoriti sada je ponovno pokrenuto pitanje podjele imovine. One traže taj dio koji je obrađivan. Ima li on neka prava zato što je obrađivao taj dio. On im nudi zamjenu druga zemljišta, ali ne žele.

 

Molim Vas odgovor jer je rasprava uskoro. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je sačuvao račune za sadnice i ulaganja neka ih priloži (kopiju, originale čuva) sudu na raspravi i traži povrat ulaganja .

ako nemate račune imate svjedoke za ulaganja i rad.

na raspravi može tražiti razvrgnuće suvlasništva isplatom .

ako se suvlasnici nemogu dogovoriti o podjeli imovine

sud imovinu prodaje i djeli novac.

kad sud pridaje imovinu to su znatno manji iznosi a tu su i troškovi suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

Taj komad zemlje ima dosta kvadrata pa bi ta 2 suvlasnika mogli dobiti svoj dio, ali one žele baš taj obrađen iako znaju da je on to radio. Može li on tražiti da to bude njegov dio jer je on radio , a i ima 3/5 vlasništva jer su se ostala 2 suvlasnika odrekla u njegovu korist. Može li su uvažiti to je on radio i ima li koja stavka u zakonu na koju se može pozvati???

On ima i svjedoke da je radio i prije djedove smrti, a i poslije ,negdje oko 30 - ak godina.

 

oprostite na dugačkom postu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,trenutkom smrti ostavitelja na nasljednike prelazi imovina koja ulazi u ostavinsku masu,samim tim nastaje suvlasnistvo na konkretnoj nekretnini,gdje svaki suvlasnik ima svoj idealni dio izrazen matematickim razlomkom,koji nije fizicki odredjen na nekretnini ali je odrediv,nemoze niko tvrdit i pokazat pa reci"ovo je moj dio"povrijedjujuci tako prava drugog suvlasnika,izuzev ako to rijese mirnim razvrgnucem.Postoji sudsko razvrgnuce suvlasnicke zajednice,i u konkretnom vasem slucaju sud bi najvjerovatnije razvrgnuo suvlasnistvo geometrijskom diobom jer je moguca.Nazalost neka posebna zakonska odredba koja bi vam isla u korist i nepostoji,izuzev sto rece"bovu"mogli bi postavit zahtjev na naknadu utrosenih sredstava i truda za odrzavanje tog dijela nekretnine ako bi razvrgnucem pripao drugom suvlasniku.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima bovu i Matrix76.

 

Ja sam mislila na neki zakon poput Zakona Stjecanje dosjelošću???

 

"Dosjelost u širem smislu je stjecanje prava neprekidnim izvršavanjem kroz zakonom određeno vrijeme. U užem smislu je stjecanje prava vlasništva neke stvari neprekidnim samostalnim posjedovanjem te stvari kroz zakonom određeno vrijeme. Stjecanje dosjelošću je originalno. Razlikujemo redovitu i izvanrednu dosjelost.

 

REDOVNA DOSJELOST: Traži se da posjed bude zakonit, istinit i pošten, i da za pokretnine traje 3 a za nekretnine 10 godina."

 

Hvala još jednom na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija